Electrician Mostly Asked MCQ PDF Part Seven For RRB ALP/Technician CBT 2

Please Rate This Post
Sending
User Review
5 (2 votes)

Electrician Mostly Asked MCQ PDF Part Seven For RRB ALP/Technician CBT 2

Here we are providing mostly asked MCQ PDF of Electrician Trade  For RRB ALP/Technician CBT 2 stage exam,It will be provide help to aspirants who are going to appear this exam.Next part will be upload tomorrow.

RRB ALP/Technician CBT 2 Online Test Series Will Be Start After Stage First Result.

1.A capacitor consists of two

A.ceramic plates and one mica disc
B.insulators separated by a dielectric
C.silver-coated insulators
D.conductors separated by an insulator

Answer-A

2.Permittivity is expressed in

A.Farad/sq-m
B.Farad/metre
C.Weber/metre
D.Weber/sq-m

Answer-B

3.Dielectric strength of a material depends on

A.moisture content
B.temperature
C.thickness
D.all of these

Answer-D

4.What will happen to an insulating medium if voltage more than the breakdown voltage is applied on it ?

A.It will become magnetic
B.It will melt
C.It will get punctured or cracked
D.Its molecular structure will get changed

Answer-C

5.Which medium has the least dielectric strength ?

A.Paraffin wax
B.Quartz
C.Glass
D.Air

Answer-D

6.1 volt/metre is same as

A.1 metre/coulomb
B.1 newton metre
C.1 newton/metre
D.1 joule/coulomb

Answer-C

7.One volt is the same as

A.one joule/coulomb
B.one coulomb/joule
C.one coulomb
D.one joule

Answer-A

8.The capacitance between two plates increases with

A.shorter plate area and higher ap¬plied voltage
B.shorter plate area and shorter dis¬tance between them
C.larger plate area, longer distance between plates and higher,applied voltage
D.larger plate area and shorter distance between plates

Answer-D

9.The capacitance C is charged through a resistance R. The time constant of the charging circuit is given by
(a) CIR
(b) 1/RC
(c) RC
(d) RIC

Answer-C

10.The bridge used for the measurement of the value of the capacitance is

A.Wien’s bridge
B.Wheatstone bridge
C.Schering bridge
D.Hay’s bridge Ans:

Answer-C

11.If an ohmmeter reading immediately goes practically to zero and stays there, capacitor is

A.charged
B.short-circuited
C.lossy
D.satisfactory

Answer-B

12.Out of the following capacitors of identical rating which one will have the smallest dimensions ?

A.Aluminium foil capacitor
B.Mica capacitor
C.Ceramic capacitor
D.Paper capacitor

Answer-C

13.An uncharged conductor is placed near a charged conductor, then

A.the uncharged conductor gets charged by conduction
B.the uncharged conductor gets charged by induction and then attracted towards the charging body
C.the uncharged conductor is attracted first and then charged by induction
D.it remains as such

Answer-B

14.The presence of an uncharged conductor near a charged one increases the

A.charge of the charged conductor
B.capacity of the charged conductor
C.potential of the charged conductor
D.all of the above

Answer-B

15.Paper condenser is

A.always polarised
B.usually of fixed value
C.electrolytic condenser
D.a variable condenser

Answer-B

16.Mica capacitors are characterised by all of thte following except

A.stable operation
B.accurate value
C.low leakage reactance
D.low losses

Answer-C

17.A potential of 400 V is applied to a capacitor, the plates of which are 4 mm apart. The strength of electric field is

A.100 kV/m
B.10 kV/m
C.5 kV/m
D.2 kV/m

Answer-A

18.For a good 0.05 uF capacitor ohmmeter reading should

A.show low resistance momentarily and back off to a very high resis¬tance
B.show high resistance momentarily and then a very low resistance
C.go quickly to 50 ohm approximately and remain there
D.not move at all

Answer-A

19.The ohmmeter reading for a short circuited capacitor is

A.infinity
B.few kilo ohms
C.few megaahms
D.zero

Answer-D

20.Which of the following statements is correct ?

A.Mica capacitors are available in capacitance values of 5 to 20 uF
B.Air capapitors have a black band to indicate the outside foil
C.Electrolytic capacitors must be connected in correct polarity
D.Ceramic capacitors must be con¬nected in correct polarity

Answer-C

21.Which of the following capacitors preferred for high frequency circuits ?

A.Air capacitor
B.Electrolytic capacitor
C.Mica capacitor
D.none of the above

Answer-C

22.An electrolytic capacitor is generally made to provide

A.low capacitance
B.fixed capacitance
C.variable capacitance
D.large value of capacitance

Answer-D

23.In order to remove static electricity from machinery

A.construct insulated cabins
B.insulate the machinery
C.ground the framework
D.humidify the surroundings

Answer-C

24.If a third equal and similar charge is placed between two equal and similar charges, then this third charge will

A.move out of the field of influence of the two charges
B.remain in stable equilibrium
C.not be in equilibrium
D.be in unstable equilibrium

Answer-B

25.A region around a stationary electric charge has

A.an electric field
B.a magnetic field
C.both of these
D.none of the above

Answer-A

Click Here To Download Electrician MCQ Part 7

Electrician Mostly Asked MCQ PDF Part Eight For RRB ALP/Technician CBT 2
DFCCIL Executive Electrical 2018 Solved Question Paper Part Two-Electronics

Leave a Reply