Power Plant Special MCQ Part Three

Power Plant Special MCQ Part Three

1.Out of the following plant categories
(i) Nuclear
(ii) Run-off river
(iii) Pump storage
(iv) Diesel
The base load power plants are
(a) (i) and (ii)
(b) (ii) and (iii)
(c) (i), (ii) and (iii)
(d) (i), (iii) and (iv)

Answer-A

2. Which of the following will produce the largest amount of energy
(a) Buring of 1 kg petrol
(b) Burning of 1 kg anthracite
(c) Burning of 10 kg wood
(d) Nuclear fission of 1 kg uranium

Answer-D

3. Kalpakkam, Tarapore and Kota are famous for
(a) Hydel Power Plants
(b) Nuclear Power Plants
(c) Thermal Power Plants
(d) Diesel Power Plants

Answer-B

4.The first nuclear power plant was built in India at which place
(a) Tarapur
(b) Rana Pratap Sagar
(c) Kalpakkam
(d) Narora

Answer-A

5. Which one is not a commonly used coolant for fast breeder reactor
(a) Water
(b) Liquid metal
(c) Helium
(d) Carbon dioxide

Answer-A

6. Which of the following is introduced to control chain reaction in a nuclear reactor
(a) Brass rods
(b) Cadmium rods
(c) Iron rods
(d) Graphite rods

Answer-B

7. A diesel power station spends 0.25 kg/k Wh fuel. If the calorific value is 10,000 kcal/kg then overall efficiency of the power station will be
(a) 25%
(b) 30%
(c) 34.4%
(d) 100

Answer-C

8. Which of the following is not part of diesel engine power plant
(a) Cooling tower
(b) Penstock
(c) Oil pump
(d) Strainer

Answer-B

10. Which of them is peak load station
(a) Small capacity thermal plants
(b) Diesel stations
(c) Run off river plant
(d) All of them
7. (Gas Turbine Power Plant)

Answer-D

11. Capacitor cost of a gas turbine plant is………. Than that of a stream power plant of same capacity.
(a) Same
(b) Less
(c) More
(d) Irrelevant

Answer-B

12. Compressor used in gas turbines is
(a) Reciprocating compressor
(b) Plunger type compressor
(c) Screw compressor
(d) Multistage axial flow compressor

Answer-D

13. Which is the negative grid voltage for a given plate potential at which ionization of the gas starts
(a) Grid baffles
(b) Control grid
(c) Thyratron
(d) Critical grid voltage

Answer-D

14. A gas turbine power plant is best suited for
(a) Base load
(b) Peak load
(c) Emergency purpose
(d) None of the above

Answer-B

15. A low utilization factor for a plant indicates that plant is
(a) Used for stand by purpose
(b) Under maintenance
(c) Used for base load only
(d) Used for speak as well as base load

Answer-A

16. P = 30-8* sin (kt) + 0.325t MW
T – time in hours of a day
K = 0.6 rad/sec
There are three generators of 15 MW each. Determine the maximum demand on the system.
(a) 43.9 MW
(b) 44.6 MW
(c) 52.7 MW
(d) 67.2 Mw

Answer-A

17. It is given that for a system, the equivalent radius of radius of each conductor is „X‟.
Find the equivalent radious of self-GMD) geometric mean distance) of four bundled conductor aqart by a distance „a‟ from their centers.
(a) 1.024 X ½ a ¾
(b) 1.024 x ¼ a ¾
(c) 2.024 X ¼ a3/2
(d) 2.024 X ½ a3/2

Answer-B

18. The capacity factor of a plant is given by
(a) Maximum load/average load
(b) Average load/maximum load
(c) Average load/plant capacity
(d) Maximum load/plant capacity

Answer-C

19. In a power supply system, “demand factor” is defined as
(a) Average demand/ maximum demand
(b) Maximum demand/ installed capacity
(c) Average demand/ installed capacity
(d) Maximum demand/ connected load

Answer-D

20.When a source is delivering maximum power to the load, the efficiency will be
(a) 50%
(b) Maximum
(c) Above 50%
(d) Below 50%

Answer-A

PGCIL WR I 2018 Exam Date And NR II Result,Official Cut Off Out
Basic Electrical Special MCQ Part Three

Leave a Reply