Basic Mechanical Engineering MCQ PDF Part 1

1)   A flat surface can be produced by a lathe machine, if the cutting tool moves _____

a. parallel to the axis of rotation of workpiece
b. perpendicular to the axis of rotation of workpiece
c. at an angle of 450
d. none of the above

ANSWER: perpendicular to the axis of rotation of workpiece

2)   What is the function of cone pulley drive in lathe machines?

a. Drive the lead screw
b. Change the spindle speed
c. Drive the tail-stock
d. All of the above

ANSWER: Change the spindle speed

3)   Which of the following is a mechanism for mechanized movements of the carriage along longitudinal axis?

a. Cross-slide
b. Compound rest
c. Apron
d. Saddle

ANSWER: Apron

4)   The function of taper turning process is to ____

a. reduce the diameter of a workpiece along its length
b. reduce the diameter by removing material about an axis offset from the axis of workpiece
c. remove the material from end surface of a workpiece
d. all of the above

ANSWER: reduce the diameter of a workpiece along its length

5)   The process of bevelling sharp ends of a workpiece is called as ________

a. knurling
b. grooving
c. facing
d. chamfering

ANSWER: chamfering

6)   In an isolated system, ________ can be transferred between the system and its surrounding.

a. only energy
b. only mass
c. both energy and mass
d. neither energy nor mass

ANSWER: neither energy nor mass

7)   Which of the following is an extensive property?

a. Volume
b. Pressure
c. Viscosity
d. All of the above

ANSWER: Volume

8)   How is absolute pressure measured?

a. Gauge pressure + Atmospheric pressure
b. Gauge pressure – Atmospheric pressure
c. Gauge pressure / Atmospheric pressure
d. None of the above

ANSWER: Gauge pressure + Atmospheric pressure

9)   The extensive properties of a system, _______

a. are independent of the mass of the system
b. depend upon temperature of the system
c. depend upon the mass of the system
d. none of the above

ANSWER: depend upon the mass of the system

10)   An isobaric process, has constant _____

a. density
b. pressure
c. temperature
d. volume

ANSWER: pressure

11)   Which of the following energy conversion devices convert heat into work?

a. Electrical generators
b. I. C engines
c. Condensers
d. All of the above

ANSWER: I. C engines

12)   Lancashire boilers are ______

a. externally fired boilers
b. internally fired boilers
c. both a. and b.
d. none of the above

ANSWER: internally fired boilers

13)   Smoke tube boilers have large water to steam ratio, hence _____

a. have high evaporation rates
b. are slow in operations
c. temperature stresses inducing failure of feed water arrangement are maximum
d. all of the above

ANSWER: are slow in operations

14)   Which of the following statements are false for reaction turbines?

1. Flow of water can be regulated without any losses
2. It works on the principle of impulse and reaction
3. They are suitable for low heads
4. Water flows at constant atmospheric pressure over the runner

a. 1, 2 and 3
b. 2 and 4
c. 1 and 4
d. 1, 2, 3 and 4

ANSWER: 1 and 4

15)   In four stroke cycle engine, cycle is completed in ______

a. two strokes of the piston
b. two revolutions of the crankshaft
c. three strokes of the piston
d. four revolutions of the crankshaft

ANSWER: two revolutions of the crankshaft

16)   Which type of bearings are known as anti friction bearings?

a. Sliding contact bearings
b. Rolling contact bearings
c. Both a. and b.
d. None of the above

ANSWER: Rolling contact bearings

17)   In roller bearings which type of rolling elements are used?

a. Cylindrical rollers
b. Taper rollers
c. Spherical rollers
d. All of the above

ANSWER: All of the above

18)   Why is the load carrying capacity low in ball bearings?

1. Due to line contact between inner race and the ball
2. Due to greater axial dimensions
3. Due to less radial dimensions
4. Due to point contact between inner race and the ball

a. 1 and 3
b. only 1
c. only 4
d. 2 and 4

ANSWER: only 4

19)   Cylindrical roller bearings have greater _____

a. axial load carrying capacity
b. thrust load carrying capacity
c. radial load carrying capacity
d. all of the above

ANSWER: radial load carrying capacity

20)   Which of the following statements is/are true?

a. Jaw clutch is a positive clutch
b. The power transmitting
capacity of a friction clutch is inversely proportional to the
coefficient of friction between contacting surfaces
c. Driving and driven plates in friction clutches are held together due to radial force applied by the helical springs
d. All of the above

ANSWER: Jaw clutch is a positive clutch

21)   Determine torque transmitted on the pinion shaft if torque transmitted on gear shaft is 20 Nm.
Consider Gear ratio = 4

a. 8 Nm
b. 5 Nm
c. 80 Nm
d. 16 Nm

ANSWER: 5 Nm

22)   Which of the following statements is/are true for gear drives?

a. They can be used for long centre distances
b. They are used to transmit power between non-intersecting and parallel shafts
c. They cannot be used for high reduction ratios
d. All of the above

ANSWER: They are used to transmit power between non-intersecting and parallel shafts

23)   In which power transmitting drive polygon effect is observed?

a. Belt drive
b. Chain drive
c. Both a. and b.
d. None of the above

ANSWER: Chain drive

24)   What is meant by gear ratio?

a. The ratio of pinion speed and gear speed
b. The ratio of number of teeth on pinion and number of teeth on gear
c. Both a. and b.
d. None of the above

ANSWER: The ratio of pinion speed and gear speed

25)   Which gears are used to connect two intersecting shaft axes?

a. Crossed helical gear
b. Worm and worm wheel
c. Bevel gears
d. All of the above

ANSWER: Bevel gears

26)   In stress-strain diagram, up to proportional limit ______

a. stress is inversely proportional to strain
b. force is directly proportional to displacement
c. stress is directly proportional to strain
d. strain is directly proportional to stress

ANSWER: stress is directly proportional to strain

27)   Deformation per unit length is called as ________

a. strain
b. stress
c. modulus of elasticity
d. none of the above

ANSWER: strain

28)   Which of the following materials do not have a well defined yield point?

a. Heat treated steel
b. Concrete
c. Carbon fiber
d. All of the above

ANSWER: All of the above

29)   Factor of safety is the ratio of _________

a. working stress and ultimate strength
b. yield strength and endurance strength
c. ultimate strength and yield strength
d. yield strength and working stress

ANSWER: yield strength and working stress

30)   The elongation of a bar is 0.5 mm, when a tensile stress of 200 N/mm2 acts on it. Determine original length of a bar if modulus of elasticity is 150 x 103.

a. 375.93 mm
b. 300 mm
c. 360 mm
d. None of the above

ANSWER: 375.93 mm




CLICK HERE TO DOWNLOAD PDF

Basic Mechanical Engineering MCQ PDF Part 2
GENERAL KNOWLEDGE QUIZ-31

Leave a Reply