BASIC ELECTRICAL MOST ASKED OBJECTIVE QUESTIONS & ANSWER PDF FOR VIZAG MT EXAM 2017

1.  Basic source
of magnetism
                            
.                                          

(a) Charged particles alone      (b)
Movement of charged particles
(c) Magnetic dipoles               
(d) Magnetic domains
Answer-B
2.  Units for magnetic flux density                    
 (a) Wb /
m2                          
(b) Wb / A.m  (c) A / m         
(d) Tesla / m
Answer-A
3.  Magnetic permeability has units as               
(a) Wb /
m2                          
(b) Wb / A.m (c) A / m         
(d) Tesla / m
Answer-B
4.  Magnetic permeability has units as               
(a)
Tesla             (b)
Henry      (c) Tesla / m         
(d) Henry / m
Answer-D
5.  Magnetic field
strength’s units are              
(a) Wb /
m2                         (b)
Wb /
A.m        (c) A / m         
(d) Tesla / m
Answer-C
6.  Example for
dia-magnetic materials                                                            
(a) super conductors   (b) alkali
metals  (c) transition metals              
(d) Ferrites
Answer-A
7.  Example for
para-magnetic materials          
(a) super conductors     (b) alkali
metals          (c) transition metals      (d) Ferrites
Answer-B
8.  Example for
ferro-magnetic materials                                                         
(a) super conductors   (b) alkali
metals  (c) transition metals (d) Ferrites
Answer-C
9.  Example for
anti-ferro-magnetic materials                                                  
 (a) salts of transition elements  (b) rare earth
elements 
 (c) transition metals    
            (d) Ferrites
Answer-A
10.  Example for
ferri-magnetic materials                                                        
 (a) salts of transition elements            
(b) rare earth elements 
 (c) transition
metals                
           (d) Ferrite
Answer-D
11.Which of following
circuit element stores energy in electromagnetic field?
(a)inductor  (b)condenser  (c)variable resistor      
(d)capacitor
Answer-A
12.Emf induced in a
coil rotating in a uniform magnetic field will be maximum when the
(a)flux linking with the coil is maximum (b) rate of change of
flux linkage is minimum.
(c) rate of change of
flux linkage is maximum. (d)
rate of cutting flux by coil sides is minimum.
Answer-C
13.The emf induced in
a conductor rotating in bipolar field is      
 (a)dc    
(b)ac       (c)dc and ac both           (d)none
of
these
Answer-B
14.The direction of induced
emf can be found by                                                     
(a)kirchoffs law    
(b)lenz law      (c)Flemings righthandrule      (d)laplace law
Answer-C
15.A coil with negligible resistance has 50 V across it with 10 mA. The inductive reactance is
(a)50ohms     (b)500ohms     (c)1000ohms           
(d)5000ohms
Answer-D      

