Electrician Mostly Asked MCQ PDF Part Eight For RRB ALP/Technician CBT 2

Please Rate This Post
Sending
User Review
5 (1 vote)

Electrician Mostly Asked MCQ PDF Part Eight For RRB ALP/Technician CBT 2

Here we are providing mostly asked MCQ PDF of Electrician Trade  For RRB ALP/Technician CBT 2 stage exam,It will be provide help to aspirants who are going to appear this exam.Next part will be upload tomorrow.

RRB ALP/Technician CBT 2 Online Test Series Will Be Start Shortly.

1.The minimum value of potential gradient in a cable occurs in

A.insulation
B.conductor
C.outer sheath
D.uniformly all over

Answer-A

2.Dielectric strength of medium

A.increases with rise in temperature
B.increases with moisture content
C.is same for all insulating materials
D.none of these

Answer-D

3.A charge which when placed in vacuum from an equal and similar charge repels with a force of 9 × 109 N, is known as

A.milli-coulomb
B.micro-coulomb
C.pico-coulomb
D.coulomb

Answer-B

4.Dielectric strength of a medium is usually expressed in

A.J/mm  B.C/m2  C.kV/mm  D.N/mm

Answer-C

5.A positive and a negative charge are initially 50 mm apart. When they are moved close together so that they are now only 10 mm apart, the force between them will be

A.5 times smaller than before
B.5 times greater than before
C.10 times greater than before
D.25 times larger than before

Answer-D

6.Which is the most superior dielectric out of the following

A.Air
B.Glass
C.Bakelite
D.Paper

Answer-C

7.When a dielectric is placed in an electric field the field strength

A.decreases
B.increases
C.reduces to zero
D.remain unchanged

Answer-A

8.To prevent the generation of static charges on rubber or flat leather

A.surface is moistened
B.conductive dressing is done
C.oil compound dressing is done
D.talcum powder is sprayed on the surface

Answer-B

9.Which of the following capacitor is preferred in case of single phase motor ?

A.Mica capacitor
B.Paper capacitor
C.Electrolytic capacitor
D.Ceramic capacitor

Answer-C

10.A capacitance is a circuit component that opposes the change in circuit

A.current
B.voltage
C.impedance
D.none of these

Answer-b

11.A condenser suitable for D.C. only is

A.metallic plate variable gang condenser
B.metallic paper capacitor
C.oil impregnated paper condenser
D.poled aluminium electrolytic condenser

Answer-D

12.In a capacitor, the electric charge is stored in

A.metal plates   B.dielectric
C.dielectric as well as metal plates  D.none of these

Answer-b

13.An air gap is usually inserted in magnetic circuits to

A.increase m.m.f.
B.increase the flux
C.prevent saturation
D.none of these

Answer-C

14.The relative permeability of a ferromagnetic material is

A.less than one
B.more than one
C.more than 10
D.more than 100 or 1000

Answer-D

15.The unit of magnetic flux is

A.henry
B.weber
C.ampereturn/weber
D.ampere/metre

Answer-B

16.Permeability in a magnetic circuit corresponds to______ in an electric circuit.

A.resistance
B.resistivity
C.conductivity
D.conductance

Answer-C

17.Point out the wrong statement.

A.Magnetic leakage is undesirable in electric machines because it

B.lowers their power efficiency
B.increases their cost of
C.leads to their increased weight
D.produces fringing

Answer-A

18.Relative permeability of vacuum is

A.1
B.1 H/m
C.1/4JI
D.1.257 x 106 H/m

Answer-A

19.Permanent magnets are normally made of

A.alnico alloys
B.aluminium
C.cast iron
D.wrought iron

Answer-A

20.Energy stored by a coil is doubled when its current is increased by percent.

A.25
B.50
C.41.4
D.100

Answer-C

21.Those magnetic materials are best suited for making armature and transformer cores which have____permeability and_______hystersis loss.

A.high, high
B.low, high
C.high, low
D.low, low

Answer-C

22.The rate of rise of current through an inductive coil is maximum

A.at 63.2% of its maximum steady value
B.at the start of the current flow
C.after one time constant
D.near the final maximum value of current

Answer-B

23.When both the inductance and resistance of a coil are doubled the value of

A.time constant remains unchanged
B.initial rate of rise of current is doubled
C.final steady current is doubled
D.time constant is halved

Answer-A

24.The initial rate of rise of current through a coil of inductance 10 H when suddenly connected to a D.C. supply of 200 V is_______Vs

A.50
B.20
C.0.05
D.500

Answer-B

25.A material for good magnetic memory

A.low hysteresis loss
B.high permeability
C.low retentivity
D.high retentivity

Answer-D

Click Here To Download Electrician MCQ Part 8

Electrician Mostly Asked MCQ PDF Part Nine For RRB ALP/Technician CBT 2
Electrician Mostly Asked MCQ PDF Part Seven For RRB ALP/Technician CBT 2

Leave a Reply