BASIC ELECTRICAL MOSTLY ASKED 125 QUESTIONS AND ANSWERS PDF

Here we providing second part of Basic Electrical mostly asked questions and answers PDF,All questions of this PDF have asked mostly times.Some questions and answers from PDF is following given for full 125 questions please download full PDF.
 
1. What will be the resistance if 10 resistors of  10
ohm  each is connected in series  
(A)100 ? (B)1 ? (C) 0.1 ? (D)10 ?.
ANSWER-A
2. Resistivity of a wire
depends on
(A) length (B) material   (C) cross section area (D) All of the
above.
ANSWER-B
3. Which of the following is not the same as
watt?
(A) joule/sec (B) amperes/volt  (C) amperes x volts (D) ( amperes )2 
x ohm.
ANSWER-B
4. Ohm’s law is not applicable to
(A) DC circuits 
(B) high currents  (C) small resistors  (D) semi-conductors.
ANSWER-D
5.A
wire of resistance R has it length and cross-section both doubled. Its
resistance will become (A) 4 R   (B)2 R   (C) R (D) R /
4.
ANSWER-C
6. The rating of fuse wire is expressed in terms of
(A)
Ohms  (B) Mhos   (C) Amperes   (D) Watts.
ANSWER-C
7. For maximum transfer
of power, internal resistance of the source should be:
(A) Equal to load
resistance (B) Less than that of the load
(C) More than that of the load (D)
Zero
ANSWER-A
8. Thevenin’s theorem can be applied to network
containing
(A) Passive elements only (B) Active elements only
(C) Linear
elements only (D) All of these
ANSWER-D
9. Which of the following theorems
helps in simplifying computations when the load across a circuit is
varying?
(A) Superposition (B) Norton’s   (C) Thevenin’s   (D) Maximum
power transfer
ANSWER-D
10. When maximum power transfer takes place, the
efficiency of power transfer of the circuit is (A) 100% (B) 75% (C) 50% (D)
25%
ANSWER-C
11. The superposition theorem requires as many circuits to
be solved as there are:
(A) Nodes   (B) Sources  (C) Nodes and Sources (D)
Nodes, Sources and Mesh
ANSWER-B
12. An ideal voltage source should
have:
(A) Zero source resistance (B) Infinite source
resistance
(C) Terminal voltage is proportional to
current
(D) Open-circuit voltage nearly equal to voltage of the load
current
ANSWER-A
13. In which figure the relationship between voltage V
and current I is in accordance with Ohm’s law ?

