ELECTRONICS 100 IMPORTANT MCQ PDF 5 FOR BEL PROBATIONARY ENGINEERS EXAM 2017

1. The gray code equivalent of binary 1100 is

a.       1011    b.  1101      c.  1010    d.  1100

   2. A Multiplexer has

a.       Multiple inputs and single output

b.      Single input and Multiple outputs

c.       Multiple inputs and Multiple outputs

d.      Multiple inputs for Storage of Data

   3. A binary half adder

a.       Adds two binary digits and produces their sum and carry

b.      Adds half the sum to the carry

c.       Adds two binary digits and carry from previous addition

d.      Adds two binary digits at half the speed

   4. An index register in a computer is for

a.       Arithmetic and logic functions

b.      Storage of results

c.       Modifying the address

d.      Counting the no of programmes

   5. An example of volatile memory is

a.       RAM     b.  ROM     c.  EPROM    d.  Magnetic tape

   6. Barrier voltage in a P-N junction is caused by

a.       Thermally generated electrons and holes

b.      Diffusion of majority carriers across the junction

c.       Migration of minority carriers across the junction

d.      Flow of drift current

   7. The temperature coefficient of an intrinsic semiconductor is

a.       Positive  b. Negative  c. Zero   d. Like metals

   8. A silicon transistor has a leakage current 1cbo = 1 ma. If the temp. rises by 50o C the leakage current will be

a.       30 ma   b.  32ma      c.  50ma       d.  no change

   9. The noise figure of an ideal amplifier in decibel is

a.       0.5       b.  0        c.  1         d.  10

  10. The rise time of an amplifier is 200 nsec. Its bandwidth is

a.       70MHz        b.  140MHz      c.  100MHz       d.  1.75Mhz

  11. MOSFET operates in

a.       Depletion mode only

b.      Enhancement mode only

c.       Depletion and enhancement mode

d.      None of these of the above

  12. A device which behaves like SCRs is

a.       UJT    b. Triac       c.  MOSFET    d.  SRD

  13. A plate modulated class C RF amplifier produces 100 KW of  
radiated power at 100 % modulation. The modulating audio amplifier
supplies approximately

a.       25KW    b.  33KW    c.  50KW     d.  66KW

  14. A 100 MHz   FM carrier, modulated by a 5 KHz sine wave deviates by 50 KHz

      If the frequency of the modulating sine wave is doubled, the deviation will

a.       Double          b. Half      c.  Quadruple    d.  Have no change

  15. Noise generated by a resistor is dependent on

a.       Its Value

b.      Its temperature

c.       Both value and temp

d.      None of these

  16. A 32 channel 8 bit PCM system samples at 8 KHz rate. The overall bit rate in kilobits per second will be

a.       2048      b.  2000    c.  1920    d.  64

  17. Stub matching eliminates standing wave on

a.       Load side of the stub

b.      Source side of the stub

c.       Both sides

d.      On the stub

  18. A half wave folded dipole has a radiation resistance of

a.       72 W   b.50W    c.  144W   d.  288W

  19. Top loading is used in antennas for

a.       Decrease in impedance

b.      Increase in bandwidth

c.       Increase in effective height

d.      Decease the height

  20. The term critical frequency in Ionospheric propagation is

a.       Lowest frequency reflected by Ionosphere

b.      Highest frequency reflected by the Ionosphere at vertical incidence

c.       Lowest frequency reflected by the Ionosphere at vertical incidence

d.      Lowest communication frequency possible

  21. The cathode ray oscilloscope can be used to measure

a.       Frequency    b.  Time interval    c.  Voltage   d.  All the above

  22. A wein bridge is used for measurement of

a.       Resistance   b.  Capacitance   c. Inductance   d.  Audio frequency

  23. The frame rate per second used in India TV is

a.       60    b. 50   c. 25   d.  30

  24. VHF signals are propagated

a.       Via the ionosphere

b.      Along the ground

c.       Through the troposphere

d.      By reflection in ionosphere

  25. The impedance of a 3 element yagi antenna is around

a.       75W     b.  300W     c.  50W     d.  100W

  26. A PIN diode is microwave

a.       Oscillator     b. Mixer   c.  Detector    d.  Switch

  27. A transmission line of VSWR 2 has a reflection coefficient

a.       0.25           b.  0.5           c.  75            d.  0

  28. Microwave repeaters are typically

a.       25   b.  50   c.  75      d.  100 Kms apart

  29. To overcome fading in a ship-to-ship communication system we can efficiently use

a.       Broadband Antenna

b.      Directional Antenna

c.       Space Diversity

d.      Frequency Diversity

  30. Frequency in the UHF range is propagate by waves of

a.       Ground     b. sky    c. Space   d.  Surface

  31. A duplexer is used to

a.       Receive two signals in one antenna

b.      Prevent interference between two antenna

c.       Mix two signals to the same antenna

d.      Allow one antenna for both transmission and reception

  32. Strapping is used in a magnetron to

a.       Prevent mode jumping

b.      Reduce frequency drift

c.       Ensure proper bunching

d.      Dissipate heat

  33. A rectangular waveguide behaves like a filter of

a.       Band pass   b. High pass    c. Low pass     d. Band stop

  34. The signal propagation time in milliseconds for a geosynchronous satellite is

a.       540    b.  270   c. 135   d. 100

  35. The silicon solar cell is a

a.       Photo conductive

b.      Photo emissive

c.       Photo voltaic

d.      Photo resistive

  36. For the national TV and ratio network, INSAT-IB uses

a.       400MHz     b. 2.5GHz     c. 2.5 and 5GHz       d.  4 and 6 GHz

  37. A typical fibre-optic detector is

a.       Step recovery diode

b.      Light emitting diode

c.       Avalanche photo diode

d.      Field effect transistor

  38. A modem is a device used for

a.       Digitizing voice  data

b.      Transmission of data on lines

c.       Modulating and demodulating signals sent on a line

d.      Suppressing noise interference

  39. The most effective anti-jamming technique is

a.       Frequency hopping

b.      Spread Spectrum

c.       Frequency synthesis

d.      Burst transmission

  40. Mono-mode is a term used in

a.       Fibre-optics

b.      Radar

c.       Satellite communication

d.      Magnetics

  41. Monopulse technique is used in

a.       Radar

b.      Radio relay

c.       Data communication

d.      Fibre-optics

  42. HDLC is a term for

a.       Data communication protocol

b.      Synchronizing pulses

c.       Gain control in receivers

d.      Error checking

  43. A gateway

a.       Is a place where radars are connected

b.      Permits dissimilar networks to communicate

c.       Bifurcates the RF path of a transmitter

d.      Is a feeder cable

  44. Ethernet is a name of

a.       Medium of computer communication

b.      Network for computer communication

c.       Procedures for computer communication network

d.      Software for computer communication

  45. If  several stations in a network want to use a single channel
without interfering with one another, the technique used is called

a.       Carrier sense

b.      Phantom-freeze

c.       Packet switching

d.      Multiplexing

  46. In a monolithic IC, resistors are formed from

a.       Ceramic materials

b.      Copper

c.       P-type semiconductor

d.      Aluminium deposition

  47. ICs made by sputtering of materials on a ceramic substrate are called

a.       Monolithic    b. Hybrid    c. Thick film    d. Thin film

  48. Two coils (inductors) connected in series have a combined
inductance of 15mH. When terminals of one of the coils are reversed and
connected to the other, the combined inductance is measured to be 9mH.
What is the value of mutual inductance

a.       1.5mH    b.3mH    c.6mH     d.12mH

  49. If a parallel LC circuit is excited at frequency less than its
resonant frequency, the nature of its effective impedance is

a.       Resistive     b. Inductive     c. Capacitive    d. None of these of these

  50. The wave length of 1 Giga hertz frequency signal is

a.       10cm    b.  30cm     c. 3cm     d. 1cm

  51. Which of the following microwave tubes can be considered as broad band devices

a.       Magnetrons

b.      Klystrons

c.       Reflex klystrons

d.      Traveling wave tubes[TWT]

  52. Which family of the following integrated circuits has the highest speed

a.       DTL   b. ECL    c. TTL   d.CMOS

  53. The most important feature of CMOS family of ICs is

a.       High speed

b.      Small size

c.       Low power consumption

d.      Low input impedance

  54. What is the resolution of 8 bit A/D converter if its full scale voltage is 10v

a.       0.02v   b.  0.01     c. 0.039v      d. 0.078v

  55. What value of resistance is to be used in LSB of 4 bit weighted ladder D/A converter if MSB has 10 kW resistor

a.       160k   b. 80k   c. 240k  d. 100k

  56. The pulse width of a radar transmitter is 0.6m sec. and the pulse
repetition rate is 700 Hz. The average power measured is 420 watts.
What is the peak power

