Electrician Mostly Asked MCQ PDF Part One For RRB ALP/Technician CBT 2

Electrician Mostly Asked MCQ PDF Part One For RRB ALP/Technician CBT 2

Here we are providing mostly asked MCQ PDF of Electrician Trade  For RRB ALP/Technician CBT 2 stage exam,It will be provide help to aspirants who are going to appear this exam.Next part will be upload tomorrow.

RRB ALP/Technician CBT 2 Online Test Series Will Be Start After Stage First Result.

1.Resistance of a material always decreases if

A.Temperature of material is decreased
B.Temperature of material is increased
C.Number of free electrons available become more
D.None of these

Answer-C

2.If the efficiency of a machine is to be high, what should be low ?

A.Ratio of output to input
B.Losses
C.True component of power
D.kWh consumed

Answer-B

3.When electric current passes through a metallic conductor, its temperature rises. This is due to

A.collisions between conduction electrons and atoms
B.the release of conduction electrons from parent atoms
C.mutual collisions between metal atoms
D.mutual collisions between conducting electrons

Answer-A

4.Two bulbs of 500 W and 200 W rated at 250 V will have resistance ratio as

A.234 : 25
B.2425 : 4
C.25 2 : 5
D.265 : 2

Answer-C

5.A glass rod when rubbed with silk cloth is charged because

A.it takes in proton
B.its atoms are removed
C.it gives away electrons
D.it gives away positive charge

Answer-C

6.Whether circuit may be AC. or D.C. one, following is most effective in reducing the magnitude of the current.

A.Reactor
B.Capacitor
C.Inductor
D.Resistor

Answer-D

7.It becomes more difficult to remove

A.any electron from the
B.first electron from the orbit
C.second electron from the orbit
D.third electron from the orbit

Answer-D

8.When one leg of parallel circuit is opened out the total current will

A.reduce
B.increase
C.decrease
D.become zero

Answer-C

9.In a lamp load when more than one lamp are switched on the total resistance of the load

A.increases
B.decreases
C.remains same
D. none of these

Answer-B

10.Two lamps 100 W and 40 W are connected in series across 230 V (alternating). Which of the following statement is correct ?

A.100 W lamp will brighter
B.40 W lamp will glow brighter
C. Both lamps will glow equally bright
D.40 W lamp will fuse

Answer-B

11.Resistance of 220 V, 100 W lamp will be

A.4.84 Ohm
B.48.4 Ohm
C.484 Ohm
D.4840 Ohm

Answer-B

12.In the case of direct current

A.magnitude and direction of current remains constant
B.magnitude and direction of current changes with time
C.magnitude of current changes with time
D.magnitude of current remains constant

Answer-A

13.When electric current passes through a bucket full of water, lot of bubbling is observed. This suggests that the type of supply is

A.A.C.
B.D.C.
C.any of above two
D.none of the above

Answer-B

14.Resistance of carbon filament lamp as the applied voltage increases.
A.increases
B.decreases
C.remains same
D.none of these

Answer-B

15.Bulbs in street lighting are all connected in

A.parallel
B.series
C.series-parallel
D.end to end

Answer-A

16.For testing appliances, the wattage of test lamp should be

A.very low
B.low
C.high
D.any value

Answer-C

17.Switching of a lamp in house produces noise in the radio. This is because switching operation produces

A.arcs across separating contacts
B.mechanical noise of high intensity
C.both mechanical noise and arc between contacts
D.none of the above

Answer-B

18.Sparking occurs when a load is switched off because the circuit has high

A.resistance
B.inductance
C.capacitance
D.impedance

Answer-B

19.Copper wire of certain length and resistance is drawn out to three times its length without change in volume, the new resistance of wire becomes

A.1/9 times
B. 3 times
C.9 times
D.unchanged

Answer-C

20.When resistance element of a heater fuses and then we reconnect it after removing a portion of it, the power of the heater will

A.decrease
B.increase
C.remain constant
D.none of these

Answer-b

21.A field of force can exist only between

A.two molecules
B.two ions
C.two atoms
D.two metal particles

Answer-B

22. A substance whose molecules consist of dissimilar atoms is called

A.semi-conductor
B.super-conductor
C.compound
D.insulator

Answer-C

23.International ohm is defined in terms of the resistance of

A.a column of mercury
B.a cube of carbon
C.a cube of copper
D.the unit length of wire

Answer-A

24.Three identical resistors are first connected in parallel and then in series. The resultant resistance of the first combination to the second will be

A.9 times
B.1/9 times
C.1/3 times
D.3 times

Answer-B

25.Which method can be used for absolute measurement of resistances ?

A.Lorentz method
B.Releigh method
C.Ohm’s law method
D.Wheatstone bridge method

Answer-A

Click Here To Download Electrician MCQ PDF 1

Electrician Mostly Asked MCQ PDF Part Two For RRB ALP/Technician CBT 2
BSPHCL Recruitment Assistant Operator,Line Man & Technician 2018

2 Comments

  1. Krishna November 21, 2018
    • Harikesh Yadav November 21, 2018

Leave a Reply