(A) Figure A (B) Figure
B (C) Figure C (D) Figure D.
ANSWER-B
14.A passive element in a circuit is
one which   (A)Receives energy (B) Supplies energy (C) both supplies and
receives energy (D) none
ANSWER-A
15.Unit of electric
potential  
(A) Ampere  (B)  Volts  (C)  coulomb  (D)
Volt-ampere
ANSWER-B
16. If a flux of ? Weber’s links with a coil of N
turns , the induced voltage in the coil is given by
(A) N d?/dt (B) -N
d?/dt (C)  NBlu  (D) none
ANSWER-B
17. Whenever there is a relative
motion of a coil & a magnetic field, a voltage is induced in the coil. Such
a voltage is called
(A) Statically induced voltage   (B) Dynamically
induced voltage
(C) Self-induced voltage (D) Mutually induced
voltageANSWER-B
18. The polarity of the induced voltage is determined by
;
(A) Ampere’s law (B) Lenz’s law (C)  Kirchhoff’s law   (D)  Right hand
rule
ANSWER-B
27. Two resistances R1 and R2 give combined resistance of
4.5 ohms when in series and 1 ohm when in parallel. The resistances are
(A)
3 ohms and 6 ohms (B) 3 ohms and 9 ohms
(C) 1.5 ohms and 3 ohms (D) 1.5 ohms
and 0.5 ohms
ANSWER-C
28. A Material having a charge of 12 coloumbs over 6
second what is current flowing through the material
A) 3 AMPS B)2
AMPS
C) 4 AMPS D) 10AMPS
ANSWER-B
29. The Potential Difference between Two terminals of Resistor
is 10V, Current flowing is 5A, What is the value of Resistance
A) 2  B)
1.5 
C) 1.5   D) None Of These
ANSWER-A
30. Four resistors each of 20 
are connected in parallel, the total resistance is  
A) 80   B) 5
C) 5
    D) None Of These
ANSWER-C
31. OneFarad Is Equal
To
A) 1  B) 1 V/C
C) 1C/V D) None Of These
ANSWER-C
32. Two resistors each of 4  and 12  are connected in parallel and the
parallel  combination is connected in series with a 2     resistor. What is the
Equivalent Resistance?
A) 50  B) 5
C) 20  D) 2
ANSWER-B
33. The
unit of resistance is
A) Ohms B) Volts
C) Amperes D)
Tesla
ANSWER-A
34. Circuit is defined as
A) Interconnection OfCircuit
Elements With Closed Path
B) Interconnection OfCircuit Elements With Out Any
Closed Path
C) Interconnection Of With Out Circuit Elements D)None of
these
ANSWER-A
35. In Series Connection of elements Parameter is
Same
a) Current b)Voltage
c) Power d)None of these
ANSWER-A
36. In parallel Connection of elements Parameter is Same
a)
Current b)Voltage
c) Power d)None of these
ANSWER-A
37. A Loop in a
Circuit is defined as a
a) Closed path b) Junction point of two or more
branches
c) inter connected elements d) All of these
ANSWER-A
38. KCL
is applicable at
a) A Junction  b) Resistor c) Loop d) All of
these
ANSWER-A
39. KVL is applicable at
a) A Junction b)
Resistor
c)  Closed Loop                      d) All of
these
ANSWER-C
40. Super-Position Theorem is applicable for  a
a) 
Linear Bilateral Network b) Non- Linear Bilateral Network
c) Linear
Uni-ateral Network d)All the above
ANSWER-A
41. Faradays- First law the
induced EMF is
a) Dynamically Induced EMF b) Statically Induced EMF
c)
Eddy EMF d) None of these
ANSWER-A
42. Faradays- second law the induced
EMF is
a) Dynamically Induced EMF b) Statically Induced EMF
c) Eddy
EMF d) None of these
ANSWER-B
43. The direction of dynamically Induced EMF
can be determined with the help of
a) Lenz’s Law b) Flemings Left Hand
Rule
c) Flemings Right Hand Rule d) None of these
ANSWER-B
44. The self
inductance is written as follows
a) L=NØ/I b) L=Ø/I
c) L=V/dI/dt d)
All
ANSWER-D
45. Thevenin’s  Voltage is
a) Open circuit voltage b)
Short Circuit Voltage
c) Closed Circuit voltage d) None of these
ANSWER-A
46. Ohm’s Law is Applicable at Conditions
a) Constant
Temperature b) Constant Pressure
c) Constant Volume d) None of
These
  ANSWER-A

47. The unit of inductance is
a) ohms b)
Volts
c) Amperes d) Henry
  ANSWER-D

48. The unit of capacitance
is
a) ohms b) Farads
c) Amperes d) Tesla
  ANSWER-D
49. An
inductor stores energy
a)Electrical energy b) Magnetic energy
c)
mechanical energy d) All
ANSWER-D

50. Magnetic flux has he unit of   
a) Newton b)
Ampere turn
c) Weber d) Tesla
ANSWER-C
  51.If E1 = Asin?t and E2 =
Asin(?t – ?), then   A)E1& E2 are in phase B) E2 lags E1by ? C) E1 lags E2by
? D) E2 lags E1by 900
ANSWER-B
   52.The equation for 25 cycles current
sine wave having rms value of 30 amps, will be
A) 42.4sin50?t B) 42.4sin25?t
C) 30sin25?t D) 30sin25?t
ANSWER-A
53.The rms value of sinusoidal voltage
wave V = 200sin?t, is
A) 200/?2 V B) 100/?2 V C) 200?2 V D) 100?2
V
ANSWER-A  
54.The value of supply voltage for 400 W, 4 ? load is A) 40
V B) 20 V C) 100 V D) 1600 V
ANSWER-A
55. What is represented by the hypotenuse of impedance
triangle?
A) Impedance drop B) Resistance C) reactance D)apparent
power
ANSWER-A
56. The phase angle difference between current and
voltage is 90°, the power will be
A) zero  B) maximum  C)minimum
D)VI
ANSWER-A
57. A series R – L – C circuit has R = 1 ?, L = 1 H and C
= 1 F connected across a voltage and line current is 1 A, find energy consumed
in one hour
A) 36 J B)360 J C)3600 J D)1 J
ANSWER-C
58. Power
consumed in Resistor is
A)VI B)VIcos? C)VI sin?  D)VI tan?
ANSWER-B

