COAL INDIA LIMITED(CIL) REASONING PRACTICE SET-Statements & Conclusions

In
each question of the following two statements are given and four
conclusions I, II, III and IV are given under them. The given statements
may be contrary to the universal opinion, even then you have to assume
them as true. Then decide which conclusion on the basis of given
statements is logically valid.

1. Statements: All kings are beggars.
All beggars are monks.
Conclusions :I. All beggars are kings.
II. All kings are monks.
III. Some monks are beggars.
IV. No monk is beggar.
(A) Only I comes
(B) All come
(C) Only II and III come
(D) Only III and IV come
(E) None of these comes
Ans : (C)

2. Statements: All boxes are benches.
All boxes are chairs.
Conclusions:
I. All benches are chairs.
II. All benches are boxes.
III. Some benches are chairs.
IV. Some chairs are boxes.
(A) All
(B) Only I and III
(C) Only II and IV
(D) Only III and IV
(E) None of these
Ans : (D)

3. Statements: All labourers are wrestlers.
All grocers are labourers.
Conclusions:
I. All grocers are wrestlers.
II. Some wrestlers are grocers.
III. Some wrestlers are labourers.
IV. Some labourers are grocers.
(A) All
(B) Only I and IV
(C) Only IV
(D) Only II and III
(E) None of these
Ans : (A)

4. Statements: All sages are kind.
All artists are kind.
Conclusions:I. All sages are artists.
II. All artists are sages.
III. Some kind (persons) are sages.
IV. Some kind (persons) are artists.
(A) Only III and IV
(B) All
(C) Only II and III
(D) Only IV
(E) None of these
Ans : (E)

5. Statements: All kings are clever.
Some foolish (persons) are kings.
Conclusions:
I. All foolish (persons) are clever.
II. Some foolish (persons) are clever.
III. Some clever (persons) are foolish.
IV. Some kings are foolish.
(A) Only I and III
(B) Only II, III and IV
(C) All
(D) Only III and IV
(E) None of these
Ans : (B)

6. Statements: All pen are books.
Some pencils are not books.
Conclusions:
I. Some pencils are not books.
II. Some books are not pencils.
III. Some books are pen.
IV. All pencils are pen.
(A) Only I and III
(B) All
(C) Only II and III
(D) Only I, II and III
(E) None of these
Ans : (A)

7. Statements: All things are clad.
Some things are not odd.
Conclusions:
I. Some clad (objects) are things.
II. Some odds are not things.
III. Some odds are not clad.
IV. Some clad (objects) are not odd.
(A) Only I
(B) All
(C) Only III and IV
(D) Only II and III
(E) None of these
Ans : (E)

8. Statements: All horses are elephants.
Some elephants are not camels.
Conclusions:I. Some elephants are horses.
II. Some camels are not elephants.
III. Some horses are not camels.
IV. Some elephants are not horses.
(A) Only I and IV
(B) Only II
(C) All
(D) Only III and IV
(E) None of these
Ans : (E)

9. Statements: All brinjals are ladyfingers.
No brinjal is potato.
Conclusions:
I. Some ladyfingers are brinjals.
II. Some ladyfingers are not brinjals.
III. No potato is brinjal.
IV. No potato is ladyfinger.
(A) All
(B) Only I, II and III
(C) Only IV
(D) Only III and IV
(E) None of these
Ans : (E)

10. Statements: All dancers are heroines.
No heroine is villain-actress.
Conclusions :
I. Some heroines are dancers.
II. No villain actress is heroine.
III. All dancers are villain actress.
IV. Some villain actresses are dancers.
(A) Only III and IV
(B) All
(C) Only I and III
(D) Only I and II
(E) None of these
Ans : (D)


Questions Related to Two Statements and Two Conclusions

In
the following each question there are two statements and two
conclusions I and II there-after are given. Accept the given statements
as true even if they are inconsistent with known facts and ignoring the
universally known facts find out which conclusion follows logically from
the given statements.
Give answer (A) if only the conclusion I follows.
Give answer (B) if only the conclusion II follows.
Give answer (C) if either the conclusion I or the II follows.
Give answer (D) if neither the conclusion I nor the II follows.
Give answer (E) if the conclusions I and II both follow.

1. Statements: Some saints are Faquirs.
No Faquir is King.
Conclusions:
I. Some saints are kings.
II. No saint is king.
Ans : (D)

2. Statements: All actors are leaders.
Some leaders are deceitful.
Conclusions:I. Some deceitful (men) are actors.
II. Some actors are not deceitful.
Ans : (D)

3. Statements: No man is crippled.
All crippled (things) are beasts.
Conclusions:
I. Some beasts are crippled.
II. Some men are beasts.
Ans : (D)

4. Statements: Some elephants are horses.
All horses are crocodiles.
Conclusions:I. No crocodile is elephant.
II. Some elephants are crocodiles.
Ans : (B)

5. Statements: All utensils are fruits.
All fruits are sweets.
Conclusions:I. Some sweets are utensils.
II. All sweets are utensils.
Ans : (A)

6. Statements: Some actors are emperors.
Some emperors are cruel.
Conclusions:I. All the cruel are actors.
II. All the cruel are emperors.
Ans : (D)

7. Statements: All benches are tables.
Some tables are chairs.
Conclusions:
I. No chair is table.
II. Some chairs are table.
Ans : (D)

8. Statements: All faxes are alligators.
Some alligators are jackals.
Conclusions:
I. Some faxes are jackals.
II. All faxes are jackals.
Ans : (D)

9. Statements: Some pen are fire-works.
All fire-works are toys.
Conclusions:I. Some toys are men.
II. Some toys are fire-works.
Ans : (E)

10. Statements: All herons are parrots.
No parrot is swan.
Conclusions:
I. No heron is swan.
II. Some swans are herons.
Ans : (A)

COAL INDIA LIMITED(CIL) REASONING PRACTICE SET-2
COAL INDIA LIMITED(CIL) REASONING PRACTICE SET-Direction Sense Test

Leave a Reply