Power Systems (Transmissions & Distribution) Expected MCQ PDF 3 For VIZAG MT Exam 2017

1)   What is the general ratio of the cross sectional area of the two metals used in the A.C.S.R conductors?
a. 1 : 8
b. 1 : 4
c. 4 : 3
d. 2 : 1

ANSWER: 1 : 4
2)   Assertion
(A): The maximum operating temperature of overhead line conductors made
of aluminium or copper is restricted to 75 °C.
Reason (R): conductors beyond this limit may shatter the insulator.

a. Both A and R are true and R is the correct explanation of A
b. Both A and R are true and R is not the explanation of A
c. A is true but R is false
d. A is false but R is true.

ANSWER: A is true but R is false
3)   For high voltage transmission lines, why are conductors suspended from towers?
a. Increase the clearance from ground.
b. Reduce clearance from ground.
c. Take care of increase in length.
d. Reduce the environmental effects.

ANSWER: Increase the clearance from ground.
4)   In India, which types of poles are commonly used for distribution?
a. Wooden poles
b. RCC poles
c. Steel poles
d. Both (b) and (c)
e. None of these

ANSWER: Both (b) and (c)
5)   Which among these are the properties for the line supports?
a. Higher mechanical strength
b. Light in weight
c. Easy accessibility of conductors for maintenance
d. All of these

ANSWER: All of these
6)   What is the maximum permissible limit of voltage for the line supports?
a. 30 kV
b. 20 kV
c. 11 kV
d. 44 kV

ANSWER: 20 
7)   To prevent rotting oil the wooden poles which oil is impregnated to it?
a. Kerosene oil
b. Mineral oil
c. Creosote oil
d. All of these

ANSWER: Creosote oil
8)   Steel poles are painted so as to prevent it from ____________.
a. Corrosion
b. Borer
c. Termites
d. All of these

ANSWER: Corrosion
9)   Which among these is not a type of steel poles?
a. Rail poles
b. Tubular poles
c. Rolled steel joints
d. None of these

ANSWER: None of these
10)   What is the usual span of the RCC poles?
a. 250 – 400 m.
b. 80 – 150 m.
c. 50 – 105 m.
d. 10 – 75 m.

ANSWER: 80 – 150 m
11)   What is the main purpose for guy wire?
a. Supports the pole
b. Protects against the surges
c. Provides emergency earth route
d. All of these

ANSWER: Supports the pole
12)   Sag depends on which factor?
a. Span length
b. Weight of the conductors
c. Tension in the conductors
d. All of these

ANSWER: All of these
13)   What is the shape that is attained by the conductors if suspended from the same height?
a. Parabola
b. Catenary
c. Semi circle
d. None of these

ANSWER: Catenary
14)   Conductor sag should be kept
a. Minimum
b. Maximum
c. Zero
d. None of these

ANSWER: Minimum
15)   What is the minimum safety factor in respect of the conductor tension?
a. 1
b. 3
c. 2
d. 1.5

ANSWER: 2
16)   A 132 kV
transmission line, with the weight of conductor = 680 kg/km, length of
span = 260 m, ultimate strength = 3100 kg, safety factor =2. Calculate
the height above ground at which the conductor should be supported.
Ground clearance required is 10 m

a. 10.7 m
b. 13.7 m
c. 20.83 m
d. 18.75 m

ANSWER: 13.7 m
17)   Sag is directly proportional to the square of span.
a. True
b. False

ANSWER: True
18)   The maximum
tension in a section of overhead line conductor between two supports of
unequal height occurs at

a. The higher support
b. The lower support
c. Midpoint of the conductors
d. None of these

ANSWER: The higher suppor
19)   Safety factor is the ratio of
a. Working stress to breaking stress.
b. Breaking stress to working stress.
c. 1 / breaking stress.
d. 1 / working stress.

