Power Systems (Generation) Expected MCQ PDF 5 For VIZAG MT Exam 2017

1)   What percent
of installed capacity of gas turbines contribute to the total installed
capacity of the power plants in India?

a. 5 %
b. 8 %
c. 11 %
d. 15 %

ANSWER: 11 %
2)   Which state in India among these doesn’t have a gas turbine plant?
a. Jammu Kashmir
b. Tripura
c. Tamil Nadu
d. Bihar

ANSWER: Tamil Nadu
3)   On which cycle does the gas turbine work?
a. Carnot
b. Brayton
c. Dual cycle
d. Rankine cycle

ANSWER: Brayton
4)   The gas turbines are mainly used in ________.
a. Locomotives
b. Aircrafts
c. Automobiles
d. Pumping stations

ANSWER: Automobiles
5)   Gas turbine plants are not used ___________.
a. as peak load plants.
b. as base load plants.
c. as standby power plants.
d. in combination with the steam power plants.

ANSWER: as base load plants.
6)   Combined cycle power plants are suitable for ___________.
a. Base loads.
b. Peak loads.
c. Intermediate loads.
d. Both base and peak loads.

ANSWER: Both base and peak loads.
7)   Name the turbine developed on the basis of aircraft engine technology.
a. Brayton
b. Aerodynamic
c. Aero derivative
d. Rankine

ANSWER: Aero derivative
8)   Which among these is the main component of a gas turbine plant?
a. Condenser
b. Compressor
c. Boiler
d. None of these

ANSWER: Compressor
9)   Which type of compressor is used in a gas turbine plant?
a. Reciprocating compressor
b. Screw compressor
c. Multistage axial flow compressor
d. None of these

ANSWER: Multistage axial flow compressor
10)   What part or % of power developed is utilised for driving the compressor?
a. 65 %
b. 70 %
c. 55 %
d. 80 %

ANSWER: 65 %
11)   The gas turbine power plant mainly uses which among the following fuels?
a. Coal and Peat
b. Kerosene oil and diesel oil and residual oil
c. Gas oil
d. Natural gas and liquid petroleum fuel

ANSWER: Natural gas and liquid petroleum fuel
12)   The heating value of gaseous fuels is about
a. 500 kJ/litre
b. 30 kJ/litre
c. 100 kJ/litre
d. 10 kJ/litre

ANSWER: 30 kJ/litre
13)   The compressor has to be started
a. Before starting the gas turbine.
b. After starting the gas turbine.
c. Simultaneously with starting of gas turbine.
d. At any time during the operation.

ANSWER: Before starting the gas turbine.
14)   What would be the temperature of the gas in the combustion chamber?
a. 500 °
b. 1600 °
c. 1200 °
d. 650 °

ANSWER: 1600 °
15)   The efficiency of the open cycle gas plant is quite low. Why?
a. Gas gets cooled before reaching the turbine wheels.
b. A lot of mechanical energy is used up by the compressor.
c. Both (a) and (b).
d. None of these

ANSWER: Both (a) and (b).
16)   Which among these are used to improve the efficiency of gas turbines?
a. Regenerator.
b. Inter cooling.
c. Reheating.
d. All of these.

ANSWER: All of these.
17)   What is regeneration?
a. Removal of heat from compressed air between stages of compression.
b. Transfer of heat energy from exhaust gases to the compressed air flowing between compressor and the combustion chamber.
c. To increase the temperature of partially expanded gases by burning more fuel.
d. None of these

ANSWER: Transfer of heat energy from exhaust gases to the compressed air flowing between compressor and the combustion chamber.
18)   What is meant by inter cooling?
a. Removal of heat from compressed air between stages of compression.
b. Transfer of heat energy from exhaust gases to the compressed air flowing between compressor and the combustion chamber.
c. To increase the temperature of partially expanded gases by burning more fuel.
d. None of the above

ANSWER: Removal of heat from compressed air between stages of compression.
19)   Which material is used for the manufacture of the turbine blades?
a. Stainless steel
b. Carbon steel
c. High nickel alloy
d. High alloy steel

ANSWER: High nickel alloy
20)   Which among these plants are most efficient?
a. Open cycle
b. Combined cycle
c. Closed cycle
d. None of these

ANSWER: Combined cycle
21)   In a 2 stroke engine, the operation cycle are completed in how many strokes and revolution?
a. 4 strokes and 2 revolutions
b. 2 stroke and 2 revolutions
c. 2 strokes and 1 revolution
d. 4 stroke and 4 revolutions

ANSWER: 2 strokes and 1 revolution
22)   The speed of the diesel engine may vary from
a. 0 – 100 rpm
b. 200 – 1000 rpm
c. 500 -5000 rpm
d. 1000 – 3000 rpm

ANSWER: 1000 – 3000 rpm
23)   The diesel plants are mainly used ________.
a. as peak load plants.
b. as base load plants.
c. as standby power plants.
d. both peak and stand by plants.

ANSWER: both peak and stand by plants.
24)   What is the ranging capacity of the diesel plant?
a. 50 – 750 kW
b. 100 – 1175 kW
c. 75 – 3750 kW
d. 150 – 4575 kW

ANSWER: 75 – 3750 kW
25)   It is very
much necessary to treat the makeup water to remove the scale forming the
impurities. Which treatment is used?

a. Zeolite softener
b. Lime or lime soda treatment
c. Both (a) and (b)
d. None of the above

ANSWER: Both (a) and (b)
26)   Which among the following instruments are provided on the exhaust line to reduce the pressure?
a. Ducts
b. Muffler
c. Strainers
d. Purifiers

ANSWER: Muffler
27)   Which type of cylinder configuration is commonly used?
a. Vertical – in line
b. V – type
c. Horizontal type
d. All of these

ANSWER: Vertical – in line
28)   What is supercharging?
a. Pumping of air into the cylinder at the pressure greater than atmospheric pressure.
b. Pumping of air out of the cylinder at the pressure greater than atmospheric pressure.
c. Pumping of air into the cylinder at the pressure lower than atmospheric pressure.
d. Pumping of air out of the cylinder at the pressure lower than atmospheric pressure.

ANSWER: Pumping of air into the cylinder at the pressure greater than atmospheric pressure.
29)   Calculate
the overall efficiency of the diesel plant if the fuel consumption is
0.24 kg per kWh and the calorific value of the fuel being 10000 kcal/kg.

a. 30.78
b. 35.83
c. 28.73
d. 36.86

ANSWER: 35.83
30)   The lubrication cost in a diesel power plant is _______.
a. High
b. Low
c. Moderate
d. Very low

ANSWER: High

CLICK HERE TO DOWNLOAD PDF

Power Systems (Generation) Expected MCQ PDF 6 For VIZAG MT Exam 2017
Power Systems (Generation) Expected MCQ PDF 4 For VIZAG MT Exam 2017

Leave a Reply