Power Plant Special MCQ Part Four

Power Plant Special MCQ Part Four

1.I Ton (unit of air conditioning load) in terms of kW is
(a) 3.5 kW
(b) 4.7 kW
(c) 12 kW
(d) 10.5 kW

Answer-A

2. Energy quantity index is equal to
(a) Energy used/ Energy input
(b) Energy availability of output/ Energy availability of input
(c) Energy availability of input/ Energy availability of output
(d) Energy input/ Energy used

Answer-D

3. Which is not fundamental element of cogeneration plant?
(a) Prime mover
(b) Electricity generator
(c) Heat recovery system
(d) Power factor improvement system

Answer-D

4. Which of the following industries will consume maximum power per tonne of product?
(a) Zinc
(b) Aluminum
(c) Alloy steel
(d) Cement

Answer-B

5. The value of diversity on
(a) Less than one
(b) Greater than one
(c) Equal to one
(d) Any one of the above

Answer-B

6. India receives solar energy in the range of
(a) 5-7k Wh/m² for 300-330 days in a year
(b) 50-70 k Wh/m² for 300-330 days in a year
(c) 5-7 k Wh/m² for 200-230 days in a year
(d) 50-70 k Wh/m² for 200-230 days in a year

Answer-A

7. Biogas comprises mainly of
(a) 60% oxygen and 40% carbon dioxide
(b) 60% oxygen and 40% methane
(c) 60% methane and 40% methane
(d) 60% methane and rest carbon dioxide

Answer-D

8.The possible site for Geothermal energy extraction for the purpose of electricity in India is
(a) Madhya Pradesh
(b) Kerala
(c) Tamil Nadu
(d) Assam

Answer-A

9. Match Lists L-I and L-II below, in respect of India‟s installed capacity of nonconventional energy, as on date.
List-I                                     List-II
1. Solar Power                    A. 2800 MW
2. Wind Power                    B. 3063 MW
3. Bagass Cogeneration    C. 1365 MW
4. Biomass Power               D. 22,465 MW

(a) 1-A, 2-B ,3-C ,4-D
(b) 1-B ,2-A ,3-C,4-D
(c) 1-D,2-B,2-A,4-C
(d) 1-B,2-D,3-A,4-C

Answer-D

10. Minimum wind speed required for generating electricity in a wind mill is
(a) 15 m/hour
(b) 1 km/hour
(c) 15 km/hour
(d) None of these

Answer-C

11. Which function cannot be specified for all times by simply knowing a finite segment?
(a) The unit step functions
(b) The unit impulse functions
(c) Non periodic function
(d) The exponential function

Answer-C

12. Non- Conventional methods of power generation is/are-
(a) Solar power generation
(b) Thermionic converters
(c) Both of the above
(d) None of these

Answer-C

13. Which of the following statements is false?
(a) The amount of Tidal energy is independent of range of tides.
(b) Biogas contains approximately 70% of methane.
(c) The manner we get from biogas plant easily mixes with the soil
(d) Solar energy can be employed for running water pumps

Answer-A

14. A Geothermal field products
1. Hot water
2. Wet steam
3. Dry steam
The correct amongst the given is
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 1,2, and 3
(d) None

Answer-C

15. Global warming is mainly due to
(a) Emission of heat from engines
(b) Emission of CO2 due to burning to fossil fuels
(c) Use of nuclear energy
(d) Air pollution

Answer-B

16. Which of the following is not a type of energy audit?
(a) Walk through
(b) Mini Audit
(c) Average Audit
(d) Maxi Audit

Answer-C

17.What kind of a process does a ‘Steam Power Plant’ undergoes?
(a) Adiabatic
(b) Cyclic
(c) Irreversible
(d) Expansion

Answer-B

18.Water that is fed back to the boiler by the pump is called?
(a) Adsorbate
(b) Absorbate
(c) Condenset
(d) Condensate

Answer-D

19.The product of efficiency & heat transferred to the working fluid is?
(a) Net temperature change
(b) Net work done
(c) Net enthalpy change
(d) None of these

Answer-B

20.The components of a Steam Power Plant are?
(a) Evaporator, Condenser, Boiler, Expansion valve
(b) Evaporator, Condenser, Boiler, Turbine
(c) Boiler, Turbine, Condenser, Pump
(d) Boiler, Turbine, Pump, Expansion valve

Answer-C

Basic Electrical Special MCQ Part Four
PGCIL WR I 2018 Exam Date And NR II Result,Official Cut Off Out

Leave a Reply