59.In pure inductive circuit current voltage by
90
A)lead B)lag C)in phase with D) none
ANSWER-B  
60.power consumed by capacitor is    
A)VI B) 0 C) VI
sin? D) VIcos? 
ANSWER-B
 
11.RMS Value of sinusoidal Voltage is    
A)  Vm/2^ B) 0 C) VI /sin? D) VI/cos?
ANSWER-A
12. Average Value of
sinusoidal Voltage is
A)  Vm/2^ B) 2Vm/2^ C) VI /sin? D) VI/cos?
ANSWER-B
13. Form factor of
sinusoidal Voltage is
A)  1.11 B) 2 C) 3 D) 4
ANSWER-A
14. Peak factor of sinusoidal Voltage
is
A)1.11 B) 2 C)2^ D) 4
ANSWER-C
15. Direction of Induced EMF is given
by
A)Flemings Right hand rule B) Flemings Left hand rule   C)Faraday Law D)
Lenzs Law
ANSWER-A
16.The direction of magnetic field is
from
A)North-south  B) South-North C)Both  D)None of
these
ANSWER-A
17. Power factor Cos?=
A)ZR B)RZ C)R/Z D)Z/R
ANSWER-C
18. In symmetrical wave RMS Value is calculated for
A) one Alternation B) Full Cycle C)Both  D) None
ANSWER-A
19. For Half
wave Rectifier Second alternation is
A)ZERO B) Positive C)Negative D) None
ANSWER-A
20.50HZ Means
A) 1 cycle/sec   B) 2 Cycles/sec C)50 Cycles/sec  D)50
Cycles/min
ANSWER-C
21. How many cycles does a sine wave go through in 10s
when its frequency is 60HZ   (A)10 cycles (B) 60 cycles (C) 600 cycles   (D) 6
cycles
ANSWER-C
22. If the peak   value of a certain sine wave voltage is
10V, what is the peak to peak value?

(A) 20V (B) 10V (C) 5V (D)
7.07V
ANSWER-D
23. If the peak  value of a  sine wave voltage is 5V, then
rms value is   (A) 0.707V (B) 3.535 V (C) 5V (D)1.17V
ANSWER-B
24. A
phasor represents
(A)Magnitude of the quantity (B)width of the
quantity
(C) Magnitude  & direction of the quantity D) Phase angle of
quantity
ANSWER-C
25. The form factor is the ratio of
(A) peak value
to r.m.s. value (B)r.m.s. value to average value
(C) average value to r.m.s.
value (D) none
ANSWER-B
26. Two waves of the same frequency have opposite
phase when the phase angle between them  Is
(A)360° (B) 180° (C) 90° (D)

