Power Systems (Generation) Expected MCQ PDF 2 For VIZAG MT Exam 2017

1)   What is demand factor?
a. Average load to maximum demand.
b. Maximum demand to connected load.
c. Connected load to maximum demand.
d. Maximum demand to average load.

ANSWER: Maximum demand to connected load.
2)   What is the value of demand factor?
a. Greater than unity.
b. Less than unity.
c. Always more than unity.
d. Normally more than unity.

ANSWER: Less than unity.
3)   What is connected load?
a. Installed electrical load in the premises of the consumer.
b. Maximum load a consumer draws.
c. Load drawn by a consumer at any instant.
d. None of the above.

ANSWER: Installed electrical load in the premises of the consumer.
4)   The power system experiences peak demand from ____________.
a. Midnight to 8 A.M
b. 8 A.M to 2 P.M
c. 2 P.M to 6 P.M
d. 6 P.M to 10 P.M

ANSWER: 6 P.M to 10 P.M
5)   The maximum
demand on the power system is 100 MW. If the annual load factor is 40%.
Calculate the total energy generated in a year.

a. 3761 * 105 kWh
b. 4174 * 105 kWh
c. 3504 * 105 kWh
d. 3500 * 105 kWh

ANSWER: 3504 * 105 kWh
6)   The power demand can be estimated approximately by
a. Load survey method.
b. Mathematical method.
c. Statistical method.
d. Economic parameters.

ANSWER: Statistical method.
7)   A generating station has a connected load of 55 MW and maximum demand of 20 MW. What is the demand factor?
a. 0.4785
b. 0.3636
c. 2.75
d. 1100

ANSWER: 0.3636
8)   Determine the average demand of a plant if its load factor and maximum demand are 0.60 and 30 MW.
a. 20 MW
b. 18 MW
c. 50 MW
d. 13 MW

ANSWER: 18 MW
9)   Utilization factor is defined as the ratio of
a. Average demand to the rated capacity of the plant.
b. Maximum demand on the power plant to the rated capacity of the power plant.
c. Rated capacity of the power plant to the maximum demand.
d. None of these

ANSWER: Maximum demand on the power plant to the rated capacity of the power plant.
10)   A consumer
consumes 400 kWh per day at a load factor of 0.3. If he increases the
load factor to 0.6 without any increase in maximum demand. What is the
consumption of energy in kWh?

a. 800 kWh
b. 650 kWh
c. 1125 kWh
d. 425 kWh

ANSWER: 800 kWh
11)   The yearly
load duration curve of a power plant is a straight line. The maximum
load is 850 MW and minimum load is 650 MW. The capacity of the plant is
950 MW. What is the capacity factor and the utilization factor?

a. 0.89, 0.78
b. 0.83, 0.65
c. 0.78, 0.89
d. 0.65, 0.83

ANSWER: 0.78, 0.89
12)   Interconnected systems have the advantage of
a. Reduced reserve plant capacity, capital cost per kW and economy in operation.
b. Improved load factor, diversity factor and operation efficiency and increased reliability of supply.
c. All of these
d. None of these

ANSWER: All of these
13)   Major share of power generated in India is through which means?
a. Hydroelectric power plants.
b. Nuclear power plants.
c. Thermal power plants.
d. Gas turbine power plants.

ANSWER: Thermal power plants.
14)   What is the modern trend in electric power generation?
a. To have a large number of small size thermal plants located at different places.
b. To have large size thermal plants near load centre.
c. To have large size thermal plants located near coal fields.
d. None of the above.

ANSWER: To have large size thermal plants located near coal fields.
15)   Which among the following plants have the least operating cost?
a. Steam plants
b. Hydro plants
c. Nuclear plants
d. Diesel plants

ANSWER: Hydro plants
16)   What are the essential requirements for power plants to be operated as peak load plants?
a. Capability of quick start, synchronisation and taking up of system load.
b. Quick response to load variations.
c. Low capital cost.
d. All of these.
e. None of these.

ANSWER: All of these.
17)   In a steam power station, electric power is generated at what power?
a. 440 V
b. 1.1 kV
c. 11 kV
d. 33 kV

ANSWER: 11 kV
18)   Annual operating cost of a generating plant consists of
a. Fixed charges
b. Semi fixed charges
c. Operating or running charges
d. All of these
e. None of these

ANSWER: All of these
19)   For a nuclear plant, what is its useful life?
a. 10 years.
b. 30 years
c. 100 years
d. 60 years

ANSWER: 30 years
20)   What happens in a load shedding?
a. System voltage is reduced.
b. System frequency is reduced.
c. System loads are switched off.
d. System power factor is changed.

ANSWER: System loads are switched off.
21)   Why is load shedding done?
a. Reducing peak demand on the system.
b. Repairing of machines.
c. Power factor improvement.
d. Efficient operation of equipment.

ANSWER: Reducing peak demand on the system.
22)   Generators for the base load plants are usually designed for maximum efficiency around
a. 20% overload
b. Full load
c. 75% full load
d. None of these

ANSWER: Full load
23)   What are fixed charges?
a. Cost of investment irrespective of energy generated.
b. Operating cost of the fuel along with cost of investment plant.
c. Operating cost only.
d. None of the above

ANSWER: Cost of investment irrespective of energy generated.
24)   Which components are included in the annual operating cost?
a. Fuel, maintenance cost and labour
b. Interest, taxes, insurance and depreciation
c. Both (a) and (b)
d. None of the above

ANSWER: Fuel, maintenance cost and labour
25)   What does the annual fixed cost include?
a. Fuel, maintenance cost and labour
b. Interest, taxes, insurance and depreciation
c. Both (a) and (b)
d. None of the above

ANSWER: Interest, taxes, insurance and depreciation
26)   The capital cost of a power plant depends on ________________.
a. Total installed capacity only
b. Total number of units only
c. Both (a) and (b)
d. None of these

ANSWER: Both (a) and (b)
27)   What is meant by semi fixed charges?
a. It is the cost which is independent of maximum demands and units generated.
b. It is the cost which depends only on the units generated.
c. It is the cost which depends upon the maximum demand but it is independent of units generated.
d. None of these.

ANSWER: It is the cost which depends upon the maximum demand but it is independent of units generated.
28)   The annual depreciation reserve depends on _______________.
a. Capital cost only.
b. Salvage value only.
c. On any method of calculation of depreciation factor.
d. All of these
e. None of these

ANSWER: All of these
29)   Depreciation charge may be based on which method?
a. Straight line method.
b. Sinking fund method.
c. Both (a) & (b).
d. None of these.

ANSWER: Both (a) & (b).
30)   In a straight line method, annual depreciation charges are calculated by
a. The capital cost minus salvage value divided by the number of years of life.
b. The capital cost divided by the number of years of life.
c. Both (a) and (b).
d. None of these

ANSWER: The capital cost minus salvage value divided by the number of years of life.



CLICK HERE TO DOWNLOAD PDF

Power Systems (Generation) Expected MCQ PDF 3 For VIZAG MT Exam 2017
VIZAG MT EE FREE ONLINE TEST 1 ANSWERS KEY & EXPLANATION

Leave a Reply