Basic Electrical Special MCQ Part Four

Basic Electrical Special MCQ Part Four

1.An ideal voltage source has
a. Zero internal resistance
b. Infinite internal resistance
c. A load-dependent voltage
d. A load-dependent current

Answer-A

2.A real voltage source has
a. Zero internal resistance
b. Infinite internal resistance
c. A small internal resistance
d. A large internal resistance

Answer-C

3.If a load resistance is 1k ohm, a stiff voltage source has a resistance of
a. At least 10 ohm
b. Less than 10 ohm
c. More than 100 kohm
d. Less than 100 kohm

Answer-B

4.An ideal current source has
a. Zero internal resistance
b. Infinite internal resistance
c. A load-dependent voltage
d. A load-dependent current

Answer-B

5.A real current source has
a. Zero internal resistance
b. Infinite internal resistance
c. A small internal resistance
d. A large internal resistance

Answer-D

6.If a load resistance is 1 kohm, a stiff current source has a resistance of
a. At least 10 ohm
b. Less than 10 ohm
c. More than 100 kohm
d. Less than 100 kohm

Answer-C

7.The Thevenin voltage is the same as the
a. Shorted-load voltage
b. Open-load voltage
c. Ideal source voltage
d. Norton voltage

Answer-B

8.The Thevenin resistance is equal in value to the
a. Load resistance
b. Half the load resistance
c. Internal resistance of a Norton circuit
d. Open-load resistance

Answer-C

9.To get the Thevenin voltage, you have to
a. Short the load resistor
b. Open the load resistor
c. Short the voltage source
d. Open the voltage source

Answer-B

10.To get the Norton current, you have to
a. Short the load resistor
b. Open the load resistor
c. Short the voltage source
d. Open the current source

Answer-A

11.The Norton current is sometimes called the
a. Shorted-load current
b. Open-load current
c. Thevenin current
d. Thevenin voltage

Answer-A

12.An open resistor has
a. Infinite current through it
b. Zero voltage across it
c. Infinite voltage across it
d. Zero current through it

Answer-D

13.A shorted resistor has
a. Infinite current through it
b. Zero voltage across it
c. Infinite voltage across it
d. Zero current through it

Answer-B

14.An ideal voltage source and an internal resistance is an example of the
a. Ideal approximation
b. Second approximation
c. Higher approximation
d. Exact model

Answer-B

15.Treating a connecting wire as a conductor with zero resistance is an example of the
a. Ideal approximation
b. Second approximation
c. Higher approximation
d. Exact model

Answer-A

16.The voltage out of an ideal voltage source
a. Is zero
b. Is constant
c. Depends on the value of load resistance
d. Depends on the internal resistance

Answer-B

17.The current out of an ideal current source
a. Is zero
b. Is constant
c. Depends on the value of load resistance
d. Depends on the internal resistance

Answer-B

18.Thevenin’s theorem replaces a complicated circuit facing a load by an
a. Ideal voltage source and parallel resistor
b. Ideal current source and parallel resistor
c. Ideal voltage source and series resistor
d. Ideal current source and series resistor

Answer-C

19.Norton’s theorem replaces a complicated circuit facing a load by an
a. Ideal voltage source and parallel resistor
b. Ideal current source and parallel resistor
c. Ideal voltage source and series resistor
d. Ideal current source and series resistor

Answer-B

20.One way to short a device is
a. With a cold-solder joint
b. With a solder bridge
c. By disconnecting it
d. By opening it

Answer-B

Rajasthan Electricity Board Recruitment AE 2018
Power Plant Special MCQ Part Four

Leave a Reply