Power Plant Special MCQ Part One

Power Plant Special MCQ Part One

1. Combined cycle power plants may need
(a) MHD generator
(b) Thermionic converter
(c) Thermoelectric generator
(d) All of the above

Answer-D

2.Depreciation charges are high in the case of
(a) Thermal plant
(b) Diesel plant
(c) Hydroelectric plant
(d) Wind power plant

Answer-A

3.Which of the following in a thermal power plant is not a fixed cost?
(a) Fuel Cost
(b) Interest on capital
(c) Depreciation
(d) Insurance charges

Answer-A

4.The overall efficiency of a thermal power plant is equal to
(a) Ranking cycle efficiency
(b) Carnot cycle efficiency
(c) Regenerative cycle efficiency
(d) Boiler efficiency X Turbine efficiency X Generator efficiency

Answer-D

5.Which of the following coals has the highest calorific value?
(a) Peat
(b) Lignite
(c) Bituminous
(d) Anthracite

Answer-D

6.Compounding of steam is done for
(a) Reducing the work done
(b) Increasing the rotor speed
(c) Reducing the rotor speed
(d) Balancing the turbine

Answer-C

7.Major share of power generated in India is through
(a) Thermal power plants
(b) Nuclear power plants
(c) Hydro-electric power plants
(d) Solar energy

Answer-A

8.The advantage of using pulverized fuel include
(a) Higher boiler efficiency
(b) Easy and complete combustion
(c) Low air requirement
(d) All of these

Answer-D

9.In a thermal power plant, feed water heaters, super heater and air preheaters are mainly
used to
(a) Have a better dust removal in the plant
(b) Have a better Ash removal in the plant
(c) Increase the efficiency of the plant
(d) None of the above

Answer-C

10.Through which source is maximum electricity generated in the world?
(a) Water
(b) Nuclear power
(c) Coal
(d) Solar power

Answer-C

11.Coal used in power plant is also known as
(a) Steam coal
(b) Charcoal
(c) Coke
(d) Soft coal

Answer-A

12.The cost of the fuel transportation is minimum in
(a) Steam power plant
(b) Diesel power plant
(c) hydro-electric plant
(d) Coal based power plant

Answer-C

13.In thermal power plant, the pressure of working cycle is developed by
(a) Condense
(b) Super heater
(c) Feed water pump
(d) Turbine

Answer-C

14.The pH value of water used for boiler of thermal power plant is
(a) Unity
(b) 7
(c) Slightly more than 7
(d) 10

Answer-C

15.For the proper combustion of fuel in a thermal power plant, a proper circulation of air is also needed. The same is provide with the help of
(a) Draft fan
(b) Economiser
(c) Condenser
(d) Cooling Tower

Answer-A

16.Super heater is employed to
1. Remove moisture from the vapours
2. Increase the temperature of vapours
3. Heat the feed water
Which of the given statements is incorrect?
(a) 2 and 3
(b) Only 3
(c) 1 and 2
(d) Only 1

Answer-C

17.What is separated with the help of magnetic separators in a coal preparation plant?
(a) Pebbles
(b) Iron particles
(c) Dust
(d) Sand

Answer-B

18.A condenser in a thermal power plant condenses steam coming out of
(a) Boiler
(b) Turbine
(c) Economiser
(d) Super heater

Answer-B

19. In a thermal power plant, which is true for a superheater?
(a) In a superheater pressure rises and temperature remains the same
(b) In a superheater, temperature rises and pressure drops
(c) In a superheater, pressure rises and temperature drops
(d) In a superheater, temperature rises and pressure remains unchanged

Answer-D

20. Which is not fundamental element of cogeneration plant?
(a) Prime mover
(b) Electricity generator
(c) Heat recovery system
(d) Power factor improvement system

Answer-D

Power Plant Special MCQ Part Two
Basic Electrical Special MCQ Part Two

Leave a Reply