a.       100KW      b. 420KW      c. 1MW     d. None of these

  57. The device used for isolating the transmitter and receiver in a radar system is called

a.       Diplexer

b.      Duplexer

c.       Directional coupler

d.      None of these

  58. “Baud is

a.       Total No. of bits/sec in each character

b.      Reciprocal of shortest signal element in a character

c.       Duration of a character in data transmission

d.      None of these

  59. The advantage of Totem pole output stage in TTL ICs is

a.       Low output impedance

b.      Can sink more current

c.       Oscillations avoided

d.      None of these

  60. The capacitance value of a varactor is controlled by

a.       A reverse voltage applied to it

b.      A series resistance

c.       Varying its supply voltage

d.      Current through the device

  61. Electron volt is equivalent to

a.       3.8 * 10-20  erg

b.      1.602 * 10-12  erg

c.       1.602 * 10-18 erg

d.      1.602 * 10-16  erg

  62. The kinetic energy of photo electrons emitted by a photo sensitive surface depends on

a.       Intensity of the incident radiation

b.      Wavelength of the incident radiation

c.       Angle of incident of radiation

d.      Surface conditions of the surface

  63. Flux is expressed in radio-metric system in

a.       Lumens

b.      Photons

c.       Watts

d.      Candles

  64. In a three-phase bridge rectifier circuit, the ripple frequency is

a.       Same as line frequency

b.      Twice the line frequency

c.       Thrice the line frequency

d.      Six times the line frequency

  65. Energy stored in a capacitor as a function of voltage is given by

a.       CV2

b.      1V2/2C

c.       ½ CV2

d.      1V/2C

  66. The operational amplifier used in analog computers have usually open loop flat gain approximately upto

a.       1MHz       b. 100MHz        c.  10MHz      d. 0.1MHz

  67. An oscillator of 350 MHz is fed with a pulse of rise time 2 n
sec. The rise time of the displayed waveform is approximately

a.       1 n sec    b. 2.2 n sec     c. 2.0 n sec    d. 1.7 n sec

  68. A radar transmits a peak power of 100 KW with pulse width of 1 m
sec and a pulse repetition rate of 100 KHz. The average output power of
the radar is

a.       100KW   b.10KW    c. 1000KW       d. 50KW

  69. The incremental inductance in a coil is due to

a.       Saturation

b.      Superimposed DC

c.       Mutual inductance

d.      Change of frequency

  70. Microwave tube based on velocity modulation principle is

a.       Klystron

b.      Magnetron

c.       Light house tube

d.      Traveling wave tube

  71. Noise output from the receiver decreases uniformly with noise side band frequency for

a.       Frequency modulation

b.      Amplitude modulation

c.       Pulse amplitude modulation

d.      None of these

  72. In amplitude modulation the maximum permissible modulation index is

a.       Unity      b.  100   c.  infinity      d. None of these

  73. In frequency modulation the maximum permissible modulation index is

a.       Unity      b. 50      c.1000       d. no limit

  74. In FM  transmission and reception, the pre-emphasis and de-emphasis are used to improve the

a.       Signal to noise ratio

b.      Frequency response of the receiver

c.       Frequency response of the transmitter

d.      The sensitivity of the transmitter

  75. De-emphasis network uses the combination of

a.       R-L     b.  R-C      c.  R-L-C       d. Transformer

  76. The usage of micro sec for defining emphasis is a standard practice but this micro sec definition means

a.       3 dB point of the network means

b.      mid point of the network response

c.       roll off the network response

d.      the stop band ripple of the network response

  77. Delayed  AGC is applied

a.       For all singal strength

b.      For singal strength exceeding a specified limit

c.       For low singal strength

d.      For FM receiver

  78. Selectivity means

a.       Bandwidth

b.      Gain

c.       Modulation index

d.      None of these

  79. Narrow bandwidth broadcast reduces

a.       The quality and noise

b.      Quality alone

c.       Noise alone

d.      Quality and intelligibility

  80. Squelch means keeping the receiver

a.       ON in the absence of carrier

b.      OFF in the absence of carrier

c.       To remove AGC

d.      Increase the AGC

  81. Let Z be the series impedance and Y be the shunt admittance of the transmission line, then the characteristic impedance

a.       Ã-ZY      b.Ã-Y/Z       c. Ã-Z/Y         d.All the above

  82. Noise figure of an amplifier is defined as

a.       Input SNR output SNR

b.      Input SNR / output SNR

c.       Output SNR / input SNR

d.      Input SNR / gain

  83. A broadcast radio transmitter radiates 10 KW power when modulation is 60%. Its carrier power will be

a.       8.47KW    b.8.92KW    c. 8.31KW   d.10.00KW

  84. In AM transmission antenna current is 8 Ampere at zero modulation
indexes but increased to 8.93 Ampere when modulated on single sine
wave. Then the % of modulation is approximately

a.       70.1%     b. 80.1%   c. 65.1%    d. 10.0%

  85. In AM transmission antenna current is 8 Ampere at zero modulation
index. At 80% modulation index the antenna current will be

a.       10.00A     b.  8.72A       c.   9.19A      d.  9.79A

  86. If two sine waves are amplitude modulated with modulation index m1 and m2, the effective modulation index is

a.       Ã- m12/m22

b.      Ã- m1 m2

c.       Ã- m12+m22

d.      Ã- m22/m12

  87. If it is transmitted current and Ic is transmitter current at
zero modulation index and the transmitted current at modulation index of
m will

a.       It = Ic Ã-[1+m]

b.      It = Ic Ã-[1+m2]

c.       It = Ic Ã-[1+m/22]

d.      It = IcÃ-1+m2

  88. If Rr is the radiation resistance and Rd is the lumped resistance, then the antenna efficiency is given as “

a.       (Rr – Rd) / (Rr + Rd)

b.      (Rr + Rd) / (Rr ” Rd)

c.       Rr / (Rr + Rd)

d.      Rd / (Rr + Rd)