16.A copper disc is
rotated rapidly below a freely suspended magnetic needle. The magnetic
needle starts rotating with velocity                                                                                                               
(a) equal to that of disc and in the same direction.
(b) equal to that of disc and in the opposite direction.
(c) less than that of disc and in the same direction.
(d) less than
that of disc but in opposite
direction.
Answer-C
17.The working principle of
transformerdependson                                                                         
(a) Coulomb’s law. (b) Faraday’s law of electromagnetic
induction.
(c) Ampere’s law. (d) Newton’s law
Answer-B
18.Maxwell is the
same as                                                                                                   
(a) 10-8 weber  (b)
108 weber. (c) 104 weber. (d) 10-4  weber.
Answer-A
19.  When a magnet is in motion relative to a
coil the induced emf does not depend upon
(a) pole strength of the magnet (b) motion of the
magnet.
(c) resistance of the coil.          (d) number of turns of the coil
Answer-C
20.Self inductance of magnetic coil is proportional
to                                                            
 (a)N  (B)1/N   (c) N2.
  (d)1/ N2.
Answer-C
21.A coil is wound
on iron core which carries current I.
The self-induced voltage in the coil
is not affected by
(a) variation in coil current. (b) variation in voltage
to the coil.
(c) change the number of turns of coil. (d) the
resistance of magnetic path.
Answer-C
22.  Both the number of turns and the core length
of an inductive coil are doubled. Its self-inductance will be
a)unaffected. (b)
doubled. (c) halved. (d)quadrupled
Answer-B
23.The magnitude of the
induced emf in a conductor depends
upon on the                           
(a) flux density of the magnetic field. (b) amount of
flux cut.
(c) amount of flux linkage. (d) rate of change of flux
linkage.
Answer-B
24.  The property of the coil by which a counter emf
is induced in it when the
current through the coil changes is known as                                                                                                                                
 (a) self inductance. (b) mutual inductance. (c)
series aiding inductance. (d) capacitance.
Answer-A
25.In case of all
flux from the current in coil 1
links with coil 2, the coefficient of coupling will be
(a)2.0    (b)1.0   (c)0.5    (d)zero                                                                                                                         
 Answers-B
26.  Even though an ac waveform can take any shape the                
is the most preferable.
A.    Square
wave         B. Sine wave      
C. Triangular wave     D. Rectified wave
Answer-A
27.  The period of a wave is
                
                                                                           
A.    The
same as frequency     B. Time required to complete
one cycle
C. Express in amperes     
D. None of the above
Answer-B
28.  The form factor is the ratio of
              
                                                                
      
A.    Peak
value to the rms value  
B. RMS value to average value
C. Average value to rms value      D. None
of the above
Answer-B
29.  The period of a sine wave is 1/50seconds. Its frequency is
              
.                          
A.    20
Hz                       
B. 30 Hz                          
C. 40 Hz                        
D. 50 Hz
Answer-D
30.  Power factor of the following circuit will be unity                                                              
           
A.  Inductive        
B. Capacitive                  
C. Resistive              D. Both A and B
Answer-C
31.  The maximum value of an ac quantity is called as its
              
                                   
A.    Amplitude      
B. Peak to peak value               
C. RMS
value      D. None of above
Answer-B
32.  The capacitive reactance is defined as XC                                                                              
A.    2πfc                           B. 1/2πfc                         
C. Wc               
D. 2πfl
Answer-B
33.  If voltage across pure resistance is V=Vmsin(wt+π/6) then current flowing
through it will be
I=
                    
.                                                                                                                                 
A.    IMsin(wt)                
B. IMsin(wt+π /6)          C. IMsin(wt-π/6)   D. IMsin(wt+π/2)
Answer-B
34.  Average power is purely resistive ac circuit is
equal to P=
                 
A.    VIsin Ф                      
B. VIcos
Ф                            
C. VI                          D. VMIM
Answer- C      
35.  The
         
can never store energy.                                                                                                
A.    Resistor                   
B. Inductor      
C. Capacitor       D.
Energy source
Answer-D
36.  For a purely inductive ac circuit
the           leads         
by 90º                                                       
A.    Current, voltage         
B. Voltage, current     
C. Power, current    D.
Voltage, power
Answer-B
37.  The
             
is
directly proportional to frequency.                                                                       
A.    Capacitive reactance     B.
Hysteresis loss   C. Inductive reactance  D. Eddy current loss
Answer-C
38.  For RL series circuit the current
             
the
applied voltage by
             
                             
A.    Leads,
0 to
90º                 
B. Lags, 0 to 90º           
C. Leads,
90º           D. Lags,90º
Answer-B
39.  The impedance of
RC series circuit is given by Z=
                 
                                                 
A.    R+jXC                            
B. R-jXC                 
C. R×jXC         
D. None of above
Answer-A
40.  The average power consumed by a pure capacitor
is
                    
