Utilization of Electrical Energy MCQ PDF 1


Utilization of Electrical Energy MCQ PDF 1

Utilization of Electrical Energy is a important subject for RRB,SSC and others AE,JE & Technician exam,In this subject Today we are providing Electric Welding MCQ 1,In upcoming days we will cover Illumination, Electric heating,Electroplating, Electric drives and motors.

1)If a worker has suffered from electric shock, he should be

A.given a cold drink
B.kept warm and covered
C.made to walk
D.given an alcoholic drink

Answer-B


2)Which one of the following is a temporary joint

A.Welded joint
B.Press fit joint
C.Soldered joint
D.Riveted joint

Answer-B

3) Which type of fire extinguisher is used in a welding shop

A.Halon extinguisher
B.Foam type extinguisher
C.Dry powder extinguisher
D.Carbon Dioxide extinguisher

Answer-D

4) The arc utilized in electric arc welding is a

A.High voltage, high current discharge
B.Low voltage, low current discharge
C.Low voltage, high current discharge
D.High voltage, low current discharge

Answer-C

5) Which one of the following is the type of transformer used in arc welding

A.Step down
B.Step up
C.One-to-one
D.Capable of increasing supply voltage

Answer-A

6) The welding machine, which is used to convert AC welding supply to DC welding supply is

A.Engine generator set
B.Welding transformer
C.Rectifier set
D.Motor generator set

Answer-C

7) In DC welding heat distribution is possible between electrode and the base metal due to the change of polarity. The distribution of heat is

A.Positive 2/3 and negative 1/3
B.Positive 1/3 and negative 2/3
C.Positive 3/4 and negative 1/4
D.Positive 1/4 and negative 3/4

Answer-A

8) The size of a welding machine is determined by

A.Open circuit voltage
B.Closed circuit voltage
C.Output amperage
D.Input amperage

Answer-C

9) The position in which it is easiest to weld is

A.Horizontal
B.Overhead
C.Vertical
D.Flat

Answer-D

10) The electrode size refers to

A.diameter of its core wire
B.thickness of flux coating
C.diameter (overall) of electrode
D.length of electrode

Answer-A

11) One of the functions of electrode coating is

A.to prevent rusting
B.to stabilize the arc
C.to increase welding current
D.to control arc temperature

Answer-B

12) The electrodes are manufactured in two standard lengths namely

A.350 mm and 250 mm
B.350 mm and 450 mm
C.400 mm and 500 mm
D.12” and 10”

Answer-B

13) The correct colours for oxygen and acetylene hoses are

A.Black for oxygen and red for acetylene
B.Black for oxygen and maroon for acetylene
C.Red for oxygen and blue for acetylene
D.Red for oxygen and maroon for acetylene

Answer-B

14) In an acetylene cylinder, the acetylene is dissolved in

A.Mercury
B.Carbon dioxide
C.Water
D.Acetone

Answer-D

15) The function of the central hole in the tip of the cutting blowpipe is

A.Supply acetylene for preheating
B.Supply oxygen for preheating
C.Supply oxygen for cutting
D.Supply acetylene for cutting

Answer-C

16) Cast iron contains two elements, which make it difficult to cut it by gas cutting.What are these elements

A.Silicon and graphite
B.Graphite and phosphorous
C.Sulphur and phosphorous
D.Silicon and sulphur

Answer-A

17) Which fuel gas is used for cutting deep under water

A.Methane
B.Acetylene
C.Hydrogen
D.LPG

Answer-C

18) If L (mm) is the length of the inner cone of the flame, the tip-to-metal distance should be

A.L mm
B.L+2mm
C.L+4mm
D.L+6mm

Answer-B

19) The correct flame for preheating before cutting is

A.oxidizing flame
B.neutral flame
C.carburising flame
D.slightly carburizing flame

Answer-B

20) While gas cutting the nozzle should

A.almost touch the work
B.be 10 mm away from work
C.be 2 mm away from work
D.be 5 mm away from work

Answer-D

Click Here To Download PDF

Utilization of Electrical Energy MCQ PDF 2
HPCL Assistant Maintenance Technician Electrical 2019 Solved Question Paper Part Two

Leave a Reply