  89. In end fire array, the current

a.       Magnitude and phase in each element is the same

b.      Magnitude is the same but phase is different in each element

c.       Magnitude is different but no phase difference in each element

d.      Magnitude and phase are different in each element

  90. In a board side array, the current

a.       Magnitude and phase in each element is the same

b.      Magnitude is the same but phase is different

c.       Magnitude is different but no phase difference in each element

d.       Magnitude and phase are different in each element

  91. Beam width of the 2 metre paraboloid reflector at 6 GHz is

a.       4.5o

b.      9.25o

c.       3.5o

d.      7.75o

  92. The cut of wave length for TE m, n mode is in a wave guide of dimension a*b is

a.       2/Ã-(m/a)2 +(n/b)2

b.      2Ã- [m/a]2 + [n/b]2

c.       Ã-(m/a)2 + (n/b)2 /2

d.      Ã- [m/a]2 + [n/b]2

  93. For the standard rectangular waveguide dimension of 4*2 cm the off wavelength for TM11 mode is approximately

a.       1.788cm     b.  3.576cm      c.  1.682cm      d.  2.546cm

  94. In IMPATT diode, the voltage and current are

a.       In phase

b.      Out off phase by 90o

c.       Out off phase by 180o

d.      None of these of the above

  95. Which of the following statement is true

a.       Tunnel diode & IMPATT diode are negative resistance devices

b.      Tunnel diode is positive resistance device and the IMPATT diode is negative resistance device

c.       Tunnel diode is negative resistance device and the IMPATT diode is positive resistance device

d.      None of these of the above

  96. In a SSB modulation system with 100% modulation index the power saving will be

a.       5/6 of carrier power

b.      2/8 of carrier power

c.       5/12 of the carrier power

d.      ½ of the carrier power

  97. In SSB modulation the modulation index is increased from 0.5 to 1.0, then the power will be increased by

a.       2 times  b. 4 times     c. 16 times      d. 32 times

  98. 900 rpm is equal to

a.       94.2 rad/sec

b.      47.1 rad/sec

c.       188.4 rad/sec

d.      16.72 rad/sec

  99. Darlington pair is used to

a.       Increase the voltage gain

b.      Increase the current gain

c.       Decrease voltage gain

d.      Decrease current gain

 100. The transfer function of the system shown is

a.       G(s) / {1 + H(s)}

b.      G(s) H(s) / {1 + G(s) H(s)}

c.       G(s) / {1 + G(s) H(s)}              d. G(s) / G(s) H(s)

Electronics-I   Answers

1.      c

2.      a

3.      a

4.      c

5.      a

6.      b

7.      b

8.      b

9.      b

10.  d

11.  c

12.  b

13.  b

14.  d

15.  c

16.  a

17.  c

18.  d

19.  c

20.  b

21.  d

22.  d

23.  c

24.  b

25.  b

26.  d

27.  c

28.  b

29.  d

30.  c

31.  d

32.  a

33.  b

34.  c

35.  c

36.  d

37.  c

38.  c

39.  a

40.  a

41.  a

42.  a

43.  b

44.  b

45.  d

46.  c

47.  d

48.  a

49.  b

50.  b

51.  d

52.  b

53.  c

54.  c

55.  b

56.  c

57.  b

58.  b

59.  a

60.  a

61.  b

62.  b

63.  a

64.  b

65.  c

66.  d

67.  c

68.  b

69.  d

70.  a

71.  a

72.  a

73.  b

74.  a

75.  b

76.  a

77.  b

78.  a

79.  a

80.  b

81.  c

82.  b

83.  a

84.  a

85.  c

86.  c

87.  c

88.  c

89.  b

90.  a

91.  c

92.  a

93.  b

94.  c

95.  a

96.  a

97.  b

98.  b

99.  b

100. c
CLICK HERE TO DOWNLOAD PDF 

ONLINE MCQ EE-Synchronous Motors 4
ELECTRONICS 100 IMPORTANT MCQ PDF 4 FOR BEL PROBATIONARY ENGINEERS EXAM 2017

Leave a Reply