.         
A.    VIsinΦ                
B. VI                
C. VIcosФ               
D. 0
Answer-D
41.  The RLC series circuit is             
if XL=XC.        
A.    Inductive                             
B. Capacitive        
C. Resistive   D. None of above
Answer-C
42.  The Q-factor can be defined as Q=        
at f=fr.               
A.    XL×R            
B.
XC× R           
C. XL/R       
D. XL+R
Answer-C
43.  If R = 3Ω is
in series with XL=4Ω. Then
the admittance of this circuit is Y=
            
s.                
 A. 5   B. 25      C. 0.2                  
D. 0.04
Answer-D
44.  The reactive power is also called as            
power and it expressed
in
         
.      
A.    True, VAR             
B. Imaginary, VAR          
C. Imaginary, VA        
D. Real , VA
Answer-B
45.  All the home appliances operates
on                  
Voltage.             
A.    AC                        
B. DC                        
C. AC or DC             
D. None of the above
Answer-A
46.  In the equation V(t) = Vm × Sin(wt), V(t) indicates
the                        
Value.                 
A.    RMS                   
B. Peak                    
C.
Instantaneous                   
D. Average
Answer-C
47.  The instantaneous value of voltage at t=t1 is given by,                                         
        
A.    V(t=t1)                    
B.
V(t1)                    
C. V/t1         
D. None of these
Answer-A
48.1 Cycle =
                  
          
A.
π radian     B. 2π radian   C. 4π radian   D. 1800
Answer-B
49.  The frequency of the AC mains is                          
A.   
50
Hz      B. 25 Hz        C. 100 Hz      D.
50 sec.
Answer-A
50.  The frequency of the AC quantity is measured
in      .                 
A.   
units/sec  B. cycles-sec  C. cycles/sec  D. Sec/cycles
Answer-C
51.  The        value is also called Amplitude.                 
A.   
RMS        B. Peak         C. Average     D. Instantaneous
Answer-B
52.  The        value of
the sine wave is 0.707Vm.          
A.   
Average   B. Peak         C. RMS          D. Instantaneous
Answer-B
53.  The average value of the sinusoidal voltage waveform is     .                           
A 0.637 Irms  B.
0.707 Irms         C.
0.637 Imax     D. 0.707
Imax
Answer-C
54.  The AC voltmeter or ammeter measures the  value.
A.   
Average   B. RMS          C. Peak         D. Instantaneous
Answer-B
55.  The average value of a symmetrical AC waveform is
determined from the ─ of the
waveform.
A.   
Full cycle  B. Half Cycle  C.
Full or Half Cycle   D. None of these
Answer-B
56.  The value
of the form factor for the
sinusoidal waveform is          .        
A.
0.909        B. 0.637        C. 0.707        D.
1.11
Answer-D
57.  The value
of peak factor for a
sinusoidal waveform is         .        
A.
1    B. 0.707        C.
1.414        D. 0.637
Answer-C
58.  The correct expression for the form factor is K


A.   
Imax/Iavg         B. Irms/Iavg  C. Imax/Iavg  D. Ip-p/Irms
Answer-B
59.  The length of
the phasor represents the        of
the sinusoidal quantity.   
A.   
Amplitude B. Average value      C. RMS value  D. Instantaneous value
Answer-A
60.  Form factor
is always   .                 
A.   
Greater than 1    B. Less than 1          C.
Equal to 1  D. zero
Answer-A
61.  Complete the following formula, 1 rad =                 degree.                   A. π/180       B. 180/π        C. π/360  D. 360/π
Answer-A
62.  The phasor rotates in    direction.                
A.   
Clockwise B. Anti Clockwise      C. Random     D.
None of these
Answer-B
63.  The projection of phasor on Y axis is   value.          
A.   
Peak       B. Instantaneous      C. Average    D. RMS
Answer-B

