Electrician Mostly Asked MCQ PDF Part Nine For RRB ALP/Technician CBT 2

Please Rate This Post
Sending
User Review
5 (1 vote)

Electrician Mostly Asked MCQ PDF Part Nine For RRB ALP/Technician CBT 2

Here we are providing mostly asked MCQ PDF of Electrician Trade  For RRB ALP/Technician CBT 2 stage exam,It will be provide help to aspirants who are going to appear this exam.Next part will be upload tomorrow.

RRB ALP/Technician CBT 2 Online Test Series Will Be Start Shortly.

1.Conductivity is analogous to
A.retentivity
B.resistivity
C.permeability
D.inductance

Answer-C

2.In a magnetic material hysteresis loss takes place primarily due to
A.rapid reversals of its magnetization
B.flux density lagging behind magnetizing force
C.molecular friction
D.it high retentivity

Answer-D

3.Those materials are well suited for making permanent magnets which have______retentivity and _______coercivity.

A.low, high
B.high, high
C.high, low
D.low, low

Answer-B

4.If the area of hysteresis loop of a material is , the hysteresis loss in this material will be

A.zero
B.small
C.large
D.none of these

Answer-C

5.Hard steel is suitable for making permanent magnets because

A.it has good residual magnetism
B.its hysteresis loop has large area
C.its mechanical strength is high
D.its mechanical strength is low

Answer-A

6.Silicon steel is used in electrical machines because it has

A.low co-ercivity
B.low retentivity
C.low hysteresis loss
D.high co-ercivity

Answer-C

7.Conductance is analogous to

A.permeance
B.reluctance
C.flux
D.inductance

Answer-A

8.The property of a material which opposes the creation of magnetic flux in it is known as

A.reluctivity
B.magnetomotive force
C.permeance
D.reluctance

Answer-D

9.The unit of retentivity is

A.weber
B.weber/sq. m
C.ampere turn/metre
D.ampere turn

Answer-B

10.Reciprocal of reluctance is

A.reluctivity
B.permeance
C.permeability
D.susceptibility

Answer-B

11.While comparing magnetic and electric circuits, the flux of magnetic circuit is compared with which parameter of electrical circuit ?

A.E.m.f.
B.Current
C.Current density
D.Conductivity

Answer-B

12.The unit of reluctance is

A.metre/henry
B.henry/metre
C.henry
D.1/henry

Answer-D

13.A ferrite core has less eddy current loss than an iron core because

A.ferrites have high resistance
B.ferrites are magnetic
C.ferrites have low permeability
D.ferrites have high hysteresis

Answer-D

14.Hysteresis loss least depends on

A.volume of material
B.frequency
C.steinmetz co-efficient of material
D.ambient temperature

Answer-D

15.Laminated cores, in electrical machines, are used to reduce

A.copper loss
B.eddy current loss
C.hysteresis loss
D.all of these

Answer-B

16.”The mass of an ion liberated at an electrode is directly proportional to the quantity of electricity”.
The above statement is associated with

A.Newton’s law
B.Faraday’s law of electromagnetic
C.Faraday’s law of electrolysis
D.Gauss’s law

Answer-C

17.The charge required to liberate one gram equivalent of any substance is known as______ constant

A.time
B.Faraday’s
C.Boltzman
D.permeability

Answer-B

18.During the charging of a lead-acid cell

A.its voltage
B.it gives out energy
C.its cathode becomes dark chocolate brown in colour
D.specific gravity of H2SO4 decreases

Answer-A

19.The capacity of a lead-acid cell does not depend on its

A.temperature
B.rate of charge
C.rate of discharge
D.quantity of active material

Answer-B

20.During charging the specific gravity of the electrolyte of a lead-acid battery

A.increases
B.decreases
C.remains the same
D.becomes zero

Answer-A

21.The active materials on the positive and negative plates of a fully charged

A.lead-acid battery are
B.lead and lead peroxide
C.lead sulphate and lead
D.lead peroxide and lead

Answer-C

22.When a lead-acid battery is in fully charged condition, the colour of its positive plate is

A.dark grey
B.brown
C.dark brown
D.none of above

Answer-C

23.The active materials of a nickel-iron battery are

A.nickel hydroxide
B.powdered iron and its oxide
C.21% solution of KOH
D.all of these

Answer-D

24.The ratio of ampere-hour efficiency to watt-hour efficiency of a lead-acid cell is

A.just one
B.always greater than one
C.always less than one
C.none of the

Answer-B

25.The best indication about the state of charge on a lead-acid battery is given by

A.output voltage
B.temperature of electrolyte
C.specific gravity of electrolyte
D.none of these

Answer-C

Click Here To Download Electrician MCQ Part 9

Electrical-Transformer Mostly Asked MCQ PDF 1 For RRB JE,SSC JE,UPSSSC Exam
Electrician Mostly Asked MCQ PDF Part Eight For RRB ALP/Technician CBT 2

2 Comments

  1. Sharo January 8, 2019
    • Harikesh Yadav January 9, 2019

Leave a Reply