Power Systems (Generation) Expected MCQ PDF 3 For VIZAG MT Exam 2017



1)   The most suitable location for the power factor improvement device is
a. Near the electrical appliance which is responsible for the poor power factor.
b. At the sending end.
c. At the receiving end in case of transmission lines.
d. Both (a) and (c).
e. None of the above

ANSWER: Both (a) and (c).
2)   A transformer
costing Rs 90,000 haws a useful life of 20 years. Determine the annual
depreciation charge using straight line method. Assume salvage to be
15,000.

a. 4000
b. 3750
c. 4350
d. 3500

ANSWER: 3750
3)   What is tariff?
a. The rate at which electrical energy is produced in the plant.
b. The rate at which electrical energy is supplied to the consumers.
c. Both (a) and (b).
d. None of these.

ANSWER: The rate at which electrical energy is supplied to the consumers.
4)   Flat rate tariff is charged on what basis?
a. Connected load.
b. Units consumed.
c. Maximum demand.
d. All of these
e. None of these

ANSWER: Units consumed.
5)   Domestic consumers are charged _____________.
a. Flat demand tariff
b. Block rate tariff
c. Flat rate tariff
d. Off peak tariff

ANSWER: Block rate tariff
6)   Which tariff is used by the small commercial consumers?
a. Maximum demand tariff
b. Block rate tariff
c. Three part tariff
d. Two part tariff

ANSWER: Block rate tariff
7)   Block rate tariff, where energy charge decreases with the increase in energy consumption,
a. Encourages the consumers for more consumption.
b. Discourages the consumers for more consumption.
c. Encourages the consumers to restrict their demand.
d. Encourages the consumers to improve the power factor.

ANSWER: Encourages the consumers for more consumption.
8)   Two part tariff is charged on what basis?
a. Connected load
b. Units consumed
c. Maximum demand
d. Both (b) and (c)

ANSWER: Both (b) and (c)
9)   Fixed charge is dependent on what factor?
a. Energy consumption
b. Maximum demand
c. Peak load demand
d. All of the above

ANSWER: Maximum demand
10)   A variable charge is based on what?
a. Energy consumption
b. Maximum demand
c. Peak load demand
d. All of the above

ANSWER: Energy consumption
11)   What is the main disadvantage of two port tariff?
a. He has to pay semi fixed charges.
b. He has to pay fixed charges.
c. He has to pay running charges.
d. None of the above.

ANSWER: He has to pay fixed charges.
12)   Which among the following are included in the three part tariff?
i. Fixed charges
ii. Running charges
iii. Semi fixed charges.
a. i, ii and iii
b. i and ii
c. i and iii
d. ii and iii

ANSWER: i, ii and iii
13)   Which tariff is most ideal tariff for the consumer?
a. Two part tariff
b. Three part tariff
c. Both (a) and (b)
d. None of the above

ANSWER: Three part tariff
14)   What is the difference between two part tariff and maximum demand tariff?
a. A separate meter is used
b. A separate maximum demand meter is used
c. Semi fixed charges are also included
d. All of these

ANSWER: A separate maximum demand meter is used
15)   Maximum demand tariff is applied for which kind of consumers?
a. Big consumers
b. Small consumers
c. Residential consumers
d. All of these

ANSWER: Big consumers
16)   Why is Maximum demand tariff not applicable to domestic consumers?
a. Low maximum demand
b. Low load factor
c. Lower energy consumption
d. Low power factor

ANSWER: Low maximum demand
17)   Why is a big consumer charged at a lower rate than the small consumer?
a. Their maximum demand is small.
b. It improves the load factor.
c. Both (a) and (b).
d. None of these.

ANSWER: It improves the load factor.
18)   What is the power factor tariff?
a. It considers only maximum demand.
b. It considers only semi fixed charges and the power factor.
c. It considers only power factor.
d. It considers the load factor.

ANSWER: It considers only power factor.
19)   What is/are the consequence/s of low power factor?
a. Increases the rating of station equipments only
b. Only line losses increases
c. Both (a) and (b)
d. None of these

ANSWER: Both (a) and (b)
20)   A consumer having lower power factor contributes towards which factor?
a. Semi fixed charges.
b. Fixed charges.
c. Running charges.
d. Penalty is imposed.

ANSWER: Fixed charges.
21)   Which tariff is also known as the average power factor tariff?
a. Sliding scale tariff
b. kW tariff
c. kVAR tariff
d. kVA maximum demand tariff

ANSWER: Sliding scale tariff
22)   What is maximum value of power factor?
a. 0.5
b. 1
c. 1.5
d. 0.95

ANSWER: 1
23)   Active power and apparent power are respectively represented by _________.
a. kW and kVAR
b. kVAR and kVA
c. kVA and kVAR
d. kW and kVA

ANSWER: kW and kVA
24)   Which among the following happens in a low power factor?
a. Large kVA rating of the equipment.
b. Greater conductor size.
c. Reduced handling capacity of the system.
d. All of the above.

ANSWER: All of the above.
25)   Lower power factor is usually not due to ____________.
a. Discharge lamp
b. Arc lamps
c. Incandescent lamps
d. Induction furnace

ANSWER: Incandescent lamps
26)   For a consumer what is the most economical power factor?
a. 0.25 – 0.5 lagging
b. 0.25 – 0.5 leading
c. 0.85 – 0.95 lagging
d. 0.85 – 0.95 leading

ANSWER: 0.85 – 0.95 lagging
27)   The primary reason for the low power factor is due to the installation of
a. Induction motors
b. DC motors
c. Synchronous motors
d. Commutator motors

ANSWER: Induction motors
28)   For which among the following consumers is penalty imposed for low power factor?
a. Residential and commercial consumers.
b. Industrial consumers.
c. Agricultural consumers.
d. All of the above.

ANSWER: Industrial consumers.
29)   Power factor can be improved by connecting which among these?
a. Static capacitors.
b. Resistors.
c. Synchronous condensers.
d. Both (a) and (c).

ANSWER: Both (a) and (c).
30)   What is the advantage of the static capacitors?
a. Low losses
b. Easy installation
c. Lower maintenance
d. All of the above

ANSWER: All of the above
31)   Which among these is the advantage of synchronous condensers?
a. Helps in achieving the stepless control of power factor.
b. The motor windings have a lower thermal stability.
c. The maintenance cost is low.
d. All of the above.

ANSWER: Helps in achieving the stepless control of power factor.
32)   Phase advancers are used for which among the following machines?
a. Transformers
b. Synchronous machines
c. Induction motors
d. DC machines

ANSWER: Induction motors
33)   What is the main disadvantage of phase advancers?
a. Cannot be used for motors below 200 H.P
b. Produces noise
c. Can be used where synchronous motor is un admissible
d. None of these

ANSWER: Cannot be used for motors below 200 H.P

CLICK HERE TO DOWNLOAD PDF

BSNL JTO 2016 NEW WAITING LIST AFTER 7Th July 2017
Power Systems (Generation) Expected MCQ PDF 2 For VIZAG MT Exam 2017

Leave a Reply