ELECTRICAL MACHINE 25 IMPORTANT MCQ PDF FOR UPCOMING EXAM 2017

1. EMF Method is used for calculation of
A)Voltage
Regulation   B)Efficiency  C)Losses  D) None of these
ANSWER:A
2. Slip of
Induction Motor at Starting
A)0  B)1  C)0.5  
D)0.3
ANSWER:B
3. Squirrel Cage Induction Motor is having  
A)High Starting Torque   B) Low Starting Torque 
C) Both A&B   D) None of these
ANSWER:B
4. Slipring Induction Motor
is having  
A)High Starting Torque   B) Low Starting Torque 
C) Both A&B   D) None of these
ANSWER:A
5. RMF Means
A)
Rotating Motive Force   B) Rotating Magnetic Field 
C) Rotating Mechanical force D) None
ANSWER:B
6. Synchronous Speed
(Ns)
A) 120f/P   B) 120P/f   C) Both A&B   D)None of
these
ANSWER:A
7. Voltage Regulation is
A)E-V/V B) V-E/V C)
E-V/E D)V-E/E
ANSWER:A
8. Slip of Induction motor
A)Ns-Nr/Ns  
B)Nr-Ns/Ns   C) Ns-Nr/Nr   D) None of these
ANSWER:A
9. Three Phase Slip
ring Induction motor rotor is having
A) Three phase winding   B) Single
Phase winding  
C) Two Phase winding D) None of these
ANSWER:A
10.Three Phase Squirrel cage Induction motor rotor is having
A) Three
phase winding   B) Single Phase winding
C) Two Phase winding D)Short
Circuited Copper Bars
ANSWER:D
11. Induction motor Stator Voltage control method is used for
A) Speed
control B) Frequency Control C) Both A&B D) None of these
ANSWER:A
12.Three phase Induction motor stator is of
A) 3-phase supply B) 1-phase
Supply   C) Both A&B   D) None of these
ANSWER:A
13. Induction Motor operates on the principle of  

A)Induction B) Conduction   C) Both A&B   D) None of these
ANSWER:A
14. Motor is a machine which converts
A) Mechanical Energy
into Electrical Energy  B) Electrical Energy into Mechanical Energy
C) Both
A&B   D) None of these
ANSWER:B
15. Generator  is a machine which converts
A) Mechanical
Energy into Electrical Energy  B) Electrical Energy into Mechanical Energy
C)
Both A&B   D) None of these
ANSWER:A
16. Efficiency means
A) Output Power /Input power B)Input
Power/Output Power
C) Both A&B   D) None of these
ANSWER:A
17. Core Losses are
A) Hysteresis loss  B) Eddy Current
Loss  C) Both A&B   D) None of these
ANSWER:C
18. Copper Losses are
A) I2R Losess   B) Constant Losess  C)
Both A&B   D) None of these
ANSWER:A
19. Mechanical Losses are
A)core losses  B) Friction &
Windage losses  
C) Both A&B   D) None of these
ANSWER:B
20.External Resistance is observed in
A) Squirrel Cage Induction
Motor B) Slip Ring Induction Motor
C) Both A&B   D) None of these
ANSWER:B
21. What is the synchronous speed when F=60Hz,   P=6  
A)1000
RPM   B)  1100 RPM  C) 1200 RPM  D)1300RPM
ANSWER:C
22. What is slip  when  Ns=1200RPM , Nr=1000RPM  
A)0.15  
B)0.16   C)0.17   D)  0.18
ANSWER:B
23. What is the value of frequency when Ns=1000 RPM ,
P=6
 A)30Hz B)40Hz C)50Hz  D)60Hz
ANSWER:C
24. What is the value of  Nr when S=0.6, Ns=1000RPM  
 A)400
RPM  B)500 RPM   C)600 RPM  D)700RPM
ANSWER:A
25. Slip When Nr=Ns
A)1   B)0  C)0.5  D)0.4
ANSWER:B

CLICK HERE TO DOWNLOAD 25 QUESTIONS PDF 

ANALOG ,DIGITAL AND POWER ELECTRONICS BASIC LEVEL100 IMPORTANT MCQ PDF FOR UPCOMING EXAM 2017
QUIZ OF DAY-23/06/2017 GK & CURRENT AFFAIRS

11 Comments

  1. Rahul srivastava June 27, 2017
  2. HARSH YADAV June 27, 2017
  3. Kunal August 20, 2017
    • Harikesh Yadav August 20, 2017
  4. Kunal August 20, 2017
  5. deepika January 18, 2018
    • Harikesh Yadav January 18, 2018
  6. anvesh May 15, 2018
    • Harikesh Yadav May 15, 2018
  7. Anurag pandey September 3, 2018
    • Harikesh Yadav September 3, 2018

Leave a Reply