Power Plant Special MCQ Part Two

Power Plant Special MCQ Part Two

1.Induced draft fans are located at
(a) The top
(b) The bottom
(c) In the middle part
(d) Can be anywhere, in the colling tower

Answer-A

2. The annual depreciation of a hydro power plant is about
(a) 0.5-1.5%
(b) 5-10%
(c) 10-20%
(d) 25-30%

Answer-A

3. Francis and Kaplan turbines fall under the category of
(a) Impulse turbine
(b) Reaction turbine
(c) Axial flow
(d) Impulse and reaction combined

Answer-B

4. For the same power output, operating charges are minimum in a
(a) Gas turbine plant
(b) Hydro power plant
(c) Thermal plant
(d) Nuclear plant

Answer-B

5. A very high speed hydro electric plant use
(a) Francis turbine
(b) Propeller turbine
(c) Pelton wheel
(d) Kaplan turbine

Answer-C

6. The flow duration curve at a given head of a hydroelectric plant is used to determine
(a) Diversity factor of the plant
(b) Total power mat the site
(c) Total energy available
(d) Load factor of the plant

Answer-B

7. Francis Turbine is a
(a) Axial flow turbine
(b) Radial flow turbine
(c) Impulse turbine
(d) Outward flow turbine

Answer-B

8. Low head plants generally use
(a) Pelton turbines
(b) Francis turbines
(c) Kaplan turbines
(d) Both (a) and (b)

Answer-C

9. In reaction turbine
(a) Kinetic energy is appreciable as the fluid leaves the runner and enters the draft tube
(b) The vanes are partly filled
(c) Total energy of fluid is converted to kinetic energy in the runner
(d) It is exposed to the atmosphere

Answer-A

10. Horizontal axis and vertical axis are the types of
(a) Nuclear Reactor
(b) Wind Mills
(c) Bio Gas Reactor
(d) Solar Cell

Answer-B

11. In hydro power station which components is used to setup the generating voltage to a suitable transmission voltage
(a) Transformer
(b) Generator
(c) Transmission line
(d) Turbine

Answer-A

12. Kaplan turbines are used whenever the water head is
(a) Low
(b) High
(c) Medium
(d) (b) and (c)

Answer-A

13. Economisers are used to heat
(a) Coal
(b) Air
(c) Steam
(d) Feed water

Answer-D

14. The expression for power plant output in kilo-watt of a hydro-electric plant is given by
(a) 0.736 Q.W.h/75 X η0
(b) 0.736 Q.Wh.η0/75
(c) 75 Q.Wh.η0/0.736
(d) None of these

Answer-B

15. Which alternator will have more number of poles
(a) Coupled to steam turbine
(b) Coupled to gas turbine
(c) Coupled to hydraulic turbine
(d) None of these

Answer-C

16. Which turbine is depicted by the given picture
(a) Francis
(b) Curtis
(c) Kaplan
(d) Pelton Wheel

Answer-D

17. Sluice gates and automated isolating valves are components of
(a) Valve-House
(b) Head race
(c) Spill Way
(d) Penstock

Answer-A

18. Which of the following components is not a part of hydro-electric plant
(a) Penstock
(b) Spillway
(c) Surge tank
(d) Economiser

Answer-D

19.Which of the following is used as moderator in nuclear power plants
(a) Sodium
(b) Graphics
(c) Heavy water
(d) Hydrogen

Answer-C

20.The moderator used in fast breeder reactor is
(a) Heavy water
(b) Graphite
(c) Ordinary water
(d) Any of the above

Answer-D

Basic Electrical Special MCQ Part Three
Power Plant Special MCQ Part One

2 Comments

  1. RANJEET KUMAR May 11, 2018
    • Harikesh Yadav May 11, 2018

Leave a Reply