• January 24, 2022

RSEB AE/JE Rajasthan GK (In English) MCQ PDF 1

1.On the basis of tribal population the rank of Rajasthan among Indian states is

A. Third
B. Fourth
C. Fifth
D. Sixth
E. Seven

Right Answer- B

2.How many types of breeds of sheep are available in Rajasthan

A. Five
B. Six
C. Seven
D. Eight
E. Nine

Right Answer- D

3.Second major tribal of Rajasthan is

A. Grasia
B. Saharia
C. Bhil
D. Kanjar
E. Gadiya Lohars

Right Answer- C

4.Total number of Sanskars are
A. Twelve
B. Fourteen
C. Sixteen
D. Eighteen
E. Ten

Right Answer- C

5.In Bhil tribal who wears ‘Kachawo’ ?

A. Men
B. Women
C. Young boy
D. Children
E. None of these

Right Answer- B

Click Here For Solution

6.Place where Ramsnehi sect celebrate phooldole festival ?

A. Bhilwara
B. Jodhpur
C. Shahpura
D. Kota
E . Jaipur

Right Answer- C

7.Centre of Theva art is

A. Nagaur
B. Bassi
C. Pushkar
D. Pratapgarh
E. Udaipur

Right Answer- D

8.Name of the ruler during whose reign Darsahara fair commenced in Kota ?

A. Ummed Singh
B. Ram Singh
C. Durjansal
D. Madho Singh
E. Sumer Singh

Right Answer- C

9.What is ‘Tagadi’ ?

A. Ornament
B. Cloth
C. Musical instrument
D. Wooden toys
E. Festival

Right Answer- A

10.Duration of ‘Gangaur’ festival is

A.14 days
B. 15 days
C. 18 days
D. 19 days
E. 12 days

Right Answer- C

Click Here For Solution

11.Kumbha was also known as

A. Sangeet Raj
B. Abhinav Bharatcharya
C. Danguru
D. Halguru
E. Tejpratap

Right Answer- B

12.Which one of the following places, Sawai Jai Singh constructed observatory ?

A. Bhopal
B. Mathura
C. Mandsaur
D. Prayagraj
E. Pratapgarh

Right Answer- B

13.Drainage system of Rajasthan can be divided into how many parts ?

A. Two
B. Three
C. Four
D. Five
D. Six

Right Answer- B

14.Evidence of ploughed fields was found in the earliest civilization site of Rajasthan is

A. Kalibanga
B. Ahar
C. Ganeshwar
D. Rangmahal
E. Sindhu

Right Answer- A

15.In which battle Maharana Sanga of Mewar defeated the forces of Babar ?

A. Panipat
B. Gagra
C. Khanva
D. Bayana
E. Banas

Right Answer- D

Click Here For Solution

16.The region of Kota and Bundi in Rajasthan is known as……

A. Jangal
B. Shekhawati
C. Hadoti
D. Bagad
E. Mewad

Right Answer- C

17.One of the followings is identified as ‘Jal Durga’ (fort erected in water)

A. Jaisalmer fort
B. Nagore fort
C. Dausa fort
D. Gagron fort
E. Amer fort

Right Answer- D

18.The followers of Jambhoji who obey 29 rules of Jambhoji are called

A. Nathpanthi
B. Ram Snehi
C. Gurjar
D. Vishnoi
E. Minas

Right Answer- D

19.Name of the school of painting stressing birds and animals

A. Kishangarh
B. Bundi
C. Jaipur
D. Mewar
E. Dungarpur

Right Answer- B

20.Which school of painting Nihalchand belonged to ?

A. Bundi
B. Kishangarh
C. Jaipur
D. Mewar
E. Dungarpur

Right Answer- B

Click Here To Download PDF

DSSSB AE, JE, Technical Assistant & Others Post Online Application Start
PGCIL NR I Diploma Trainee Result Out, Mostly Ours Students Selected

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *