VIZAG STEEL PLANT MT 2017-EXPECTED HISTORY QUESTIONS AND ANSWERS 1

1. Which of the following was not included in the Nehru Committee Report ?
(A) Rejection of the separate electorate for Muslims
(B) Proposed a Federal structure for India
(C) Demanded Dominionstatus for India
(D) Declaration of fundamental rights
Ans : (B)

2. Which among the following supported the Congress on the boycott of the Simon Commission ?
(A) The Muslim League
(B) The Hindu Mahasabha
(C) The Justice Party
(D) The All India Achhut Federation
Ans : (B)

3. Why did the British Government sent the Cripps Mission to India?
(A) To negotiate with Gandhi to stop the mass struggle till the Second World War ends
(B) To offer independence to India after the war
(C) To seek the support of Indians in the war effort
(D) The change in government in Britain created a willingness to negotiate with the Indians
Ans : (C)

4.
The first gathering of the leaders of the princely states, leading to
the formation of the All India States people’s Conference place in—
(A) 1923
(B) 1927
(C) 1931
(D) 1935
Ans : (B)

5. ‘‘It was a post dated cheque on a crashing bank’’. This statement about the Cripp’s proposal was made by—
(A) Abdul Kalam Azad
(B) Jawahar Lal Nehru
(C) M.A. Jinnah
(D) M.K. Gandhi
Ans : (D)

6. Which of the following Congress leaders was fully in favour of Cabinet Mission Plan ?
(A) Jawahar Lal Nehru
(B) Maulana Abul Kalam Azad
(C) Mahatma Gandhi
(D) Sardar Patel
Ans : (A)

7. Which Viceroy convened the ‘Simla Conference’ in 1945 ?
(A) Lord Willingdon
(B) Lord Linlithgow
(C) Lord Wavell
(D) Lord Mountbatten
Ans : (C)

8. The Wavell plan failed mainly because of—
(A) Lack of support from the British Government
(B) The League’s stand over getting Pakistan
(C) Non-agreement between Muslim League and Congress
(D) None of the above
Ans : (C)

9. Which of the following statements is not correct about the Cabinet Mission Plan ?
(A) Sir Stafford Cripps was one of its members
(B) The Mission had a session with Maulana Abul Kalam Azad
(C) Mohammed Ali Jinnah was interviewed by the Mission
(D) It conceded the demand for complete independence of India
Ans : (D)

10. Who among the following was not a member of the Cabinet Mission ?
(A) A.V. Alexander
(B) Pethick Lawrence
(C) Stafford Cripps
(D) Lord Birkenhead
Ans : (D)

11. The Cabinet Mission came to India in—
(A) 1944
(B) 1945
(C) 1946
(D) 1947
Ans : (C)

12. Which among the following was Mountbatten’s declaration on the freedom of India and its partitions ?
(A) June 3rd Plan
(B) August Offer
(C) Viceroy’s Plan
(D) Independence Plan
Ans : (A)

13. Gandhi finally accepted the partition of India because—
(A) The Congress had already accepted it
(B) It seemed unavoidable in the circumstances
(C) Nehru and Patel persuaded him to do so
(D) He had come to realize that Hindus and Muslims could not live together amicably
Ans : (B)

14.
The suggestion of transfer two Central Governments, India and Pakistan,
on the basis of the grant of Dominion States was given by—
(A) Jawahar Lal Nehru and Sardar Patel
(B) Mahatma Gandhi and Jawahar Lal Nehru
(C) Lord Mountbatten and Jawahar Lal Nehru
(D) V. P. Menon and Sardar Patel
Ans : (D)

15. The Constituent Assembly of India held its first session on—
(A) 15th August, 1947
(B) 6th December, 1946
(C) 26th November, 1949
(D) 26th January, 1950
Ans : (B)

16. The only member of the Constituent Assembly who could not speak English was—
(A) Hasrat Mohani
(B) Khan Abdul Gaffar Khan
(C) Maulana Azad
(D) Shibban Lal Saxena
Ans : (A)

17. Which of the following was the most controversial proposal of Lord Mountbatten ?
(A) The proposal of partitioning Punjab and Bengal
(B) A referendum was to be held in the North-West Frontier province
(C) The date of transfer of power was brought forward from June 1948 to August 15, 1947
(D) None of the above
Ans : (C)

18. Large scale communal riots took place in August 1946 in Calcutta because—
(A) The Viceroy called upon Nehru to form the interim government
(B) The Viceroy refused to permit a coalition government of the Congress and the Muslim League
(C) The Muslim League observed Direct Action Day on August 16, 1946
(D) Of the Cabinet Mission’s mischievous plan of balkanising the country
Ans : (C)

19. Who is known as the main architect of Indian Constitution ?
(A) Abul Kalam Azad
(B) Dr. B.R. Ambedkar
(C) Lala Lajpat Rai
(D) Dr. Rajendra Prasad
Ans : (B)

20. When did India become Republic ?
(A) 15th August, 1947
(B) 26th October, 1947
(C) 30th January, 1948
(D) 26th January, 1950
Ans : (D)

Basic Mechanical Engineering MCQ PDF Part 3
BSNL DR JTO UPCOMING RECRUITMENT 2017 BY SPECIAL RECRUITMENT DRIVE(SRD) FOR OBC CANDIDATE

Leave a Reply