Power Systems (Generation) Expected MCQ PDF 1 For VIZAG MT Exam 2017

1)   The potential of developing tidal power in India is in
a. Kutch
b. Ran
c. San joe
d. Severn

ANSWER: Kutch
2)   Pugga valley in Ladakh is suitable for which among the following power generation?
a. Solar
b. Geo thermal
c. Wind
d. None of these

ANSWER: Geo thermal
3)   Presence of non – condensable gasses in a geo – pressured water causes
a. Pollution problem
b. Corrosion problem
c. Flow problem
d. All of the above

ANSWER: All of the above
4)   Direct conversion of heat energy into electrical energy is possible through
a. MHD generators
b. Fuel or solar cells
c. Thermionic converters.
d. Both (a) and (c)
e. None of these

ANSWER: Both (a) and (c)
5)   In geo thermal power plants waste water is
a. Discharged back to earth.
b. Discharged into the sea.
c. Recirculated after cooling in cooling towers.
d. Evaporated in ponds.

ANSWER: Discharged back to earth.
6)   What is a load curve?
a. A plot of load vs current.
b. A plot of load vs time.
c. A plot of load vs duration of time.
d. Total number of units generated vs time.

ANSWER: A plot of load vs time.
7)   What does the area under the load curve represent?
a. System voltage
b. Current
c. Energy consumed
d. Maximum demand

ANSWER: Energy consumed
8)   What does the highest point on the daily load curve represent?
a. Peak load
b. Maximum demand
c. Both (a) & (d)
d. None of these

ANSWER: Maximum demand
9)   Load curve of a generation is always
a. Positive slope
b. Zero slope
c. Negative slope
d. Combination of (a), (b) and (c)

ANSWER: Combination of (a), (b) and (c)
10)   If the daily load curve is divided by 24, what does this curve represent?
a. Average load for the day
b. Connected load
c. Maximum demand
d. Demand factor

ANSWER: Average load for the day
11)   What does a mass curve represent?
a. Average load
b. The total energy consumed by the load upto a particular time in a day
c. The number of hours for which a particular lasts during the day
d. The variation of load during different hours of the day

ANSWER: The total energy consumed by the load upto a particular time in a day
12)   The mass curve is plotted from which of the following curve?
a. Chronological curve
b. Energy load curve
c. Load duration curve
d. None of these

ANSWER: Load duration curve
13)   What does a load duration curve represent?
a. The variation of load during different hours of the day
b. Average load
c. The number of hours for which a particular lasts during the day
d. None of the above

ANSWER: The number of hours for which a particular lasts during the day
14)   What is the shape of the load duration curve?
a. Rectangular shape
b. Triangular shape
c. Parabolic shape
d. Free hand sketch

ANSWER: Rectangular shape
15)   Maximum and Minimum loads on the load duration curve is represented on which respective side?
a. Left and Right.
b. Right and Left.
c. Randomly.
d. None of these.

ANSWER: Left and Right.
16)   What does the chronological load curve indicate?
a. Variation in demand factor during 24 hours.
b. Variation of demand from instant to instant during 24 hour.
c. The total energy consumed upto different times of the day.
d. The total number of hours for which a particular load lasts during the day.

ANSWER: Variation of demand from instant to instant during 24 hour.
17)   What is a load factor?
a. The ratio of average to maximum demand.
b. The ratio of maximum demand to average load.
c. The product of maximum demand and average load.
d. The ratio of average load to the plant capacity.

ANSWER: The ratio of average to maximum demand.
18)   What is the load factor of a power plant?
a. Greater than unity
b. Less than unity
c. Always more than unity
d. Normally more than unity

ANSWER: Less than unity
19)   The load factor plays a key role in determining which among the following?
a. Plant capacity
b. Overall cost per unit generated
c. Overall demand
d. Both (a) and (c)

ANSWER: Overall cost per unit generated
20)   An
industrial consumer has a load pattern of 2000 kW 0.8 lag for 12 hours
and 1000 kW unity power factor for 12 hours. What is the load factor?

a. 0.5
b. 0.55
c. 0.6
d. 0.75

ANSWER: 0.75
21)   What is the plant capacity factor?
a. A ratio of kWh generated to the product of plant capacity and the number of hours for which the plant is in operation.
b. The ratio of sum of individual maximum demands to the maximum demand on power stations.
c. The ratio of actual energy produced to the maximum possible energy.
d. The ratio of maximum demand on the power station to the connected load.

ANSWER: The ratio of actual energy produced to the maximum possible energy.
22)   Capacity factor will be very low when the power plant _________________.
a. is operated as base load plant.
b. is operated for supplying base load as well as the peak loads.
c. is operated in emergency only.
d. is under maintainance.

ANSWER: is operated in emergency only.
23)   A thermal
generating station has a installed capacity of 15 MW and supplies a
daily load of 10 Mw for 12 hours and 5 MW for remaining 12 hours. The
plant capacity factor for this station is _______.

a. 1
b. 0.75
c. 0.67
d. 0.5

ANSWER: 0.5
24)   In a power station, the cost of generation of power reduces most effectively when _______________.

a. Diversity factor alone increases.
b. Both diversity factor and load factor increases.
c. Only load factor increases.
d. Both diversity factor and load factor decreases.

ANSWER: Both diversity factor and load factor increases.
25)   What is the diversity factor?
a. A ratio of kWh generated to the product of plant capacity and the number of hours for which the plant is in operation.
b. The ratio of sum of individual maximum demands to the maximum demand on power stations.
c. The ratio of actual energy produced to the maximum possible energy.
d. The ratio of maximum demand on the power station to the connected load.

ANSWER: The ratio of sum of individual maximum demands to the maximum demand on power stations.
26)   What is operating value of diversity factor?
a. Greater than unity
b. Less than unity
c. Always more than unity
d. Normally more than unity

ANSWER: Greater than unity
27)   Diversity factor is helpful in computing which of the following factors?
a. Plant capacity
b. Average load
c. Units generated (kWh)
d. Peak demand

ANSWER: Plant capacity
28)   A large diversity factor of the load in a power system
a. Reduces the installation cost.
b. Increases the installation cost.
c. Does not affect the installation cost.
d. None of the above

ANSWER: Reduces the installation cost.
29)   What is the result of the product of diversity factor and maximum demand?
a. Average demand
b. Sum of consumers maximum demand
c. Installed capacity
d. Generated power

ANSWER: Sum of consumers maximum demand
30)   Maximum demand on the power system is
a. Sum of the maximum demands of all its consumers.
b. Greatest average load in a specified time.
c. Peak value of load in a specified time.
d. All of the above.

ANSWER: Greatest average load in a specified time.

CLICK HERE TO DOWNLOAD PDF

VIZAG MT EE FREE ONLINE TEST 1
QUIZ OF DAY-09/06/2017 GK & CURRENT AFFAIRS

Leave a Reply