Electrician Mostly Asked MCQ PDF Part Three For RRB ALP/Technician CBT 2

Electrician Mostly Asked MCQ PDF Part Three For RRB ALP/Technician CBT 2

Here we are providing mostly asked MCQ PDF of Electrician Trade  For RRB ALP/Technician CBT 2 stage exam,It will be provide help to aspirants who are going to appear this exam.Next part will be upload tomorrow.

RRB ALP/Technician CBT 2 Online Test Series Will Be Start After Stage First Result.

1.The force between two charges is 120 N. If the distance between the charges is doubled, the force will be

A.60 N
B.30 N
C.40 N
D.15 N

Answer- B

2.The electric field intensity at a point situated 4 meters from a point charge is 200 N/C. If the distance is reduced to 2 meters, the field intensity will be

A.400 N/C
B.600 N/C
C.800 N/C
D.1200 N/C

Answer-C

3.The lines of force due to charged particles are

A.always straight
B.always curved
C.sometimes curved
D.none of these

Answer-B

4.The electric field at a point situated at a distance d from straight charged conductor is

A.proportional to d
B.inversely proportional to d
C. inversely proportional to d
D.none of these

Answer-B

5.The direction of electric field due to positive charge is

A.away from the charge
B.towards the charge
C.both of these
D.none of these

Answer-A

6.A field line and an equipotential surface are

A.always parallel
B.always at 90°
C.inclined at any angle
D.none of these

Answer-B

7.The ability of charged bodies to exert force on 6ne another is attributed to the existence of

A.electrons
B.protons
C.neutrons
D.electric field

Answer-D

8.If the sheet of a bakelite is inserted between the of an , the capacitance will

A.decrease
B.increase
C.remains unchanged
D.become zero

Answer-B

9.A capacitor stores 0.24 coulombs at 10 volts. Its capacitance is

A.0.024 F
B.0.12 F
C.0.6 F
D.0.8 F

Answer-A

10.For making a capacitor, it is better to select a dielectric having

A.low permittivity
B.high permittivity
C.permittivity same as that of air
D.permittivity slightly more than that of air

Answer-B

11.The units of capacitance are

A.volts/coulomb
B.coulombs/volt
C.ohms
D.henry/Wb

Answer-B

12.If three 15 uF capacitors are connected in series, the net capacitance is

A.5 uF
B.30 uF
C.45 uF
D.50 uF

Answer-A

13.If three 10 uF capacitors are connected in parallel, the net cararitance is

A.20 uF
B.30 uE
C.40 uF
D.50 uF

Answer-B

14.A dielectric material must be

A.resistor
B.insulator
C.good conductor
D.semi conductor

Answer-B

15.An electrolytic capacitor can be used for

A.D.C. only
B.AC. only
C.both D.C. as well as A.C.
D.None of these

Answer-A

16.The capacitance of a capacitor is not affected by

A.distance between plates
B.area of plates
C.thickness of plates
D.all of these

Answer-C

17.Which of the following is not a vector ?

A.Linear momentum
B.Angular momentum
C.Electric field
D.Electric potential

Answer-B

18.Two plates of a parallel capacitor after being charged from a constant voltage source are
separated apart by means of insulated handles, then the

A.voltage across the plates decreases
B.charge on the capacitor decreases
C.charge on the capacitor increases
D.Voltage across the plates

Answer-A

19.If A.C. voltage is applied to capacitive circuit, the alternating current can flow in the circuit because

A.varying voltage produces the charging and discharging currents
B.of high peak value
C.charging current can flow
D.discharge current can flow

Answer-A

20.Voltage applied across a ceramic dielectric produces an electrolytic field 100 times greater than air. What will be the value of dielectric constant ?

A.50
B.100
C.150
D.200

Answer-B

21.Which of the following statements is correct ?

A.Air capacitors have a blackband to indicate the outside foil
B.Electrolytic capacitor must be con¬nected in the correct polarity
C.Ceramic capacitors must be con¬nected in the correct polarity
D.Mica capacitors are available in capacitance value of 1 to10 pF

Answer-B

22.The dissipation factor of a good dielectric is of the order of

A.0.0002
B.0.002
C.0.02
D.0.2

Answer-A

23. “The total electric flux through any closed surface surrounding charges is equal to the amount of charge enclosed”.The statement is associated with

A.Coulomb’s square law
B.Gauss’s law
C.Maxwell’s first law
D.Maxwell’s second law

Answer-B

24.Three capacitors each of the capacity C are given. The resultant capacity 2/3 C can be obtained by using them

A.all in series
B.all in parallel
C.two in parallel and third in series with this combination
D.two in series and third in parallel across this combination

Answer-C

25.For which of the following parameter variation, the capacitance of the capacitor remains unaffected ?

A.Distance between plates
B.Area of the plates
C.Nature of dielectric
D.Thickness of the plates

Answer-D

Click Here To Download Electrician MCQ Part 3

Electrician Mostly Asked MCQ PDF Part Four For RRB ALP/Technician CBT 2
Electrician Mostly Asked MCQ PDF Part Two For RRB ALP/Technician CBT 2

Leave a Reply