Electrician Mostly Asked MCQ PDF Part Four For RRB ALP/Technician CBT 2

Electrician Mostly Asked MCQ PDF Part Four For RRB ALP/Technician CBT 2

Here we are providing mostly asked MCQ PDF of Electrician Trade  For RRB ALP/Technician CBT 2 stage exam,It will be provide help to aspirants who are going to appear this exam.Next part will be upload tomorrow.

RRB ALP/Technician CBT 2 Online Test Series Will Be Start After Stage First Result.

1.Which of the following statement is true ?

A.The current in the discharging capacitor grows linearly
B.The current in the dicharging capacitor grows exponentially
C.The current in the discharging capacitor decays exponentially
D.The current in the discharging capacitor decreases constantly

Answer-B

2.Which of the following expression is correct for electric field strength ?

A.E = D/E
B.E = D2/t
C.E = jtD
D.E= nD2

Answer-A

3.In a capacitor the electric charge is stored in

A.metal plates
B.dielectric
C.both of these
D.none of these

Answer-B

4.Which of the following materials has the highest value of dielectric constant?
A.Glass
B.Vacuum
C.Ceramics
D.Oil

5.Which of the following capacitors will have the least variation ?
A.Paper capacitor
B.Ceramic capacitor
C.Silver plated mica capacitor
D.None of these

Answer-c

6.Which of the following statements is incorrect ?

A.The leakage resistance of ceramic capacitors is generally high
B.The stored energy in a capacitor decreases with reduction in value of capacitance
C.The stored energy in a capacitor increases with applied voltage
D.A wire cable has distributed capacitance between the conductors

Answer-B

7.Which of the following capacitors has relatively shorter shelf life ?

A.Mica capacitor
B.Electrolytic capacitor
C.Ceramic capacitor
D.Paper capacitor

Answer-B

8.The sparking between two electrical contacts can be reduced by inserting a

A.capacitor in parallel with contacts
B.capacitor in series with each contact
C.resistance in line
D.none of these

Answer-A

9.In the case of a lossy capacitor, its series equivalent resistance value will be

A.small
B.very small
C.large
D.zero

Answer-C

10.The power dissipated in a pure capacitor is

A.zero
B.proportional to applied voltage
C.proportional to value of capacitance
D.all of these

Answer-A

11.In a capacitive circuit

A.a steady value of applied voltage causes discharge
B.an increase in applied voltage makes a capacitor charge
C.decrease in applied voltage makes a capacitor charge
D.none of these

Answer-B

12.When a dielectric slab is introduced in a parallel plate capacitor, the potential difference between plates will

A.remain uncharged
B.decrease
C.increase
D.become zero

Answer-B

13.Capacitance increases with

A.increase in plate area and decrease in distance between the plates
B.increase in plate area and distance between the plates
C.decrease in plate area and value of applied voltage
D.reduction in plate area and distance between the plates

Answer-B

14.A capacitor consists of

A.two insulators separated by a con¬ductor
B.two conductors separated by an in¬sulator
C.two insulators only
D.two conductors only

Answer-B

15.A paper capacitor is usually available in the form of

A.tubes
B.rolled foil
C.disc
D.meshed plates

Answer-B

16.Air capacitors are generally available in the range

A.10 to 400 pF
B.1 to 20 pF
C.100 to 900 pF
D.20 to 100 pF

Answer-A

17.The unit of capacitance is

A.henry
B.ohm
C.farad
D.farad/m

Answer-C

18.A capacitor charged to 200 V has 2000 (iC of charge. The value of capacitance will be

A.10 F
B.10 uF
C.100 nF
D.1000 uF

Answer-B

19.A capacitor in a circuit became hot and ultimately exploded due to wrong connections, which type of capacitor it could be ?

A.Paper capacitor
B.Ceramic capacitor
C.Electrolytic capacitor
D.Any-of the above

Answer-C

20.Energy stored in the electric field of a capacitor C when charged from a D.C source of voltage V is equal to joules

A.1/2CV²
B.C²V
C.CV²
D.CV

Answer-A

21.The absolute permittivity of free space is given by

A. 8.85 x 1012 F/m
B.8.854 x 10⁻¹⁰ F/m
C.8.854 x 10⁻¹¹ F/m
D.8.854 F/m

Answer-A

22.The relative permittivity of free space is given by

A.1
B.10
C.100
D.1000

Answer-A

23.Electric field intensity is a quantity

A.scalar
B.vector
C.both of these
3 none of these

Answer-B

24.When 4 volts e.m.f. is applied across a 1 farad capacitor, it will store energy of

A.2 joules
B.4 joules
C.6 joules
D.8 joules

Answer-D

25.The capacitor preferred for high circuits is

A.air capacitor
B.mica capacitor
C.electrolytic capacitor
D.none of these

Answer-B

Click Here To Download Electrician MCQ Part 4

DFCCIL Executive Electrical 2018 Solved Question Paper Part One-Machines
Electrician Mostly Asked MCQ PDF Part Three For RRB ALP/Technician CBT 2

Leave a Reply