DRDO Tier II Electrical Expected Cut Off And Memory Based Questions

DRDO Tier II Electrical 2019 Expected Cut Off And Memory Based Questions With YouTube Explanation 

Expected Cut Off Electrical-Here on basis of ours students,Who have appeared in tier II we are providing electrical tier II cut of it may be vary plus minus 5.

UR-72

OBC-68

SC/ST-64

Memory Based Questions-Here we are providing electrical tier II memory based questions,It is created by ours student Kumar Arun who have given this exam.

1)The size of address bus in microprocessor 8085 is
Answer-16 bit

2)The size of data bus in microprocessor 8085 is
Answer-8 bit

3)The resistance of major power station is
Answer-1 ohm

4)Consumer uses pf in the range of
Answer-0.85 to 0.95 lag

5)When magnetic alignment is unequal and anti parallel then magnetic material should be
Answer-Anti-ferromagnetic material

6)When permeability is less than vacuum then magnetic material should be-
Answer-Daimagnetic material

7)Fluorescent tube gives red colour when it is coated with
Answer-Magnesium silicate

8)The distribution of conductor is non uniform is due to
Answer-Skin effect

9)Shaded pole motor running
Answer-Main pole to shaded pole

10)Induction motor is a
Answer-Asynchronous motor

11)Synchronous motor is also called as
Answer-Doubly excited motor

12)Which braking gives power supply to the source
Answer-Regenerative braking

13)In Routh Horowitz criteria if poles lies on left hand side the it is
Answer-Stable

14)In root locus all zero lies in

Answer-Right side of the plane

15)Which is correct in law of reflection
Ans-Reflection angle is equal to refraction angle

16)The impurity contains in magnetic material is
Answer-Sulphar

17)Identify switch diagram

18)Pulverizing is done to

Answer-Convert coal into fine burning particle

19)BJT, MOSFET and IGBT belongs to
Answer-All are transistor

20)Thyristor  turn on time is
Answer-Less than tq

21)In a magnetic material force is inversely proportional to
Answer-distance

22)Volume of conductor is inversely proportional to

Answer-PF and voltage both

23)Arrange the magnetic material in order to their increases permeability
Answer-Nickle iron<silicon iron<aluminium<bismuth

24)BJT has  junction
Answer–Two

25)A)switching produce noise
B)Noise is produce is due to switching surges

Answer-Both are correct an A is correct explanation of B

26)Full wave rectifier wave average value is
Answer-0637 Vm

27)A dc is supply to inductance them
a)Inductive reactant should be zero
b)Current should be infinity
Answer-Both are right

28)Control system is basically a
Answer-Closed loop system

29)A system is said to be marginally stable
Answer-If pole in a imaginary axis

30)the sum of pole and zero in root locus system should be
Answer-Either odd or even

31)Control system is
Answer-Laplace transform of output to input

32)In given circuit diagram the flow indicate
Answer-Direction of current

33)In given circuit diagram is connected to dc supply then flow of current is
Answer-Zero

34)The impurity contain in magnetic material is
Answer-Sulphur

35)In a demultiplexer
Answer-One input and many ouput

36)Which lighting is not used in domestic purpose
Answer-Flood lighting

37)Most simplest wiring system used domestic and commercial wiring system should be
Answer-Casing and capping

38)The no of point connected in one sub-circuit is-
Answer-10

39)Potentiometer is also known as
Answer-Null dictator

40)Potentiometer numerical 1 question

41)Resistance upto infinity should be connected (circuit diagram question).
Answer-11.18

42)At staring the torque produced by single phase induction motor is
Answer-Zero

43)Fraction horse power motor rating upto
Answer-746 watt or 1 HP

44)Conductance is analogous to
Answer-Conductivity

45)Which produce more energy
Answer-fusion of 1 gm hydrogen

46)Interseath is used in cable is
Answer-t is the composition of the same material of different concentration.

47)lumens per square meter is also called as
Answer-Lux

48)Which is valid type of tariff
Answer-Block rate,two part,flat rate (all are theses)

49)Area under the load curve gives
Answer-Energy consumed by the consumer

50)A half wave rectifier with center capped peak inverse voltage if peak voltage is Vm
Answer-2 vm

HSSC JE Electrical 2018 Questions With YouTube Explanation Part Two
Tags:

Leave a Reply