Electrical and Electronics Measurement & Instrumentation Expected MCQ PDF 1 For Coal India Limited (CIL) MT Exam 2017


1)   Accuracy of a measuring instrument indicates the

a. Closeness of the output reading to the true value
b. Ratio of output value to the input value
c. Change in output with each change in input
d. Degree of freedom from random errors

ANSWER: Closeness of the output reading to the true value

2)   If a pressure
gauge of range 0 – 10 bar has a quoted inaccuracy of ±1.0 % of full
scale reading, then it means

a. Minimum expected error in any reading is 0.1 bar
b. Maximum expected error in any reading is 0.1 bar
c. Maximum expected error in any reading is 1 bar
d. Minimum expected error in any reading is 1 bar

ANSWER: Maximum expected error in any reading is 0.1 bar

3)   An instrument
with a range of 0 -10 bar is used for measuring pressure. If the
expected value of reading is between 0 and 1 bar then the instrument
will give


a. More accurate readings than the instrument with range of 0 – 5 bar
b. Less accurate readings than the instrument with range of 0 – 5 bar
c. Accuracy of reading will be same for both the instruments with range of 0 – 10 bar and 0 – 5 bar
d. None of these

ANSWER: Less accurate readings than the instrument with range of 0 – 5 bar

4)   A voltmeter
connected across a resistor gives a value of 65 V but the expected value
of resistor was 68 V. Then the absolute error and the relative accuracy
of the measurement will be

a. 3.2%, 96.8%
b. 3.8%, 96.2%
c. 4%, 96%
d. 4.4%, 95.59%

ANSWER: 4.4%, 95.59%

5)   Precision of an instrument is defined as

a. Closeness of output to the true value
b. Change in output for every change in input
c. Degree of freedom from random errors
d. Both (a) and (b)

ANSWER: Degree of freedom from random errors

6)   An instrument with high precision implies

a. High accuracy
b. Low accuracy
c. Does not imply anything about measurement accuracy
d. None of these

ANSWER: Does not imply anything about measurement accuracy

7)   Low accuracy measurements from a high precision instrument are normally caused by

a. Bias in the measurement
b. Human errors
c. Instrumental defect
d. Low temperature

ANSWER: Bias in the measurement

8)   Choose the correct option.
I.
Repeatability means the closeness of output readings when the same
input is applied repetitively over a short period of time, with the same
measurement conditions and same instruments.

II. Reproducibility
means the closeness of output readings for the same input when there
are changes in the method of measurement and conditions of measurement

a. Both I and II are correct
b. Only I is correct
c. Only II is correct
d. Both are incorrect

ANSWER: Both I and II are correct

9)   Integrating
instruments is the subdivision of the secondary instruments. The example
for integrating instruments is

a. Ampere – hour meters
b. Watt – hour meters
c. Wattmeters
d. Ampere – hour and watt – hour meters

ANSWER: Ampere – hour and watt – hour meters

10)   The moving system in the indicating instruments is subjected to

a. Deflecting torque
b. Controlling torque
c. Damping torque
d. All the above
e. None of the above

ANSWER: All the above

11)   A spring
controlled moving iron voltmeter with full scale deflection of 150 V
draws a current of 2 mA. What will be the meter reading if it draws a
current of 1 mA?

a. 25.5 V
b. 27.5 V
c. 35.5 V
d. 37.5 V

ANSWER: 37.5 V

12)   A repulsion type moving iron instrument when used with AC circuits, the deflecting torque is

a. Directly proportional to the rms current
b. Directly proportional to the square of rms current
c. Directly proportional to the peak current
d. Directly proportional to the square of the peak current

ANSWER: Directly proportional to the square of rms current

13)   What will a
moving iron ammeter read if a rectangular waveform current with peak
value of 120 mA is passed through it?

a. 120 mA
b. 84.8 mA
c. 169.7 mA
d. 60 mA

ANSWER: 120 mA

14)   A moving iron instrument is used as an ammeter. Its range can be extended by using

a. Suitable shunt across its terminal
b. A high non – inductive resistance
c. Either (a) or (b)
d. Neither (a) nor (b)

ANSWER: Suitable shunt across its terminal

15)   For a moving iron ammeter, the change of inductance is 3 μ H / degree and its spring constant is 4 X10 -7 N – m / degree. If the maximum deflection of the pointer is 90 degree, then the corresponding current in the coil be

a. 3.89 A
b. 4.05 A
c. 4.89 A
d. 5 A

ANSWER: 4.89 A

16)   For
extending the range of 0 – 150 V to 0 – 500 V in a 10000 Ω / V meter,
the value of series resistance required is equal to

a. 3 M Ω
b. 3.5 M Ω
c. 4 M Ω
d. 4.5 M Ω

ANSWER: 3.5 M Ω

17)   A current of
2 + 3sinωt A is passed through a moving iron instrument and through a
meter respectively. The readings of the two meters are

a. 2 A, 2 A
b. 2 A, 2.9 A
c. 2.9 A, 2.9 A
d. 2.9 A, 2 A

ANSWER: 2.9 A, 2 A

18)   In a permanent magnet moving coil instrument, the deflecting torque is

a. Directly proportional to both number of turns and flux density
b. Directly proportional to the number of turns and inversely proportional to the flux density
c. Inversely proportional to the number of turns and directly proportional to the flux density
d. Inversely proportional to both number of turns and flux density

ANSWER: Directly proportional to both number of turns and flux density

19)   The accuracy in a bridge measurement depends on

a. Sensitivity of detector
b. Applied voltage
c. Accuracy of indicator
d. Both (a) and (b)