64.  The phase angles can take any value between
_       and
   
A.
0, 2π   B. 0, π      C. 0, 1800     D. π, 2π
Answer-A
65.  For the expression V(t)=100sin(100wt+π/4),
the phase difference is,                
A.   
π/4 lagging         B. π/4 leading C. 100π leading        D. 100π
lagging
Answer-B
66.  A sinusoidal current has peak factor 1.4 and
form factor 1. If average value of current
is 20A, then
RMS value of current is  A
and peak value is                                                          
A. 22, 30.8           B.
30.8, 22                            C. 18.18, 25.7      D. 18,
25
Answer-A
67.  The        between
two phasors represents the phase difference between two quantities.
A.   
Length
difference   B. Speed difference  C. Angle Difference         D. None of these
Answer-C
68.  The phasor represented in rectangular form as i=(20-j34.64)A in its equivalent polar form as,   A. 40<-600A   B. 40<600A   C. 54.54<600A  D. None of these
Answer-A
69.  An alternating
current is given by I =
14.14sin(377t). What is the RMS value?
     A. 14.14A      B. 10 A          C. 377 A        D.
9 A
Answer-B
70.  An alternating
current is given by I = 14.14 sin (377t), its time period is    .        
A.   
20 msec  B. 16.67 msec          C. 2.65 msec  D.
5.3 msec
Answer-B
71.  The AC voltage generator is called
as .                 
A.   
Alternator
B. Induction Generators   C. Alternating Generator D. None of these
Answer-A 

72.  The        value of
AC quantity is defined as the value of that quantity at a particular instant
of time.  
A.   
DC
 B. AC   C.
Instantaneous    D. RMS
Answer-C
73.  An AC quantity
(Voltage, Current or Power) is defined
as the one which changes its     as well
as          with
respect to time.          
A.   
Value, direction   B. Phase, polarity     C. Value, phase        D.
None of these
Answer-A

74.The repetition consisting of one positive and one
identical negative part is called as
the of the waveform.          
A.   
Time period        B. One cycle   C. Frequency  D. None
of
these
Answer-B
75.  Peak to peak values are most often used when
measuring the magnitude on the
         
A.   
Voltmeter   B. Cathode ray oscilloscope  C. Digital multimeter         D. None of these
Answer-B
76.  What is the phase angle of a series RLC circuit at Resonance                  
a)INFINITY b) zero
c)  45
deg  d) 
90 deg lag
Answer-B
77.  What is the total reactance of a series RLC circuit at Resonance              
a)   
Zero
b) equal to XL  c) equal to Xc  d) R
Answer-A
78.  The magnitude & phase of current vector is depend on the values of                 
a)   
R   d) L  c) C and f 
d) all of the above
Answer-D
79.  If the Band width is low the selectivity will be          
a) High b) Low c) zero 
d) none
Answer-A
80.Resonance is
defined as           
a)  in a
circuit angle between voltage and current is Ø
b)  in a
circuit angle between voltage and current is
zero
c)  in a
circuit angle between voltage and current is unity
d)  none
Answer-B
81.At resonance
, in RLC series circuit   , the circuit behaves as           
a) Inductive ciruit 
b) capacitive circuit  c)
resistive circuit  d) none
Answer-C
82.At frequency
less than resonace frequency   in RLC series circuit, the circuit behaves
as   
a) Inductive ciruit 
b) capacitive circuit  c)
resistive circuit  d) none
Answer-B
83.  At frequency greater than resonace
frequency   in RLC series circuit,the circuit behaves as
a) Inductive ciruit 
b) capacitive circuit  c)
resistive circuit  d) none
Answer-A
84.Resonance frequency equation            
a)  1/LC   b) 1/(LC)1/2        C)
1/C  D) None
Answer-B
85.   At Resonance
in RLC series circuit,  Current in
circuit is               
a) Minimum b) Maximum c) can’t say  d) none
Answer-B
86.  At Resonance in RLC series circuit, Impedane is                
a) Minimum b) Maximum c) can’t say  d) none
Answer-A
87.  At Resonance in RLC series circuit, Admittance is               
a) Minimum b) Maximum c) can’t say  d) none
Answer-B
88.  At Resonance in RLC parallel circuit, 
voltage  in circuit is              
a) Minimum b) Maximum 
c) can’t say  d) none
 Answer-B
89. At Resonance in RLC parallel circuit,
a) Minimum  b)
Maximum  c) can’t say
90. AtResonance in RLC parallel circuit,admittance  in
circuit is
impedance  in
circuit is
d) none  Answer-B
a)    Minimum  b) Maximum 
c) can’t say  d) none
Answer-A
91. Resonance frequency
in RLC parallel circuit
a) 1/2π(LC)1/2       
b) 1/(LC)1/2    c)Zero
 