ANSWER: Breaking stress to working stress.
20)   What is the effect of temperature rise on the over head lines?
a. Increase the sag and decrease the tension
b. Decrease the sag and increase the tension
c. Both increases
d. Both decreases

ANSWER: Increase the sag and decrease the tension
21)   A
transmission line has a span of 250 metres between the line supports.
The conductors has a cross sectional area of 1.29 cm2 and weighs 1170 kg/km and has a breaking stress of 4218 kg/cm2.
Calculate the sag and vertical sag with a safety factor of 5, with a
wind pressure of 122 kg per square metre of the projected area.

a. 14 and 5.37
b. 16 and 8.39
c. 14 and 8.39
d. 15 and 5.37

ANSWER: 14 and 8.39
22)   Why is stringing chart useful?
a. For finding the sag in the conductor
b. In the design of insulator string
c. In the design of tower
d. To find the distance between the towers

ANSWER: For finding the sag in the conductor
23)   Which line represents the tension in the given graph?

a. I
b. II
c. III
d. IV

ANSWER: II
24)   In the following graph which curve represents the sag?

a. I
b. II
c. III
d. IV

ANSWER: I
25)   Hot template curves are a plot between
a. Temperature and humidity
b. Conductors sag and span lengths
c. Conductor weight and sag
d. None of these

ANSWER: Conductors sag and span lengths
26)   Galloping in transmission line conductors arises due to
a. Asymmetrical layers of ice formation.
b. Vortex phenomenon in light winds.
c. Heavy weight of the line conductors.
d. Adoption of horizontal conductor configuration.

ANSWER: Asymmetrical layers of ice formation.
27)   What is the frequency of aeoline vibrations?
a. fα = 2 * (Vp / d) * 1000
b. fα = 2 * (Vp * d) * 1000
c. fα = 2 / (Vp * d) * 1000
d. fα = 2 / (Vp / d) * 1000

ANSWER: fα = 2 * (Vp / d) * 1000
28)   What are the different types of vibrations in the vertical plane?
a. Aeoline vibrations
b. Galloping
c. Both (a) and (b)
d. None of these

ANSWER: Both (a) and (b)
29)   What is the minimum clearance of HV lines from ground across the streets?
a. 3 m.
b. 6 m.
c. 5 m.
d. 8 m.

ANSWER: 6 m.
30)   What is the minimum horizontal clearance of a LV line from a residential building?
a. 0.6 m.
b. 0.9 m.
c. 1.2 m.
d. 1.6 m.

ANSWER: 1.2 m.
31)   If a 132 kV
line passes over a residential building, what shall be the minimum
vertical clearance from the roof of the building?

a. 3 m.
b. 4.57 m.
c. 6.38 m.
d. 9.27 m.

ANSWER: 4.57 m.
32)   What is the minimum clearance provided for the 132 kV line from the ground?
a. 3.2 m.
b. 6.4 m.
c. 7.5 m.
d. 10.5 m.

ANSWER: 6.4 m.
33)   What is the horizontal spacing between phase conductors of 132 kV line?
a. 8 m.
b. 11 m.
c. 14 m.
d. 17 m.

ANSWER: 8 m.
34)   Which type of insulator is used on 132 kV transmission lines?
a. Pin type
b. Disc type
c. Shackle type
d. Pin and shackle type

ANSWER: Disc type
35)   Where are the strain type insulators used?
a. At dead ends
b. At any intermediate anchor tower
c. On straight runs
d. Either (a) or (b)

ANSWER: Either (a) or (b)
36)   Porcelain is produced by firing at high temperature due to mixtures of _________.
a. Kaolin
b. Feldspar
c. Quartz
d. All of these

ANSWER: All of these
37)   What is the dielectric strength of porcelain?
a. 55 kV/cm.
b. 60 kV/cm.
c. 75 kV/cm.
d. 80 kV/cm.

ANSWER: 60 kV/cm.
38)   Why is the wavy structure of pin insulators used?
a. Increases mechanical strength.
b. Increases puncture strength.
c. Increases flash over voltage.
d. Increases thermal strength.

ANSWER: Increases flash over voltage.
39)   The number
of discs in a string of insulators for 400 kV ac over head transmission
line lies in the range of

a. 32 – 33
b. 22 – 23
c. 15 – 16
d. 9 – 10

ANSWER: 22 – 23
40)   What is the maximum voltage level upto which the pin type insulators can be used?
a. 22 kV
b. 33 kV
c. 66 kV
d. 132 kV

ANSWER: 33 kV

CLICK HERE TO DOWNLOAD PDF

National Sugar Institute AE Recruitment 2017-57 Post
Power Systems (Transmissions & Distribution) Expected MCQ PDF 2 For VIZAG MT Exam 2017

4 Comments

  1. mohamed November 3, 2017
    • Harikesh Yadav November 4, 2017
  2. afroz December 28, 2017
    • Harikesh Yadav December 28, 2017

Leave a Reply