Power Systems (Generation) Expected MCQ PDF 6 For VIZAG MT Exam 2017

1)   The identification of a two stroke engine is given by
a. Cooling system
b. Lubrication system
c. Absence of valve
d. All of these

ANSWER: Absence of valve
2)   Maximum temperature developed in a diesel engine is in the range of
a. 2000 – 2500 °C
b. 500 – 1000 °C
c. 1500 – 2000 °C
d. 1000 – 1500 °C

ANSWER: 2000 – 2500 °C
3)   High output diesel engines are started by
a. self starter.
b. compressed air.
c. battery.
d. cranking.

ANSWER: compressed air.
4)   Heating value of diesel is around _________.
a. 4000 kcal/kg
b. 10000 kcal/kg
c. 15000 kcal/kg
d. 20000 kcal/kg

ANSWER: 10000 kcal/kg
5)   The temperature of the cooling water leaving the diesel engine should not exceed.
a. 25 °C
b. 40 °C
c. 85 °C
d. 70 °C

ANSWER: 40 °C
6)   A module in a solar panel refers to_______________.
a. series arrangement of solar cells.
b. parallel arrangement of solar cells.
c. series and parallel arrangement of solar cells.
d. None of the above

ANSWER: series and parallel arrangement of solar cells.
7)   The efficiency of the solar cell is about
a. 25 %
b. 15 %
c. 40 %
d. 60 %

ANSWER: 15 %
8)   For satellites the source of energy is
a. Solar cell
b. Fuel cells
c. Edison cells
d. Cryogenic storage

ANSWER: Solar cell
9)   The output of the solar cell is of the order
a. 0.5 W
b. 1.0 W
c. 5.0 W
d. 10.25 W

ANSWER: 1.0 W
10)   In a fuel cell, cathode is of
a. Oxygen
b. Ammonia
c. Hydrogen
d. Carbon monoxide

ANSWER: Hydrogen
11)   What is the maximum possible output of a solar array?
a. 300 W/m2
b. 100 W/m2
c. 250 W/m2
d. 500 W/m2

ANSWER: 250 W/m2
12)   The current density of a photo voltaic cell ranges from
a. 10 – 20 mA/cm2
b. 40 – 50 mA/cm2
c. 20 – 40 mA/cm2
d. 60 – 100 mA/cm2

ANSWER: 40 – 50 mA/cm2
13)   A pyrometer is used for the measurements of
a. Diffuse radiations only.
b. Direct radiations only.
c. Both direct and diffused radiations.
d. None of the above.

ANSWER: Both direct and diffused radiations.
14)   Reflector mirrors used for exploiting the solar energy are called
a. Mantle
b. Heliostats
c. Diffusers
d. Ponds

ANSWER: Heliostats
15)   The function of a solar collector is of converting solar energy into
a. Radiations
b. Electrical energy directions
c. Thermal energy
d. All of the above

ANSWER: Thermal energy
16)   What are pyrheliometers?
a. Instruments measures beam radiations
b. Diffuse radiations
c. Direct radiations only
d. None of the above

ANSWER: Instruments measures beam radiations
17)   Temperature attained by cylindrical parabolic collector is of the order of
a. 50 – 100 °C
b. 100 – 150 °C
c. 150 – 200 °C
d. 200 – 300 °C

ANSWER: 200 – 300 °C
18)   In a solar collector, why is the transparent cover provided for?
a. Protect the collector from dust
b. Reduce the heat losses from collector beneath to atmosphere
c. Transmit solar radiation only
d. All of the above

ANSWER: All of the above
19)   Which of the following liquid metal is not used as a magneto hydrodynamic generation (MHD) working fluid?
a. Potassium
b. Sodium
c. Lithium
d. All of these

ANSWER: Sodium
20)   The nature of the current developed in MHD generator is
a. AC
b. DC
c. Both (a) and (b)
d. None of these

ANSWER: DC
21)   Coal is
processed and burnt in the combustor of a hybrid MHD at a high
temperature and pressure with the preheated air to form which among the
following element?

a. Steam
b. Plasma
c. Coke
d. None of these

ANSWER: Plasma
22)   The harmful
emissions such as sulphur are removed from gas before it is discharged
to the atmosphere through which instrument?

a. Duct
b. Mufflers
c. Stark
d. All of these

ANSWER: Stark
23)   What is the working fluid in closed cycle MHD system?
a. Helium and argon
b. Coal
c. Natural gas
d. Potassium

ANSWER: Helium and argon
24)   In a MHD generator the conductor is made of
a. Copper
b. Liquid metal
c. Gas
d. Liquid metal or gas

ANSWER: Liquid metal or gas
25)   Power output per unit volume of a MHD generator is proportional to
a. Specific electrical conductivity of gas
b. Square of the magnetic field strength
c. Square of the fluid velocity
d. All of these

ANSWER: All of these
26)   The installed capacity of wind energy in India is about
a. 8000 MW
b. 1500 MW
c. 6000 MW
d. 4000 MW

ANSWER: 8000 MW
27)   Tidal energy utilizes
a. Kinetic energy of water
b. Potential energy of water
c. Both (a) and (b)
d. None of the above

ANSWER: Potential energy of water
28)   In a fuel cell, electrical energy is produced by
a. Reaction of hydrogen with oxygen
b. Thermionic action
c. Combustion of fuel in the absence of oxygen
d. All of the above

ANSWER: Reaction of hydrogen with oxygen
29)   Thermal gradient in a geo thermal plant is given by
a. Heat flux * thermal conductivity
b. Heat flux / thermal conductivity
c. Thermal conductivity / heat flux
d. None of these

ANSWER: Thermal conductivity / heat flux
30)   Tidal energy development needs
a. Huge capacity and long construction time.
b. Huge capacity and low construction time.
c. Low capacity and long construction time.
d. Low capacity and low construction time.

ANSWER: Huge capacity and long construction time.

CLICK HERE TO DOWNLOAD PDF

E-BOOK-FREE DOWNLOAD HISTORY (इतिहास) IMPORTANT QUE AND ANS ASKED IN VARIOUS EXAM PDF
Power Systems (Generation) Expected MCQ PDF 5 For VIZAG MT Exam 2017

2 Comments

  1. Harish October 27, 2017
    • Harikesh Yadav October 27, 2017

Leave a Reply