ANSWER-B
27. True Power Is Also Called As  
(A) Active Power (B)
Real Power (C) Reactive Power   (D) Both A &B
ANSWER-D
28. Peak Factor Gives
(A) Peak Value To R.M.S. Value
(B) Average
Value To Peak Value
(E) R.M.S. Value To Average Value
(D) R.M.S. Value To
Peak Value
ANSWER-A
29. For A Frequency Of 200 Hz, The Time Period Will
Be    
(A) 0.05 S(B) 0.005 S(C) 0.0005 S(D) 0.5 S
ANSWER-B
30. Power
Factor Of An Electrical Circuit Is Equal To  
(A) R/Z(B) Cosine Of Phase
Angle Difference Betweencurrent And Voltage
(C) Kw/Kva(D) Ratio Of Useful
Current To Total Currrent iw/I
(E) All Above
ANSWER-E
31. The Apparent
Power Drawn By An A.C. Circuit Is 10 Kva And Active Power Is 8 Kw. The Reactive
Power In The Circuit Is
(A) 4 Kvar
(B) 6 Kvar
(C) 8 Kvar
(D) 16
Kvar
ANSWER-B
32. In An A.C. Circuit Power Is Dissipated In
(A)
Resistance Only (B) Inductance Only
(C) Capacitance Only (D) None Of The
Above
ANSWER-A
33. A Phasor Is
(A) A Line Which Represents The
Magnitude And Phase Of An Alternating Quantity
(B) A Line Representing The
Magnitude And Direction Of An Alternating Quantity
(C) A Coloured Tag Or Band
For Distinction Between Different Phases Of A 3phase Supply
(D) An Instrument
Used For Measuring Phases Of An Unbalanced 3phase Load
ANSWER-B
34. Ohm Is
Unit Of All Of The Following Except
(A) Inductive Reactance(B) Capacitive
Reactance
(C) Resistance (D) Capacitance
ANSWER-D
35. The Product Of
Apparent Power And Cosine Of The Phase Angle Between Circuit Voltage And Current
Is
(A) True Power (B) Reactive Power
(C) Voltamperes (D) Instantaneous
Power
ANSWER-A
36. The Product Of Apparent Power And Sine Of The Phase
Angle Between Circuit Voltage And Current Is
(A) True
Power                                  (B) Reactive Power
(C) Voltamperes (D)
Instantaneous Power
ANSWER-B
37. Which Power Of The Following Is The  Product Of  Voltage And Current
Is
(A) True Power                                                   (B)
Reactive Power
(C) Voltamperes (D) Instantaneous Power
ANSWER-C
38. The
Power Factor Of A D.C. Circuit Is Always
(A) Less Than Unity (B)
Unity
(C) Greater Than Unity                                   (D)
Zero
ANSWER-D
39. The Safest Value Of Current The Human Body Can Carry For
More Than 3 Second Is
(A) 4 ma (B) 9 ma (C) 15 ma (D) 25
ma
ANSWER-B
40. Power Factor Of The Following Circuit Will Be
Unity
(A) Inductance                                               (B)
Capacitance
(C) Resistance (D) Both (A) And (B)
ANSWER-C
41. Power
Factor Of The Following Circuit Will Be
Leading
(A) Resistance
(B) Inductance
(C) Capacitance
(D) Both (B)
And (C)
ANSWER-C
42. The Units For Capacitor Is
(A) Farads (B)
Henry (C) Ohms   (D) None
ANSWER-A
43 Formula For Coefficient Of Coupling
Is
A) K=L1L2^ B) K=M/L1L2^
C)K=J M + L2 D) K=MƒL1/L2
ANSWER-B
44. The Units For Current
Is
(A) Farads (B) Henry (C) Ohms   (D) Ampere
ANSWER-D
45. All The
Rules And Laws Of D.C. Circuit Also Apply To A.C. Circuit Containing  

(A) Capacitance Only
(B) Inductance Only
(C) Resistance
Only
(D) All Above
ANSWER-D
46. Power Factor Of The System Is Kept
High
(A) To Reduce Line Losses
(B) To Maximise The Utilization Of The
Capacities Of Generators, Lines And Transformers
(C) To Reduce Voltage
Regulation Of The Line
(D) Due To All Above
Reasons
(E) ANSWER-D
47. The Units For Resistance Is
(A) Farads (B)
Henry (C) Ohms   (D) Voltage
ANSWER-C
48. Power Factor Of An Inductive
Circuit Is Usually Improved By Connecting Capacitor to it  
in
(A) Parallel
(B) Series
(C) Either (A) Or (B)
(D) None Of The
Above
49. The Range Of Power Factor Value
(A) [1 1] (B) [-1 1] (C) [1
0]   (D)  [0 0.5]
50. For A Sine Wave With Peak Value Imax The R.M.S. Value
Is
(A) 0.5 Imax
(B) 0.707
(C) 0.9
(D) 1.414
Lmax
ANSWER-B
1.   The copper loss is a loss
 A)Fixed B) Variable C) fixed &
variable D) all of the above.
ANSWER-B

