COAL INDIA LIMITED(CIL) REASONING PRACTICE SET-Coding-Decoding

1. If KEDGY is coded as EKDYG then how will LIGHT be coded ?
(A) ILHTG
(B) ILGHT
(C) ILGTH
(D) THGIL
(E) None of these
Ans : (C)

2. If RAVE is coded as SXWB then how will SCAW be coded ?
(A) TDBO
(B) TZBK
(C) PZXK
(D) TVXK
(E) None of these
Ans : (B)

3. If SPANK is coded as PSNAK then how will THROW be coded?
(A) HTORW
(B) HTWOR
(C) HTWRO
(D) HTRWO
(E) None of these
Ans : (A)

4. If UDOMETER is coded as DUMOTERE then how will SUBLEASE be coded?
(A) USLBESAE
(B) USLBAEES
(C) USBAELES
(D) USLBEAES
(E) None of these
Ans : (B)

5. If PURSER is coded as UPSRRE then how will PERIODIC be coded?
(A) EPRIDOIC
(B) PEIRDOCI
(C) EPIRDOCI
(D) EPIRODCI
(E) None of these
Ans : (C)

6. If STRAY is coded as TUSBZ then how will MOURN be coded?
(A) LPVSO
(B) NPVSO
(C) NVPSO
(D) NPSVO
(E) None of these
Ans : (B)

7. If MAGIC is coded as PXJFF then how will LEASH be coded?
(A) PBDVD
(B) OBDVL
(C) OHEOK
(D) OBDPK
(E) None of these
Ans : (D)

8. If DOWN is coded as FQYP then how will WITH be coded?
(A) KYN
(B) JYK
(C) YKVJ
(D) JKVY
(E) None of these
Ans : (C)

9. If BINARY is coded as DHPZTK then how will KIDNAP be coded?
(A) MKFPCQ
(B) MHFPZQ
(C) IKFMYO
(D) MHFMCO
(E) None of these
Ans : (D)

10. If RASCAL is coded as QZRBZK then how will SOLDER be coded?
(A) RNMEDQ
(B) RPKEDS
(C) TPMEFS
(D) RNKCDQ
(E) None of these
Ans : (D)

11. If SAVOURY is coded as OVUARSY then how will RADIATE be coded?
(A) AIDARET
(B) IDARA TE
(C) ARIADTE
(D) IDAATRE
(E) None of these
Ans : (D)

12. If MAPLE is coded as VOKZN then how will CAMEL be coded?
(A) OVNZF
(B) OUNZX
(C) OVNZX
(D) XZNVO
(E) None of these
Ans : (C)

13. If CRY is coded as MRYC then how will GET be coded?
(A) MTEG
(B) MGET
(C) MEGT
(D) METG
(E) None of these
Ans : (D)

14. If BURNER is coded as CASOIS then how will ALIMENT be coded?
(A) BKJLFMU
(B) EKOLIMS
(C) EMONIOU
(D) BRJSFTU
(E) EROSITU
Ans : (C)

15. If Sand is coded as Brick, Brick as House, House as Temple, Temple as Palace then where do you worship?
(A) Palace
(B) Temple
(C) Brick
(D) House
(E) None of these
Ans : (A)

16.
If Rajdoot is coded as Car, Car as Aeroplane, Aeroplane as Train, Train
as Bus, then by which vehicle can you reach your destination in least
time? .
(A) Aeroplane
(B) Train
(C) Car
(D) Bus
(E) None of these
Ans : (B)

17. If Pen is coded as Pencil, Pencil as Chalk, Chalk as Slate, Slate as Paper, then by which do you mostly write?
(A) Pen
(B) Pencil
(C) Chalk
(D) Slate
(E) None of these
Ans : (B)

18.
If Leader is coded as Actor, Actor as an Administrator, Administrator
as a Traitor, Traitor as a Social-reformer, then who takes part in the
Parliamentary elections?
(A) Administrator
(B) Leader
(C) Traitor
(D) Social-Reformist
(E) None of these
Ans : (E)

19.
If ‘245’ means—’Art and Talent’ in a certain code language, ‘316’
means— ‘Callous to Generous’, ‘147’ means— ‘Callous and Polite’ then
what is the code used for ‘to’ ?
(A) Only 3
(B) Only 1
(C) 3 or 6
(D) Only 6
(E) None of these
Ans : (C)

20.
In a certain code language ‘579’ means—’Kanchan is soft-spoken’, ‘694’
means—‘Soft-spoken beautiful pure’, ‘473’ means—‘Ganga is pure’, then
what is the code used for ‘Kanchan’ ?
(A) 7
(B) 5
(C) 9
(D) Can not be determined
(E) None of these
Ans : (B)

21.
In a certain code language ‘123’ means—‘Mahendra is Able’, ‘345’
means—’Sunita is unlucky’, ‘526’ means—’Mahendra was unlucky’, then what
is the code used for unlucky?
(A) 2
(B) 3
(C) 1
(D) Can not be determined
(E) None of these
Ans : (E)

22.
In a certain code language ‘765’ means—’Man Illness Hard-working’,
‘478’ means—’Illness Hard Blood-Pressure’, ‘826’ means—’Blood-pressure
Lazy Hard-working’, then
(I) For which word code ‘8’ has been used?
(A) Illness
(B) Man
(C) Hard
(D) Blood-Pressure
(E) None of these
Ans : (D)

(II) Which code has been used for ‘Hardworking’ ?
(A) 7
(B) 6
(C) 5
(D) 6 or 5
(E) 7 or 5
Ans : (B)

(III) Which code has been used for ‘Lazy’ ?
(A) 2
(B) 6 or 2
(C) 6
(D) 8
(E) 6 or 5
Ans : (A)

23. If ‘678’ means—’Society Family Husbandry’, ‘574’ means—’Husbandry Health Control’, ‘342’ means—’Health Census shop’, then—
(I) Which code has been used for ‘Health’ ?
(A) 7
(B) 5
(C) 4
(D) 2
(E) None of these
Ans : (C)

(II) Which code has been used for ‘Census’ ?
(A) 3 or 2
(B) 3 or 7
(C) 4
(D) 5
(E) 6
Ans : (A)

(III) For which word code ‘6’ has been used?
(A) Society
(B) Family
(C) Husbandry
(D) Society or Family
(E) None of these’
Ans : (D)

24.
If ‘KRN’ means—’Callous collission life’, ‘RTP’ means—’Life very sad’,
‘NPD’ means—’Collission sad future’ then what is the code used for
‘Callous’ ?
(A) R
(B) N
(C) K
(D) Can not be determined
(E) None of these
Ans : (C)

25.
If ‘MLT’ means—’Day is clear’, ‘LKS’ means—’Life is sad’, ‘SMMO’
means—’Clear or sad’, then what is the code used for ‘Day’ ?
(A) T
(B) K
(C) MO
(D) L
(E) None of these
Ans : (A)

COAL INDIA LIMITED(CIL) REASONING PRACTICE SET-Analogy Test
ONLINE MCQ EE-ELECTRIC WELDING 6

Leave a Reply