Power Systems (Generation) Expected MCQ PDF 4 For VIZAG MT Exam 2017

1)   Turbo alternators run at speeds
a. Constant speed of 3000 rpm.
b. Constant speed of 1000 rpm.
c. A variable speed of above 1000 rpm.
d. None of the above

ANSWER: A variable speed of above 1000 rpm.
2)   A steam turbine with no nozzle is ________________.
a. Reaction turbine
b. Impulse turbine
c. Both (a) and (b)
d. None of these

ANSWER: Reaction turbine
3)   The pipes carrying the steam are made of _________.
a. Steel
b. Cast iron
c. Aluminium
d. Cobalt

ANSWER: Steel
4)   The governing principle of steam turbines are ________________.
a. Nozzle control governing
b. Throttle governing
c. Bypass governing
d. All of these

ANSWER: All of these
5)   The reheat factor in a steam turbine depends on
a. Stage efficiency.
b. Initial pressure and temperature.
c. Exit pressure.
d. All of the above.

ANSWER: All of the above.
6)   The use of air preheater increase the temp of the air by about______________.
a. 50°
b. 20°
c.
d. 30°

ANSWER: 20°
7)   Air- preheater in a steam power plant_____________.
a. Recovers the heat from the flue gases leaving the economiser.
b. Improves combustion rate.
c. Raises the temperature of the furnace gases.
d. All of these.

ANSWER: All of these.
8)   The definition of the draught system is
a. A device used to pull in air.
b. The difference between absolute gas pressure at any point in a gas flow and the ambient atmospheric pressure.
c. The sum of the absolute gas pressure at any point in a gas flow and the ambient atmospheric pressure.
d. A device used to pull out air.

ANSWER: The difference between absolute gas pressure at any point in a gas flow and the ambient atmospheric pressure.
9)   The draught produced by the chimney is________________.
a. Forced draught
b. Natural draught
c. Induced draught
d. Balanced draught

ANSWER: Natural draught
10)   A condenser condenses the steam coming out from___________.
a. Boiler
b. Turbine
c. Economiser
d. Super heater

ANSWER: Turbine
11)   Water used in the steam plant is used for cooling in_______________.
a. Condenser
b. Turbine only
c. Boiler tube
d. Boiler tubes and turbines

ANSWER: Condenser
12)   What is use of the air pumps in the condenser?
a. Remove water
b. Air leaking in the condenser and to maintain the vacuum
c. Maintain atmospheric pressure and the condenser
d. Both (a) & (b)

ANSWER: Air leaking in the condenser and to maintain the vacuum
13)   Spray ponds are used to cool the warm water coming from the condenser in ________.
a. Large power plants
b. Small power plants
c. Medium power plants
d. Both medium and large power plants.

ANSWER: Small power plants
14)   Evaporative type of condenser has
a. Water in pipes surrounded by steam outside.
b. Steam and cooling water mixed to give the condensate.
c. Steam in pipes surrounded by water.
d. None of the above.

ANSWER: Steam in pipes surrounded by water.
15)   The best coal suitable for the production of energy is_________________.
a. Lignite
b. Bituminous
c. Anthracite
d. Peat

ANSWER: Anthracite
16)   Name the system that is mainly employed for the disposal of fly ash.
a. Pneumatic
b. Hydraulic
c. Both (a) & (b)
d. Steam jet system

ANSWER: Pneumatic
17)   What is the superior quality of coal called?
a. Anthracite
b. Coke
c. Bituminous
d. Peat

ANSWER: Bituminous
18)   The coal with highest ash content is ________.
a. Lignite
b. Steam coal
c. Coking coal
d. Bituminous coal

ANSWER: Lignite
19)   The major content of coal in India is ________________.
a. Dust
b. Ash
c. Fly ash
d. Cinder

ANSWER: Ash
20)   On which factor does the calorific value of coal depend?
a. Ash content.
b. Size of coal particles
c. Moisture content.
d. Volatile material.

ANSWER: Ash content.
21)   The elements that are combustible in the fuel are
a. Carbon and hydrogen.
b. Carbon, hydrogen and ash.
c. Carbon, hydrogen and sulphur.
d. Carbon, nitrogen and ash.

ANSWER: Carbon, hydrogen and sulphur.
22)   What is the percentage of ash content in Indian coal?
a. 5 %
b. 10 %
c. 20 %
d. 30 %

ANSWER: 20 %
23)   Which of the following is/are an/ the essential element/s for the combustion of fuel?
a. Oxygen
b. Correct fuel air ratio.
c. Proper ignition temperature.
d. All of these.

ANSWER: All of these.
24)   What is pulverised coal?
a. Non smoking coal.
b. Coal free from ash.
c. Coal broken into fine particles.
d. Coal which burns for long time.

ANSWER: Coal broken into fine particles.
25)   Why is pulverised coal used?
a. Better burning.
b. Increased calorific value of coal.
c. Medium size units.
d. Less radiation loss.

ANSWER: Better burning.
26)   What is the important factor in fuel selection?
a. Cost of fuel.
b. Calorific value
c. Both (a) & (b)
d. None of these

ANSWER: Both (a) & (b)
27)   Ash handling system is mainly divided into________________ systems.
a. Mechanical handling
b. Pneumatic
c. Hydraulic
d. All of these

ANSWER: All of these
28)   The thermal efficiency of a steam plant is defined as ________________.
a. The ratio of heat equivalent of electrical output to the heat of combustion of coal.
b. The ratio of heat of combustion of coal to the heat equivalent of electrical output.
c. The ratio of heat equivalent of mechanical energy transmitted to the turbine shaft to the heat of combustion of coal.
d. The ratio of heat of combustion of coal to the heat equivalent of mechanical energy transmitted to the turbine shaft.

ANSWER: The ratio of heat equivalent of mechanical energy transmitted to the turbine shaft to the heat of combustion of coal.
29)   What is the overall efficiency of the thermal plant?

a. The ratio of heat equivalent of electrical output to the heat of combustion of coal.
b. The ratio of heat of combustion of coal to the heat equivalent of electrical output.
c. The ratio of heat equivalent of mechanical energy transmitted to the turbine shaft to the heat of combustion of coal.
d. The ratio of heat of combustion of coal to the heat equivalent of mechanical energy transmitted to the turbine shaft.

ANSWER: The ratio of heat equivalent of electrical output to the heat of combustion of coal.
30)   A 100 MW
steam station uses coal of calorific value of 5780 kcal/kg. The thermal
efficiency is about 30% and the electrical efficiency is 93%. What would
be the coal consumption per hour, when the station is delivering its
full rated output?

a. 48672 kg
b. 53330 kg
c. 71876 kg
d. 31826 kg

ANSWER: 53330 kg

CLICK HERE TO DOWNLOAD PDF

Power Systems (Generation) Expected MCQ PDF 5 For VIZAG MT Exam 2017
QUIZ OF DAY-11/06/2017 GK & CURRENT AFFAIRS

Leave a Reply