2.   Core type transformer is a circuit.
A)Single B)
double  C) Single &double D) none of these
ANSWER-B

3.   In Shell type transformers the core
has limbs
A)One B) two C) three D) four
ANSWER-C
4.   The transformer is a converting device
A)Voltage   B)
current   C) frequency  D) power
ANSWER-A

5.   Which supply is used for the transformers
A)DC B)
AC & DC C) AC D) All of the above
ANSWER-C

6.   Input to a alternator is
A)A.C B)D.C C) both A.C
&D.C D)NONE
ANSWER-C

7.   E.M.F equation of alternator is
A)2.22f?z B)
22.2f?z B C) 222f?Z D) 2.1f?z
ANSWER-A
8.   Alternator working principal is
A)electromagnetic
induction B)self inductance C) mutual inductance D)back emf
ANSWER-A

9.   Salient pole type is also known as
A)projecting
pole B)non-projecting pole C)cylindrical D)non- cylindrical
ANSWER-A

10. In alternator frequency
f=
A)NP/120 B)NP120 C)N/120P D)1/NP120
11. Laminated insulations coated with varnish are normally used in the
transformer
A) To reduce reluctance of magnetic path B) To reduce the effect
of eddy current
C)  To reduce the hysteresis effect D) To increase the
reluctance of magneticpath
ANSWER-B

12. Transformer is a device which
A) Work through on
electric induction. B) Can step up or step down the level of voltage.
C) All
of these D) Its Working without changing the Power.
ANSWER-B

13. The transformer turns ratio determines
A) the
reflected impedance B)the ratio of primary and secondary voltages
C) the
ratio of primary and secondary currents  D) All of these
ANSWER-D

14. A transformer has
A) primary and secondary windings,
both of which are considered outputs
B) primary and secondary windings, both
of which are considered inputs
C) a primary winding used as an output and a
secondary winding used as an input
D) a primary winding used as an input and
a secondary winding used as an output
ANSWER-D

15. The rating of transformer may be expressed in
A)
kW B)KVA C) Horse power D) KVAR
ANSWER-B
16. An induction motor works with
A) DC only B) AC only C)both AC & DC D) none.
ANSWER-C
17. The relative speed between stator and rotor fluxes is equal to
A)  Synchronous speed Ns B) Rotor speed N
C) Zero D) Ns – N
ANSWER-C
18.The number of poles in a 3-phase induction motor is determined by
A)  supply frequency B) Motor speed
C)  Both (A) & (B) D) Supply voltage
ANSWER-C
19. In modern alternators the rotating part is   
A)
Field B) Armature C) Both D)None
ANSWER-A

20.The rotor preferred for a low speed hydrogenerator is 
 
A) Salient pole B)Non salient pole C) Both D)None
ANSWER-A
21. Which of the following energy can be easily transformed from one form to
another form of energy?
A) Electrical Energy B)Fusion energy C)Magnetic energy D)Mechanical ener
ANSWER-A
22. The thickness of a 50 Hz transformer lamination is   
A)
0.35 mm B) 0.30 cm C) 0.35 cm D) 0.33 m
ANSWER-A
23. If a sinusoidal exciting current is applied to a transformer,
the mutual flux produced is
A)Zero B) Sinusoidal C) Flat top D)
Negative
ANSWER-C
21. The voltage regulation of a transformer at full-load
0.8 power factor lag is 6 per cent. Its voltage regulation at full-load 0.8
power factor lead will be
A)Zero B) Positive C) 54% D)
Negative
ANSWER-D
22. Transfer of electrical power from primary to
secondary in a transformer takes place  
A)Electrically  B)
Magnetically C)None of these D) Electromagnetically
ANSWER-D

CLICK HERE TO DOWNLOAD FULL PDF 

BASIC ELECTRICAL ITI/DIPLOMA BASED MOSTLY ASKED 140 QUESTIONS AND ANSWERS PDF
QUIZ OF DAY-22-06-2017 GK & CURRENT AFFAIRS

8 Comments

  1. om October 12, 2017
    • Harikesh Yadav October 12, 2017
  2. KEERTHI H S July 24, 2018
    • Harikesh Yadav July 25, 2018
  3. Kiran November 7, 2018
    • Harikesh Yadav November 8, 2018
  4. prathap January 10, 2019
    • Harikesh Yadav January 11, 2019

Leave a Reply