Electrician Mostly Asked MCQ PDF Part Two For RRB ALP/Technician CBT 2

Electrician Mostly Asked MCQ PDF Part Two For RRB ALP/Technician CBT 2

Here we are providing mostly asked MCQ PDF of Electrician Trade  For RRB ALP/Technician CBT 2 stage exam,It will be provide help to aspirants who are going to appear this exam.Next part will be upload tomorrow.

RRB ALP/Technician CBT 2 Online Test Series Will Be Start After Stage First Result.

1. 6 ohm resistors are connected to form a triangle. What is the resistance between any two corners

A.3/2 Ohm
B.6 Ohm
C.4 Ohm
D.8/3 Ohm

Answer-C

2. Ohm’s law is not applicable to

A.semi-conductors
B.D.C. circuits
C.small resistors
D.high currents

Answer-A

3.Two copper conductors have equal length.The cross-sectional area of one conductor is four times that of the other. If the conductor having smaller cross sectional area has a resistance of 40 ohms the resistance of other conductor will be

A.160 ohms
B.80 ohms
C.20 ohms
D.10 ohms

Answer-D

4.A nichrome wire used as a heater coil has the resistance of 2 ohm.For a heater of 1 kW at 200 V, the length of wire required will be

A.80 m
B.60 m
C.40 m
D.20 m

Answer-A

5.Temperature co-efficient of resistance is expressed in terms of

A.ohms/°C
B.mhos/ohm°C
C.ohms/ohm°C
D.mhos/°C

Answer-C

6.Which of the following materials has the least resistivity ?

A.Zinc
B.Lead
C.Mercury
D.Copper

Answer-D

7.When current flows through heater coil it glows but supply wiring does not glow because

A.current through supply line flows at slower speed
B.supply wiring is covered with in¬sulation layer
C.resistance of heater coil is more than the supply wires
D.supply wires are made of superior material

Answer-C

8.The condition for the validity under Ohm’s law is that

A.resistance must be uniform
B.current should be proportional to the size of the resistance
C.resistance must be wire wound type
D.temperature at positive end should be more than the temperature at negative end

Answer-A

9.Which of the following statement is correct ?

A.A semi-conductor is a material whose conductivity is same as be¬tween that of a
conductor and an insulator
B.A semi-conductor is a material which has conductivity having average value of conductivity of metal and insulator
C.A semi-conductor is one which con¬ducts only half of the applied voltage
D.A semi-conductor is a material made of alternate layers of conducting material and insulator

Answer-A

10.A rheostat differs from potentiometer in the respect that it

A.has lower wattage rating
B.has higher wattage rating
C.has large number of turns
D.offers large number of tapping

Answer-B

11.An open resistor, when checked with an ohm-meter reads

A.zero
B.infinite
C.high but within tolerance
D.low but not zero

Answer-B

12._____ are the materials having electrical conductivity much less than most of the metals but much greater than that of typical insulators.

A.Varistors
B.Thermistor
C.Semi-conductors
D.Variable resistors

Answer-C

13.All good conductors have high

A.conductance
B.resistance
C.reluctance
D.thermal conductivity

Answer-A

14.Voltage dependent resistors are usually made from

A.charcoal
B.silicon carbide
C.nichrome
D.graphite

Answer-B

15.Voltage dependent resistors are used

A.for inductive circuits
B.to supress surges
C.as heating elements
D.as current stabilizers

Answer-B

16.The ratio of mass of proton to that of electron is nearly

A.1840
B.1640
C.30
D.4

Answer-A

17.The number of electrons in the outer most orbit of carbon atom is
A.3
B.4
C.6
D.7

Answer-B

18.A thermistor has

A.positive temperature coefficient
B.negative temperature coefficient
C.zero temperature coefficient
D.variable temperature coefficient

Answer-B

19.If I, R and t are the current, resistance and time respectively, then according to Joule’s law heat produced will be proportional to

A.I²Rt
B.I²Rf
C.I²R²t
D.IRt

Answer-A

20.Nichrome wire is an alloy of

A.lead and zinc
B.chromium and vanadium
C.nickel and chromium
D.copper and silver

Answer-C

21.When a voltage of one volt is applied, a circuit allows one microampere current to flow through it. The conductance of the circuit is

A.1 n-mho
B.106 mho
C.1 milli-mho
D.none of these

Answer-A

22.Which of the following can have negative temperature coefficient ?

A.Compounds of silver
B.Liquid metals
C.Metallic alloys
D.Electrolytes

Answer-D

23.Conductance : mho ::

A.resistance : ohm
B.capacitance : henry
C.inductance : farad
D.lumen : steradian

Answer-A

24.1 angstrom is equal to

A.10⁻⁸ mm
B.10⁻⁶ cm
C.10⁻¹⁰ m
D.10¹⁰ m

Answer-C

25.One newton metre is same as
A.one watt
B.one joule
C.five joules
D.one joule second

Answer-B

Click Here To Download Electrician MCQ Part 2

Electrician Mostly Asked MCQ PDF Part Three For RRB ALP/Technician CBT 2
Electrician Mostly Asked MCQ PDF Part One For RRB ALP/Technician CBT 2

Leave a Reply