Answer-A
92.   Quality Factor can be defined as                
a) Maximum stored energy  b)
energy dissipated per cycle
c) 2π(Maximum stored energy)/(Energy dissipated per
cycle ) d) None
Answer-C
93.   In series RLC circuit , at resonance             
a) Z= R         b) Z= 1/R 
c)   R/2  d) 2/R
Answer-A
94.  Q is equal to               
a) w0L/R   b)
1/W0RC   c) Zero   d)both a and b
Answer-D
95.Bandwidth is euqal to               
a) Q0/f0   b)
f0/Q0   c) 0  d) none
Answer-B 

96.  Energy dissipated per cyclin the ciruit in RLC series is                   
a)   Product of the average power in the resistor  and the time
period
b)   Product of voltage and current  c) 
product of voltage and power d) None.
Answer-A
97.In series RLC circuit R= 10 ohms and L= 5mH and C=
12.5 micro F. calculate angular frequency 
a)      400 rad/s   b) 4000 rad/s   c) 40 rad/s 
d) 40000 rad/s
Answer-B
98.In series RLC circuit R= 10 ohms and L= 5mH and C=
12.5 micro F. calculate Z0  is equal
to      
a)   10 ohms 
b) -10 ohms  c) 1/10 ohms 
d) -1/10 ohms
Answer-A
99.  A series circuit R = 5 ohms and L= 20 mH and variable capacitance C has an
applied voltage with a frequency f = 1000 Hz. Find
C for series resonance.               
a) 1.27 micro F        b) 1.37
micro F        c) 0.4 micro F d) None.
Answer-A
100.W0 =               
a) W1  b) W2  c) (W1W2)1/2 d) None Answe-C
101. Bandwidth is defined as the range of frequencies
within which the power delivered to R is
a) equal to half power at resonance b) less than
half  the power at resonance
c) greater than half power at resonance  d) None.
Answer-C
102 . When a pure Lc parallel circuit is in resonance,
the circuit condition can be represented by      
a) Short circuit 
b) open circuit  c) a normal
parallel circuit   d) None of these
Answer-B 

103. Which of the
condition is common to both series
and parallel resonance             
a) Impedance is minimum 
b) power factor  unity
c) power is low 
d) Q factor depends on voltage amplification
Answer-B
104.The  Q factor
of a circuit is defined
as          
a) reactive power/resistive   b) w0L/R 
c) both  a and b  d) None
Answer-B
105.   In an RLC series circuit, which of the following are correct when the
frequency of the source is varied from
zero to infinity           
a)  inductive reactance is less than capacitive reactance
b)  capacitive reactance is less thant inductive reactance
c)  inductive reactance is equal to  cpapacitive reactance
d)  all of these
Answer-D
106.In series RLC circuit, resonance occurs
when           
a) L= C         b) R= C         c) R= L         d) inductive reactance is capacitive reactance
Answer-D
107.  If R = 3Ω is
in series with XL=4Ω. Then the
admittance of this circuit is Y=                  A. 5   B. 25   C. 0.2     D. 0.04
Answer-D
108.  The parallel resonant circuit is called
as the  circuit.         
A.   
Selector   B. Rejecter    C. Voltage amplifier   D.
None of above
Answer-B
109.  The reactive power is also called as   power
and it expressed in    .                 
A.   
True, VAR          B. Imaginary, VAR    C. Imaginary, VA      D. Real , VA
Answer-B
110.  All the home appliances operates
on  Voltage.                 
A.   
AC B. DC  C.
AC
or DC   D. None of the above
Answer-A
111.  In the equation V(t) = Vm × Sin(wt),
V(t) indicates the     Value            .
A.   
RMS        B. Peak         C. Instantaneous      D. Average
Answer-C
112.  The instantaneous value of voltage at t=t1 is given by,               
A.   
V(t=t1)    B. V(t1)         C. V/t1            
D. None of these
Answer-A
113.  One Cycle 
is equal to                    
A.   
π radian   B. 2π radian   C. 4π
radian   D. 1800
Answer-B