ANSWER: Both (a) and (b)

20)   The high resistances are found in

a. Insulation resistance of cables and wires
b. Resistance of shunt field winding and the multipliers
c. Resistance of armature windings of electrical machine
d. Resistance of series field winding of a dc machine

ANSWER: Insulation resistance of cables and wires

21)   A null type of bridge with DC excitation is commonly known as

a. Wheatstone bridge
b. Anderson bridge
c. Wien bridge
d. Schering bridge

ANSWER: Wheatstone bridge

22)   The vibration galvanometer used as detector, it responds

a. Only to the fundamental frequency
b. Only to the harmonics frequency
c. Both (a) and (b)
d. Does not respond to any frequency

ANSWER: Only to the fundamental frequency

23)   The AC Bridge used for the measurement of inductance is / are

a. Maxwell’s inductance bridge
b. Hay’s bridge
c. Anderson’s bridge, Owen’s bridge
d. All of these
e. None of these

ANSWER: All of these

24)   Under balanced condition, the current flowing through the detector is equal to

a. 1 A
b. 0 A
c. Sum of the currents flowing in the adjacent arms
d. Difference between the current flowing in the adjacent arms

ANSWER: 0 A

25)   The dynamometer wattmeters are

a. More accurate on DC supply
b. More accurate on AC supply
c. Equally accurate on both AC and DC supply
d. None of these

ANSWER: Equally accurate on both AC and DC supply

26)   Due to the inductance in the pressure coil of dynamometer type wattmeter, the reading will be

a. High for both leading and lagging power factors
b. Low for both leading and lagging power factors
c. High for lagging power factor and low for leading power factor
d. Low for lagging power factor and high for leading power factor

ANSWER: High for lagging power factor and low for leading power factor

27)   What will happen if the current coil & potential coil of dynamometer type wattmeter is interchanged?

a. Potential coil will get damaged
b. Current coil will get damaged
c. Both current coil and potential coil will get damaged
d. Neither potential coil nor current coil will get damaged

ANSWER: Current coil will get damaged

28)   In some wattmeters, a small capacitor is connected in parallel with the series resistor for

a. Reducing error due to inductance of the series resistor
b. Obtaining non inductive voltage coil current
c. Making resultant reactance capacitive
d. All of these
e. None of these

ANSWER: All of these

29)   An electrolytic ampere hour meter can be converted into watt – hour meter by

a. Multiplying them by the voltage of the circuits in which it is used
b. Multiplying them by the current of the circuits in which it is used
c. Multiplying them by the power of the circuits in which it is used
d. Cannot be converted

ANSWER: Multiplying them by the voltage of the circuits in which it is used

30)   Commutator type meters can be used for

a. AC supply
b. DC supply
c. Both AC and DC supply
d. None of these

ANSWER: Both AC and DC supply

31)   Which part is called as heart of CRO?

a. CRT
b. Sweep generator
c. Trigger circuit
d. Amplifier

ANSWER: CRT

32)   The light emitted by the zinc silicate coated fluorescent screen of cathode ray tube is usually of

a. Green colour
b. Yellow colour
c. Blue colour
d. White colour

ANSWER: Green colour

33)   If the
bombardment of electrons ceases i.e. when the signal becomes zero then
the light emitted by the screen will

a. Disappear immediately
b. Persist for some time then it will disappear
c. Will not disappear at all
d. None of these

ANSWER: Persist for some time then it will disappear

34)   The device which is used for making temporary measurements of flow is

a. Venturi
b. Dull flow tube
c. Orifice plate
d. Pitot static tube

ANSWER: Orifice plate

35)   For the measurement of flow the cheapest device is

a. Venturi
b. Dall flow tube
c. Flow nozzle
d. Pitot static tube

ANSWER: Flow nozzle

36)   The instrument which is not suitable for the application in automatic control scheme

a. Rotameters
b. Pitot static tube
c. Rotary piston meter
d. Orifice plate

ANSWER: Rotameters

37)   Example for positive displacement meter is

a. Variable area flow meter
b. Turbine meters
c. Rotary piston meter
d. Venturi

ANSWER: Rotary piston meter

38)   In electronic voltmeter, the range of input voltages can be extended by using

a. Functional switch
b. Input attenuator
c. Rectifier
d. Balanced bridge dc amplifier

ANSWER: Input attenuator

39)   The measurement range of digital voltmeter is

a. ± 1V to ± 1MV
b. ± 1V to ± 1kV
c. ± 1kV to ± 1MV
d. ± 100 kV to ± 100MV

ANSWER: ± 1V to ± 1MV

40)   Which among the following is not a type of digital voltmeters?

a. Ramp type
b. Integrating
c. Potentiometric type
d. None of these

ANSWER: None of these

var pfHeaderImgUrl = ”;var pfHeaderTagline = ”;var pfdisableClickToDel = 0;var pfHideImages = 0;var pfImageDisplayStyle = ‘right’;var pfDisablePDF = 0;var pfDisableEmail = 0;var pfDisablePrint = 0;var pfCustomCSS = ”;var pfBtVersion=’1′;(function(){var js,pf;pf=document.createElement(‘script’);pf.type=’text/javascript’;pf.src=’//cdn.printfriendly.com/printfriendly.js’;document.getElementsByTagName(‘head’)[0].appendChild(pf)})();Print Friendly and PDF

COAL INDIA LIMITED(CIL) REASONING PRACTICE SET 1
20000 POSTS SSC CGL 2017 UPCOMING RECRUITMENT

Leave a Reply