QUIZ OF DAY-Electrical Engineering Multiple Choice Questions & Answers

1. Electrical conductivity of insulators is the range _____________.
(a) 10-10(Ω-mm)-1 (b) 10-10(Ω-cm)-1 (c) 10-10(Ω-m)-1 (d) 10-8(Ω-m)-1
Answer-a
2. Units for electric field strength
(a) A/cm2 (b) mho/meter (c) cm2/V.s (d) V/cm
 Answer-c
3. Energy band gap size for semiconductors is in the range ________ eV.
(a)1-2 (b) 2-3 (c) 3-4 (d) > 4
Answer-b
4. Energy band gap size for insulators is in the range ________ eV.
(a)1-2 (b) 2-3 (c) 3-4 (d) > 4
Answer-c
5. Flow of electrons is affected by the following
(a) Thermal vibrations (b) Impurity atoms (c) Crystal defects (d) all
Answer-d
6. Not a super conductive metallic element
(a) Fe (b) Al (c) Ti (d) W
Answer-b
7. Fermi energy level for intrinsic semiconductors lies
(a) At middle of the band gap (b) Close to conduction band
(c) Close to valence band (d) None
Answer-c
8. Fermi energy level for p-type extrinsic semiconductors lies
(a) At middle of the band gap (b) Close to conduction band
(c) Close to valence band (d) None
Answer-c
9. Fermi energy level for n-type extrinsic semiconductors lies
(a) At middle of the band gap (b) Close to conduction band
(c) Close to valence band (d) None
Answer-b
10. Not an example for intrinsic semiconductor
(a) Si (b) Al (c) Ge (d) Sn
Answer-a
11. In intrinsic semiconductors, number of electrons __________ number of holes.
(a) Equal (b) Greater than (c) Less than (d) Can not define
Answer-c
12. In n-type semiconductors, number of holes __________ number of electrons.
(a) Equal (b) Greater than (c) Less than (d) Can not define
Answer-c
13. In p-type semiconductors, number of holes __________ number of electrons.
(a) Equal (b) Greater than (c) Less than (d) Twice
Answer-b
14. Mobility of holes is ___________ mobility of electrons in intrinsic semiconductors.
(a) Equal (b) Greater than (c) Less than (d) Can not define
Answer-d
15. Fermi level for extrinsic semiconductor depends on
(a) Donor element (b) Impurity concentration (c) Temperature (d) All
Answer-d
16. Value of dielectric constant for a material __________.
(a) Equal to 1 (b) Greater than 1 (c) Less than 1 (d) Zero.
Answer-a
17. High dielectric constant material is must for __________.
(a) Insulation of wires (b) Generators (c) Switch bases (d) Generators.
Answer-a
18. Dielectric constant for most polymers lies in the range of _______.
(a) 1-3 (b) 2-5 (c) 4-7 (d) 6-10.
Answer-c
19. Example for piezo-electric material
(a) Rochelle salt (b) Lead zirconate (c) Potassium niobate (d) Barium Titanium oxide
Answer-b
20. Example for ferro-electric material
(a) Potassium niobate (b) Lead titanate (c) Lead zirconate (d) quartz
Answer- b
Power Systems (Transmissions & Distribution) Expected MCQ PDF 2 For VIZAG MT Exam 2017
Civil Engineering-Surveying and Leveling 362 Important MCQ PDF

Leave a Reply