114.  For a purely inductive circuit if the source voltage is V= Vm×sin(wt) then the equation of the
current is given by,                
A.   
Im sin(wt)         B. Im sin(wt +π/2)   C.
Im sin(wt – π/2)   D. Im sin(wt – π)
Answer-C
115.  The inductive reactance for DC is      .                 
A.   
Zero       B. Infinite      C. In between zero and infinite       D. None
Answer-A
116.  Impedance of
a purely inductive circuit is expressed
in polar form as, Z=          Ω      
A.
Xl<-900     B. Xl<-00      C. Xl<900      D. Xl<1800
Answer-C
117.  The capacitive reactance XC   with    in frequency.          
A.   
Increases, decreases     B.
Decreases, Decreases  
C. Increases, increases 
      D. Remains constant.
Answer-A
118.  The phase angle for an RL series circuit is given
by,
A.   
sin-1(Xl/R)         B. cos-1(Xl/R) C. tan-1(Xl/R) D. tan-1(R/Xl)
Answer-C
119.  The       triangle
is
derived from       triangle by dividing each side by              
A.   
Voltage, impedance, voltage     B. Impedance, voltage, voltage
C. Impedance, voltage, current      D.
Voltage, impedance, current
Answer-C
120.  The frequency of the AC quantity is measured
in    .                 
A.   
units/sec  B. cycles-sec  C. cycles/sec  D. Sec/cycles
Answer-C
121.  The lamp
load is an example of …………….          
A.   
Purely resistive   B. Purely
Inductiove  C. R-L sries D. None
Answer-B
122.  The dynamic impedance represents the       of the parallel resonanct circuit.               
A.   
Minimum
value of impedance    B. Maximum value of impedance
C. RMS value of impedance  D. Avg value of impedance
Answer-B
123.  The exepression for parallel combination of
impedance Z1 and Z2 is                            
A. (Z1+Z2)/ (Z1Z2) B. (Z1+Z2)/ (Z1 -Z2) C. (Z1  Z2)/ (Z1 +Z2) D. (Z1 Z2)/ (Z1 -Z2)
Answer-C
124.  A pure indutor is equivalent to a       for
a direct current and voltage               
A.   
Open circuit        B.
Short circuit         C. An open switch     D.
None of these
Answer-B
125.  The reactive power is also called       power
and it
is expressed in                   
A.   
True,VAR B. Imaginary,VAR C. Imaginary,VA D. Real,VA
Answer-B
126.  P.F. is equal to                              
A.   
S/P         B. Q/P   C. P/S         D. S/Q
Answer-C

ANALOG ELECTRONICS 32 MOST IMPORTANT MCO PDF FOR VIZAG MT AND BEL PE EXAM 2017
QUIZ OF DAY-17/06/2017 GK & CURRENT AFFAIRS

2 Comments

  1. m Haseeb November 15, 2017
    • Harikesh Yadav November 16, 2017

Leave a Reply