BASIC ELECTRICAL ITI/DIPLOMA BASED MOSTLY ASKED 140 QUESTIONS AND ANSWERS PDF

We have found that no fo basic level questions have increased in every competitive exam,so here we are providing 140 questions based on ITI/Diploma level these questions are very common and easy but when these question  will be ask in exam we are not able to give the right answer ,because we have ignored it.so my advise is at least once time every candidate should read this type questions before every exam
1. A terminal where more than two branches met is called
a) Node
b)
Terminus
c) Loop
d) None of the above
Ans-A
2. An ideal current
source has
a) Infinite source resistance
b) Zero internal resistance
c)
Zero voltage on no load
d) Zero ripple
Ans-A
3. An ideal voltage source
should have
a) Zero source resistance
b) Infinite source resistance
c)
Terminal voltage is proportional to current
d) Open-circuit voltage nearly
equal to voltage of the load current
Ans-A
4. Mesh analysis is based
on
a) Kirchhofffs Current Law
b) Kirchhofffs Voltage Law
c)
Both
d) None
Ans-B
5. In a four branch parallel circuit, 10mA of
current flows in each branch. If one of the branch
opens, whatis the current
in each of the other branches
(a) unaffected
(b) increases
(c)
decreases
(d) doubles
Ans-B
6. Identify the passive element among the
following
a. Voltage source
b. current source
c. inductor
d.
transistor
Ans-C
7. How much energy is stored by a 0.05ƒÊF capacitor with
a voltage of 1000V?
a. 0.025J
b. 0.05J
c. 5J
d. 100J
Ans-A
8.
The unit of power is 
a. Watts
b. Volts
c. Current
d.
None
Ans-A
9. The nodal method of circuit analysis is based on 
a. KVL + ohms law
b. KCL + ohms law
c. KVL + KCL
d. KVL + ohms law
+KCL
Ans-A
10. In a four branch series circuit, 10mA of current flows in
each branch. If one of the branch
opens, what is the current in each of the
other branches
(a) unaffected
(b) increases
(c) decreases
(d)
zero
Ans-D
11. State Kirchofffs current Law.
(a) sum of all positive
currents is equal to sum of all negative currents.
(b) sum of all positive
emfs is equal to the sum of all negative emfs taken in order
(c) sum of all
powers in a circuit
(d) sum of all emfs in a circuit
Ans-A
12. Define
Kirchofffs voltage law
(a) algebraic sum of emffs – algebraic sum of
voltage drops = 0
(b) algebraic sum of emffs + algebraic sum of voltage
drops = 0
(c) zero
(d) algebraic sum of currents
Ans-A
13. Ohmfs
Law states that current through a conductor, under —————-conditions
is
proportional to potential difference across the conductor.
(a) constant
pressure
(b) constant pressure, temperature and volume
(c) constant
volume
(d) constant temperature
Ans-B
14. Find the voltage between A
and B, for the figure 1 shown below
figure 1
(a) 100V
(b) 900V
(c)
90V
(d) 10V
Ans-C
15. In a parallel circuit, the relation between
different currents is
(a) Zero = I1 + I2+ I3 + I4 + . . ..
(b) IT = I1 X
I2X I3 . . . . . .
(c) I1 + I2+ I3 + . . .. = infinity
(d) IT = I1 + I2+
I3 + . . ..
Ans-D
16. What are the units of voltage, current and
Resistance respectively?
(a) Ohms, Volts, Amperes
(b) Volts, Farads,
Amperes
(c) Henries, Volts, Amperes
(d) Volts, Amperes,
Ohms
Ans-D
17. The following voltage drops are measured across each of
three resistors in series: 5.2V, 8.5V,
12.3V. What is the value of the source
voltage to which these resistors are connected?
(a) 26V
(b) 5.2V
(c)
8.2V
(d) 12.3V
Ans-A
18. In the figure 2 shown below find the current
in the resistor R1
figure 2
(a) 15V
(b) 15A
(c) 16.6A
(d)
16.6V
Ans-C
19. The unit of energy is
a. Watts
b. Volts
c.
Current
d. None
Ans-D
20. What is the rule followed for kirchofffs
voltage law?
(a) mesh rule
(b) current rule
(c) loop rule
(d) wheat
stone rule
Ans-A
21. In a parallel circuit, the total resistance of
circuit—————-as the number of resistors
connected in
parallel———————–
(a) increases, increases
(b) increases,
decreases
(c) decreases, decreases
(d) decreases,
increases
Ans-D
22. A battery of emf 12V is connected to an external
resistance of 20 ohm. Find current flowing
through resistor
(a) 4
(b)
0.6
(c) 40
(d) None
Ans-B
23. In a series circuit, the total
resistance of circuit—————-as the number of resistors
connected in
series ———————–
(a) increases, increases
(b) increases,
decreases
(c) decreases, decreases
(d) decreases,
increases
Ans-A
