SSC JE Electrical Important MCQ Part 1


SSC JE Electrical Important MCQ PDF Part 1

Note-Download Link Of PDF Given At End Of Post

1.Hopkinson’s test is conducted at

A) No load

B) Low load


C) Full load

D) Part load

Answer : C

2.How many receptacles can be on a 20-amp circuit

A) 30

B) 40

C) 50

D) 10

Answer : D

3.The magnetic flux which does not follow the particularly intended path in a magnetic circuit is called

A) Leakage flux

B) Magnetic flux

C) Flux

D) Flux density

Answer : A

4.High voltage DC (HVDC) transmission is mainly used for

A) Eliminating reactive power requirement in the operation

B) Minimizing harmonics at the converter stations

C) Interconnecting two systems with the same nominal frequency

D) Bulk power transmission over very long distances

Answer : D

5.AWG stands for

A) Ampacity Wire Gauge

B) American Wire Gauge

C) Actual Wire Gauge

D) Ambient Wire Gauge

Answer : B

6.Which of the following are DC windings

A) Double layered winding

B) Fractional slot winding

C) Single layered winding

D) Lap winding

Answer : D

7.The speed of a DC machine can be measured by a/an-

A) Tachometer

B) Ammeter

C) Anemometer

D) Voltmeter

Answer : A

8.Distribution lines in India generally use

A) RCC poles

B) Wooden poles

C) Steel tower

D) Iron poles

Answer  : A

9.A 20 metre length of cable has a cross-sectional area of 1 mm² and a resistance of 4 Ohm.Calculate the conductivity of the cable.

A) 4 MS/m

B) 5 MS/m

C) 12 MS/m

D) 10 MS/m

Answer Key : B

10.What is the thermal conductivity of nichrome

A) 15.5 W·m−1·K−1

B) 11.3 W·m−1·K−1

C) 25 W·m−1·K−1

D) 20.7 W·m−1·K−1

Answer : B

11.______________ is defined as weber-turns in one coil due to one ampere current in the other.

A) Coefficient of mutual inductance

B) Load coefficient

C) Temperature coefficient

D) Energy efficiency coefficient

Answer : A

12.The r.m.s. value of pure cosine function is

A) 0.5 of peak value

B) Zero

C) Same as peak value

D) 0.707 of peak value

Answer : D

13.The form factor of a 220 V, 50 Hz AC waveform is

A) 1.11

B) 0.85

C) 0.95

D) 1.41

Answer : A

14.Which of the following indicates black and green wires respectively in house wiring

A) Phase and neutral

B) Phase and earth

C) Earth and neutral

D) Neutral and earth

Answer : D

15.The process by which impurities are added to a pure semiconductor is called

A) Drift

B) Diffusing

C) Doping

D) Mixing

Answer : C

16.Who discovered that a current-carrying conductor would move when placed in a magnetic field

A) Nikola Tesla

B) Gustav Kirchhoff

C) Michael Faraday

D) Andre Ampere

Answer : C

17.What is the unit of illumination

A) Henry

B) Lux

C) Decibel

D) Coulomb

Answer : B

18.Mutual inductance is measured in

A) Ampere

B) Volt

C) Henry

D) Ohm

Answer : C

19.DC shunt motors are commonly used in

A) Cranes

B) Lathe machines

C) Electric traction

D) Elevators

Answer : B

20.The starting resistance of a DC motor is usually

A) Around 1000 Ohms

B) Low

C) Around 100 Ohms

D) Very large

Answer : B

Click Here To Download PDF

Rajasthan GK Important MCQ Part 1
TNPCB Recruitment AE (Civil) 2020