COAL INDIA LIMITED(CIL) REASONING PRACTICE SET-Analogy Test

1. As ‘Wheel’ is related to ‘Vehicle’ similarly ‘Clock’ is related to what?
(A) Needle
(B) Nail
(C) Stick
(D) Pin
(E) None of these
Ans : (A)

2. As ‘Plateau’ is related a ‘Mountain’, similarly ‘Bush’ is related to what?
(A) Plants
(B) Field
(C) Forest
(D) Trees
(E) Stem
Ans : (C)

3. As ‘Astronomy’ is related to ‘Planets’, similarly ‘Astrology’ is related to what?
(A) Satellites
(B) Disease
(C) Animals
(D) Coins
(E) None of these
Ans : (E)

4. As ‘Earthquake’ is related to ‘Earth’, similarly ‘Thundering’ is related to what?
(A) Earth
(B) Sea
(C) Fair
(D) Sky
(E) None of these
Ans : (D)

5. As’ Author’ is related to ‘Writing’, similarly ‘Thief is related to what?
(A) To night
(B) To feel
(C) To steal
(D) To wander
(E) None of these
Ans : (C)

6. As ‘Magazine’ is related to ‘Editor’ in the same way ‘Drama’ is related to what?
(A) Hero
(B) Heroine
(C) Co-actor
(D) Villain
(E) None of these
Ans : (E)

7. As ‘Steal’ is related to ‘Factory’ in the same way ‘Wheat’ is related to what?
(A) Field
(B) Sky
(C) Godown
(D) Market
(E) None of these
Ans : (A)

8. As ‘Cricket’ is related to ‘Bat’ in the same way, ‘Tennis’ is related to what?
(A) Game
(B) Stick
(C) Court
(D) Hand
(E) None of these
Ans : (E)

9. As ‘Football’ is related to ‘Field’ in the same way, ‘Tennis’ is related to what?
(A) Court
(B) Net
(C) Field
(D) Racket
(E) None of these
Ans : (A)

10. As ‘Tennis’ is related to ‘Racket’ in the same way ‘Hockey’ is related to what?
(A) Ball
(B) Stick
(C) Field
(D) Player
(E) None of these
Ans : (B)

11. As ‘Mosque’ is related to ‘Islam’ in the same way ‘Church’ is related to what?
(A) Hinduism
(B) Sikhism
(C) Christianity
(D) Buddhism
(E) None of these
Ans : (C)

12. As ‘Hindu worshiper’ is related to ‘Temple’ in the same way ‘Maulvi’ is related to what?
(A) Monastery
(B) Church
(C) Mosque
(D) Sikh temple
(E) None of these
Ans : (C)

13. As ‘Hungry’ is related to ‘Food’ in the same way ‘Thirsty’ is related to what?
(A) Drink
(B) Tea
(C) Coffee
(D) Juice
(E) Waler
Ans : (E)

14. As ‘Fly’ is related to ‘Parrot’ in the same way ‘Creep’ is related to what?
(A) Snake
(B) Rabbit
(C) Fish
(D) Crocodile
(E) Sparrow
Ans : (A)

15. As ‘Needle’ is related to ‘Thread’ in the same way ‘Pen’ is related to what?
(A) Word
(B) To write
(C) Cap
(D) Ink
(E) Paper
Ans : (D)

16. As ‘Circle’ is related to ‘Circumference’ in the same way ‘Square’ is related to what?
(A) Diagonal
(B) Perimeter
(C) Circumference
(D) Area
(E) Angle
Ans : (B)

17. As ‘Bell’ is related to ‘Sound’ in the same way ‘Lamp’ is related to what?
(A) Flame
(B) Light
(C) Wick
(D) Oil
(E) Gong
Ans : (B)

18. As ‘Oil’ is related to an ‘Oilman’, in the same way ‘Milk’ is related to what?
(A) Water
(B) Blacksmith
(C) Shoemaker
(D) Milkman
(E) None of these
Ans : (D)

19. As ‘Furniture’ is related to ‘Bench’ in the same way ‘Stationary’ is related to what?
(A) Godown
(B) Room
(C) Pen
(D) Chair
(E) Office
Ans : (C)

20. CTPN: DSQM : : MUSK: ?
(A) NVTL
(B) NITJ
(C) NTTL
(D) LTRJ
(E) None of these
Ans : (B)

COAL INDIA LIMITED(CIL) REASONING PRACTICE SET-Blood Relation Test
COAL INDIA LIMITED(CIL) REASONING PRACTICE SET-Coding-Decoding

Leave a Reply