24. An ammeter is used to measure the flow
of———————– in a circuitc
(a) Energy
(b) Power
(c)
Current
(d) Voltage
Ans-A
25. In the figure 3 shown, equivalent
resistance is
figure 3
(a) 1.512 ohms
(b) 7.667ohms
(c)
7.777ohms
(d) None
Ans-B
26. What is the relationship between the
resistance and voltage when the current is kept
constant?
(a) equal
to
(b) inversely proportional
(c) directly proportional
(d)
constant
Ans-D
27. Sign convention used for potential is:
(a) rise in
potential is positive
(b) rise in potential is zero
(c) Rise in potential
is negative
(d) rise in potential is equal to fall in
potential
Ans-A
28. In a four branch series circuit, 100mA of current
flows in each branch. If one of the branch
opens, what is the current in each
of the other branches
(a) increases
(b) unaffected
(c) doubles
(d)
zero
Ans-D
29. Ten cells, each of emf 1.5V are connected in series. What
current willthey send through an
external resistance of 4 ohm
(a) 6.0
A
(b) 2.5 A
(c) 3.75 A
(d) None
Ans-
30. A battery of emf 1.8
volts is connected to a pair of resistances 4 ohm and 6 ohm in
parallel.
Calculate the current supplied by the battery
(a) 7.5 A
(b)
10 A
(c) 1.75 A
(d) 0.75 A
Ans-D
31. When n resistances of value x
are connected in series, total resistance is
(A) nx (B) rnx (C) x / n (D) n2
x.
Ans-A
32. Which of the following is not the same as watt?
(A)
joule/sec (B) amperes/volt C) amperes x volts (D) ( amperes )2 x
ohm.
Ans-B
33. A circuit contains two un-equal resistances in
parallel
(A) current is same in both (B) large current flows in larger
resistor
(C) potential difference across each is same (D) smaller resistance
has smaller conductance.
Ans-C
34. Four identical resistors are first
connected in parallel and then in series. The resultant
resistance of the
first combination to the second will be
(A) 1 / 16 times (B) 1 / 4 times (C)
4 times (D) 16 times.
Ans-A
35. The ratio of the resistance of a 100 W,
220 V lamp to that of a 100 W, 110 V lamp will be
nearly
(A) 4 (B)2 (C) 1
/ 2 (D) 1 / 4
Ans-A
36. Three 3 ohm resistors are connected to form a
triangle. What is the resistance between any
two of the corners?
(A) 3 / 4
ohms (B) 3 ohms (C) 2 ohms (D) 4/3 ohm.
Ans-C
37. A wire of 0.14 mm
diameter and specific resistance 9.6 micro ohm-cm is 440 cm long.
The
resistance of the wire will be
(A) 9.6 ohm (B) 11.3 ohm (C) 13.7 ohm
(D) 27.4 ohm.
Ans-D
38. Ohm’s law is not applicable to
(A) DC circuits
(B) high currents (C) small resistors (D) semi-conductors.
Ans-D
39. A
wire of resistance R has it length and cross-section both doubled. Its
resistance will
become
(A) 4 R (B)2 R (C) R (D) R / 4.
Ans-C
40.
Ohm’s law is not applicable in all the following cases Except
(A)
Electrolytes (B) Arc lamps (C) Insulators (D) Vacuum ratio
values.
Ans-C
41. Three elements having conductance G1, G2 and G3 are
connected in parallel. Their combined
conductance will be
(A) 1/( 1/G1 +
1/G2 + 1/G3) (B) (G1G2 + G2G3 + G3G1)/(G1 + G2 + G3)
(C) 1/(G1 + G2+ G3) (D)
G1 + G2 +G3
Ans-D
42. For the circuit shown below the current I flowing
through the circuit will be
(A)1 / 2 A (B) 1 A (C) 2 A (D) 4
A.
Ans-C
43. In the circuit shown below, the current I is
(A)1 / 45 A
(B)1 / 15 A (C)1 / 10 A (D)1 / 5 A.
Ans-C
44. All good conductors have
high
(A) resistance (B) electrical conductivity
(C) electrical and thermal
conductivity (D) conductance.
Ans-D
45. Resistance across A and B in the
circuit shown below is
(A)50 ohm (B) 75 ohm (C)275 ohm (D)none of the
above.
Ans-D
Fill in the Blanks._______________ANS
1.
Give examples for active elements——————-(voltage and current
sources)
2. The relation between voltage and current in a capacitor is
(v=(1/C)çi.dt)
3. Energy stored in a capacitor is given
as—————————-((1/2)Cv2)
4. The relation between voltage and
current in an inductor is (v=L(di/dt))
5. The opposition offered by capacitor
to rate of change of voltage across it is
called—————
(capacitance)
6. The basis for nodal analysis is law
(KCL)
7. Ohmfs Law is given by (I=V/R)
8. Give examples for passive
elements——————-(R, L & C)
(A) R (B) 3 R (C) 4 R (D) 5
R.
Ans-A
46. Equivalent Resistance between X and Y is
9. Energy stored
in a inductor is given as
10. The relation between voltage and current
11.
The opposition offered by inductor to rate of change
(inductance)
12. The
basis for mesh analysis is
