Electrician Mostly Asked MCQ PDF Part Five For RRB ALP/Technician CBT 2

Electrician Mostly Asked MCQ PDF Part Five For RRB ALP/Technician CBT 2

Here we are providing mostly asked MCQ PDF of Electrician Trade  For RRB ALP/Technician CBT 2 stage exam,It will be provide help to aspirants who are going to appear this exam.Next part will be upload tomorrow.

RRB ALP/Technician CBT 2 Online Test Series Will Be Start After Stage First Result.

1.The capacity of capacitor bank used in power factor correction is expressed in terms of
A.kW
B.kVA
C.kVAR
D.volts

Answer-C

2.While testing a capacitor with ohm-metre, if the capacitor shows charging, but the final resistance reading is appreciably less than normal, it can be concluded that the capacitor is

A.short-circuited
B.open circuited
C.alright
D.leaky

Answer-D

3.If a 6 uF capacitor is charged to 200 V, the charge in coulombs will be

A.800 uC
B.900 uC
C.1200 uC
D.1600 uC

Answer-C

4.Which capacitor will be physically smaller for the same ratings ?

A.Ceramic capacitor
B.Paper capacitor
C.Both will be of equal size
D.None of these

Answer-A

5.What is the value of capacitance that must be connected in parallel with 50 pF condenser to make an equivalent capacitance of 150 pF ?

A.50 pF
B.100 pF
C.150 pF
D.200 pF

Answer-B

6.A mica capacitor and a ceramic capacitor both have the same physical dimensions. Which will have more value of capacitance ?

A.Ceramic capacitor
B.Mica capacitor
C.Both will have identical value of capacitance
D.It depends on applied voltage

Answer-A

7.Which of the following material has least value of dielectric constant ?

A.Ceramics
B.Oil
C.Glass
D.Paper

Answer-B

8.Which of the following capacitors will have the least value of breakdown voltage ?

A.Mica
B.Paper
C.Ceramic
D.Electrolytic

Answer-D

9.The breakdown voltage for paper capacitors is usually

A.20 to 60 volts
B.200 to 1600 volts
C.2000 to 3000 volts
D.more than 10000 volts

Answer-B

10.Dielectric constant for mica is nearly

A.200
B.100
C.3 to 8
D.1 to 2

Answer-C

11.The value of dielectric constant for vacuum is taken as

A.zero
B.1
C.4
D.10

Answer-B

12.Which of the following capacitors is marked for polarity ?

A.Air
B.Paper
C.Mica
D.Electrolytic

Answer-D

13.Which of the following capacitors can be used for temperature compensation ?

A.Air capacitor
B.Ceramic capacitor
C.Paper capacitor
D.None of these

Answer-B

14.Which of the following statements is incorrect ?

A.The thinner the dielectric, the more the capacitance and the lower the voltage breakdown rating for a capacitor .
B.A six dot mica capacitor colour coded white, green, black, red and yellow has the capacitance value of 500 pF
C.Capacitors in series provide less capacitance but a higher voltage breakdown rating for the combination
D.A capacitor can store charge be¬cause it has a dielectric between two conductors

Answer-B

15.Paper capacitors usually have a tolerance of

A.± 5%
B.± 10%
C. ± 15%
D.± 20%

Answer-B

16.For closer tolerances which of the following capacitors is usually preferred ?

A.Paper capacitor
B.Mica capacitor
C.Ceramic disc capacitor
D.None of these

Answer-B

17.The electrostatic force between two charges of one coulomb each and placed at a distance of
0.5 m will be
(a) 36 x 10 N
(b) 36 x 10⁷ N
(c) 36 x 10⁸ N
(d) 36 x 10⁹ N

Answer-D

18.The units of volume charge density are

A.Coulomb/metre
B.Coulomb/metre
C.Coulomb/metre
D.Coulomb/metre

Answer-C

19.”The surface integral of the normal component of the electric displacement D over any closed surface equals the charge enclosed by the surface”. The above statement is associated with

A.Gauss’s law
B.Kirchhoff s law
C.Ohm’s law
D. Lenz’s law

Answer-A

20.Dielectric strength of mica is

A.10 to 20 kV/mm
B.30 to 50 kV/mm
B.50 to 200 kV/mm
C.300 to 500 kV/mm

Answer-C

21.The dielectric constant (relative permittivity) of glass is given by

A.0.1 to 0.4
B.0.5 to 1.0
C.2.0 to 4.0
D.5 to 100

Answer-D

22.Capacitors are mainly used for radio frequency tuning.

A.Paper
B.Air
C.Mica
D.Electrolytic

Answer-B

23.capacitors are used in transistor circuits.

A.Ceramic
B.Paper
C.Air
D.Electrolytic

Answer-A

24.Capacitors are used for audio frequency and radio frequency coupling and tuning.

A.Air
B.Mica
C.Plastic film
D.Ceramic

Answer-B

25.The inverse of capacitance is called

A.reluctance
B.conductance
C.susceptance
D.elastance

Answer-D

Click Here To Download Electrician MCQ Part 5

Electronics Mechanic Mostly Asked MCQ PDF Part One For RRB ALP/Technician CBT 2
ELECTRONICS 150 IMPORTANT MCQ PDF FOR BEL PROBATIONARY ENGINEERS EXAM 2017

Leave a Reply