Electrician Mostly Asked MCQ PDF Part Six For RRB ALP/Technician CBT 2

Electrician Mostly Asked MCQ PDF Part Six For RRB ALP/Technician CBT 2

Here we are providing mostly asked MCQ PDF of Electrician Trade  For RRB ALP/Technician CBT 2 stage exam,It will be provide help to aspirants who are going to appear this exam.Next part will be upload tomorrow.

RRB ALP/Technician CBT 2 Online Test Series Will Be Start After Stage First Result.

1.When the dielectric is homogeneous,the potential gradient is

A.uniform
B.non-uniform
C.zero
D.any of these

Answer-A

2.The potential gradient across the material of low permittivity is than across the material of high permittivity.

A..smaller
B.greater
C.both these
D.none of these

Answer-A

3. ________field is associated with the capacitor.

A.Electric
B.Magnetic
C.Both of these
D.None of these

Answer-A

4.A capacitor having capacitance of 5 uF is charged to a potential difference of 10,000 V. The energy stored in the capacitor is

A.50 joules
B.150 joules
C.200 joules
D.250 joules

Answer-D

5.A single core cable used on 33000 V has conductor diameter 10 mm and the internal diameter of sheath 25 mm. The maximum electrostatic stress in the cable is

A.62 x 10⁵ V/m
B.72 x 10⁵ V/m
C.82 x 10⁵ V/m
D.92 x 10⁵ V/m

Answer-B

6.Two infinite parallel plates 10 mm apart have maintained between them a potential difference of 100 V. The acceleration of an electron placed between them is

A.0.56 x 10⁵ m/s²
B.1.5 x 10⁵ m/s²
C.1.6 x 10⁵ m/s²
D.1.76 x 10⁵ m/s²

Answer-D

7.The total deficiency or excess of electrons in a body is known as

A.current
B.voltage
C.potential gradient
D.charge

Answer-D

8.The relative permittivity has the following units

A.F/m
B.m/F
C.Wb/m
D.no units

Answer-C

9.The phenomenon of an uncharged body getting charged merely by the nearness of a charged body is known as

A.pholoelectric effect
B.chemical effect
C.magnetic effect
C.induction

Answer-D

10.A unit tube of flux is known as tube

A.Newton
B.Faraday
C.Michale
D.None of these

Answer-B

11.The number of Faraday tubes of flux passing through a surface in an electric field is called
A.electric flux
B.electric flux density
C.magnetic flux density
D.electric charge density

Answer-A

12.The unit of electric intensity is
A.N/C²
B.Wb/m²
C.N/C
D.N²/C

Answer-C

13.The value of E within the field due to a point charge can be found with the help of

A.Faraday’s laws
B.Kirchhoff s laws
C.Coulomb’s laws
D.none of these

Answer-C

14.___at a point may be defined as equal to the lines of force passing normally through a unit cross section at that point.

A.Electric intensity
B.Magnetic flux density
C.Electric flux
D.None of these

Answer-A

15.Electric intensity at any point in an electric field is equal to the at that point.

A.electric flux
B.magnetic flux density
C.potential gradient
D.none of these

Answer-C

16.Electric displacement is a______quantity.

A.scalar
B.vector
C.both of these
D.none of these

Answer-B

17.____at a point is equal to the negative potential gradient at that point.

A.Electric intensity
B.Electric flux
C.Magnetic flux
D.Magnetic flux density

Answer-A

18.The unit of dielectric strength is given by

A.V/m
B.V²/m
C.m/V
D.m/V²

Answer-A

19.Dielectric strength ______ with increasing thickness

A.increases
B.decreases
C.remains unaltered
D.none of these

Answer-B

20.The property of a capacitor to store electricity is called its

A.capacitance
B.charge
C.energy
D.none of the above

Answer-A

21.___ is that property of a capacitor which delays any change of voltage across it.

A.Inductance
B.Capacitance
C.Potential gradient
D.None of these

Answer-B

22.A capacitance of 100 µF is connected in series with a resistance of 8000 Ohm. The time constant of the circuit is

A.0.2 s
B.0.4 s
C.0.6 s
D.0.8 s

Answer-D

23.In a cable capacitor, voltage gradient is maximum at the surface of the

A.earth
B.conductor
C.sheath
D.insulator

Answer-B

24.The time constant of an R-C circuit is defined as the time during which capacitor charging voltage actually rises to ______ percent of its______value.

A.37, initial
B.63.2, initial
C.63.2, final
D.37, final

Answer-C

25.The capacitance of a capacitor is influenced by

A.plate area
B.plate separation
C.nature of dielectric
D.all of these

Answer-D

Click Here To Download Electrician MCQ Part 6

DFCCIL Executive Electrical 2018 Solved Question Paper Part Two-Electronics
DFCCIL Executive Electrical 2018 Solved Question Paper Part One-Machines

Leave a Reply