13. The flow of electrons is called
14. The
equivalent resistance of resistors R
(1/((1/R1)+(1/R2)+(1/R3)))
15.
———————- materials are examples
16. The opposition offered by
resistor to flow
17. The algebraic sum of currents flowing towards a
junction
————————————————–
18. In a
series circuit total ——————-
19. —————Force will be
there between oppositely charged bodies
20. —————Force will be
there between positively
21. A conductor have —————
22. In the
circuit 1 shown below, equation according to KCL
Circuit1
23.
———————- materials are examples for
24. ———————-
materials are examples for insulators ( Paper &
25. ——————–
is the current
circuit 2
27. The unit of power is —————–
(Watts)
28. The unit of charge is ————- (Coulomb)
29. The
equivalent resistance of two resistors R1& R2 in parallel is ———–
(1/((1/R1)+(1/R2)))
30. The energy dissipated in Resistor is given by
————————– (i2Rt Joules)
31. Define
KVL——————————–(algebraic sum of voltages around any closed
path in an electric circuit is equal to zero)
32. Define
KCL————————–(algebraic sum of currents flowing towards a
junction in an
electric circuit is equal toalgebraic sum of currents leaving
that junction)
33. Current in a capacitor is given
by—————–(i=C(dv/dt))
34. Current in a inductor is given
by—————(i=(1/L)çv.dt)
35. Current in a resistor is given
by————— (I=V/R)
36. Resistivity of a wire depends on .(
material)
37. Resistance of a wire is r ohms. The wire is stretched to double
its length, then its resistance in ohms is .(4 r )
38. Kirchhoff’s second law
is based on law of conservation of . (energy)
39. The charge on an electron
is known to be 1.6 x 10-19 coulomb. In a circuit the current flowing is 1 A. How
many electrons will be flowing through the circuit in a second (0.625 x
1019)
40. Ampere second could be the unit of . (charge)
41. One kilowatt
hour of electrical energy is the same as Joules. (36 x 105 joules)
42. An
electric current of 5 A is same as C/Sec.(5)
43. The value of the following
is given by 100 (kilo ampere ) x ( micro ampere )x 100 milli ampere * 10 ampere
is A.( 0.1 A )
44. A circuit contains two un-equal resistances in parallel
The Potential across them .(same)
45. Conductance is expressed in terms of
_.(mho)
46. Two resistances R1 and R2 give combined resistance of 4.5 ohms
when in series and 1 ohm when in parallel. The resistances are .(1.5ohms and
3ohms)
47. We have three resistances of values 2 R, 3 R and 6 R.Which of the
following combination will give an effective resistance of 4 R. The Resistors
are connected in .
( 2R resistance in series with parallel combination of 3 R
and 6 R resistance)
48.Current I in the figure is .(6A)
49.The unit of
electrical conductivity is . (mho / metre )
50.The resistance of a 100 W, 200
V lamp is .(400 ohm)
51. Five resistances are connected as shown in figure
below. The equivalent resistance between the points A and B will be .(5
ohms)
52. How many different combinations may be obtained with three
resistors, each having the resistance R .(4)
53. Ohm’s law is applicable to
.(DC Circuits only)
54. A resistance of 5 ohms is further drawn so that its
length becomes double. Its resistance will now be .(20 ohms)
55. Specific
resistance of a substance is measured in .(ohm-cm)
56. Resistivity is usually
expressed in terms of .( ohms/cm-cube)
57. Inductoropposes sudden change in
.(Current)
58. Capacitor opposes sudden change in .(Voltage)
59. 2F and 4F
are connected in series. What is resultant value .(1.33F)
60. 3H and 6H are
connected in parallel. What resultant value .(2H)
61. What is Voltage value
in KCL .(Constant)
62. Units of potential is .(Volts)
63. What is current
flowing through the open cicuit .(Zero)
TRUE/FALSE QUESTIONS
Answer

1) Sign convention used for potential is rise in potential is
positive is ——– (T/F) T
2) An ammeter is used to measure the flow of
voltage in a circuit is———- (T/F) F
3) A battery has an emf of 12.9
volts and supplies a current of 3.5 A. The resistance of the circuit is 3.69 A
is ———- (T/F) T
4) If one of the resistors in parallel circuit is
removed, then the total resistance remains Constant is ———- (T/F) F
30)
Amperes is the unit of voltage ———— (T/F) F

CLICK HERE TO DOWNLOAD FULL PDF 

BSNL TTA (JE) 2016 NEW UPDATE 23/06/217
BASIC ELECTRICAL MOSTLY ASKED 125 QUESTIONS AND ANSWERS PDF

Leave a Reply