NLC GET Electrical Fuzzy Systems MCQ PDF Part 1


NLC GET Electrical Fuzzy Systems MCQ PDF Part 1

1.Fuzzy logic is a form of

A. Two-valued logic
B. Crisp set logic
C. Many-valued logic
D. Binary set logic

Answer-C

2.The room temperature is hot. Here the hot (use of linguistic variable is used. can be represented by
_______ .


A. Fuzzy Set
B. Crisp Set
C. Both of these
D. None of these

Answer-A

3.Fuzzy Set theory defines fuzzy operators. Choose the fuzzy operators from the following

A. AND
B. OR
C. NOT
D. All of these

Answer- D

4.Fuzzy logic is usually represented as

A. IF-THEN-ELSE rules
B. IF-THEN rules
C. Both a & b
D. None of the mentioned

Answer- B

5.______________ is/are the way/s to represent uncertainty.

A. Fuzzy Logic
B. Probability
C. Entropy
D. All of these

Answer-D

Join NLC GET,VIZAG MT,SSC JE,UPPSC AE & Others Full Test -Electrical One Year Test Series Pass

6.____________ are algorithms that learn from their more complex environments (hence eco) to generalize, approximate and simplify solution logic.

A. Fuzzy Relational DB
B. Ecorithms
C. Fuzzy Set
D. None of these

Answer-C

7.What is the form of Fuzzy logic

A. Two-valued logic
B. Crisp set logic
C. Many-valued logic
D. Binary set logic

Answer-C

8.The truth values of traditional set theory is ____________ and that of fuzzy set is __________

A. Either 0 or 1, between 0 & 1
B. Between 0 & 1, either 0 or 1
C. Between 0 & 1, between 0 & 1
D. Either 0 or 1, either 0 or 1

Answer-A

9.The values of the set membership is represented by ___________

A. Discrete Set
B. Degree of truth
C. Probabilities
D. Both Degree of truth & Probabilities

Answer-B

10.There are also other operators, more linguistic in nature, called __________ that can be applied to fuzzy set theory.

A. Hedges
B. Lingual Variable
C. Fuzz Variable
D. None of the mentioned

Answer-A

Join NLC GET,VIZAG MT,SSC JE,UPPSC AE & Others Full Test -Electrical One Year Test Series Pass

11.Traditional set theory is also known as Crisp Set theory.

A.TRUE
B. FALSE
C. Traditional set theory is not there.
D. None of the Above

Answer-A

12.Which of the following is not Application Areas of Fuzzy Logic

A.Automotive Systems
B. Domestic Goods
C. Domestic Control
D. Environment Control

Answer-C

13.The values of the set membership is represented by ___________

A. Discrete Set
B. Degree of truth
C. Probabilities
D. Both Degree of truth & Probabilities

Answer-D

14.Who was the inventor of Fuzzy Logic

A. Doug cutting
B. John McCarthy
C. Lotfi Zadeh
D. John cutting

Answer-C

15.How many output Fuzzy Logic produce

A.2
B. 3
C. 4
D. 5

Answer-A

Join NLC GET,VIZAG MT,SSC JE,UPPSC AE & Others Full Test -Electrical One Year Test Series Pass

16.How many main parts are there in Fuzzy Logic Systems Architecture

A.3
B. 4
C. 5
D. 6

Answer-B

17.Which of the following is not a part of fuzzy logic Systems Architecture

A.Fuzzification Module
B. Knowledge Base
C. Defuzzification Module
D. Interference base

Answer-D

18.Fuzzy logic is useful for both commercial and practical purposes

A.True, False
B. True, True
C. False, False
D. False, True

Answer-B

19.What is Fuzzy Logic

A. a method of reasoning that resembles human reasoning
B. a method of question that resembles human answer
C. a method of giving answer that resembles human answer.
D. None of the Above

Answer-A

20.Fuzzy Logic can be implemented in

A.Hardware
B. software
C. Both A and B
D. None of the Above

Answer-C

Click Here To Download PDF

NLC GET Electrical Artificial Neural Networks MCQ PDF Part 1
UPPSC AE General Studies Important MCQ Part 30

Leave a Reply