COAL INDIA LIMITED(CIL) REASONING PRACTICE SET-Series Completion Test

Directions—In each of the following questions a series is given. Which one of the alternatives will replace the question-mark (?) ?

1. JD, KF, ?, PM, TR
(A) MI
(B) NJ
(C) NI
(D) OJ
(E) None of these
Ans : (A)

2. BTO, DSQ, FRS, HQU, ?
(A) IPX
(B) JPW
(C) GPW
(D) JRW
(E) None of these
Ans : (B)

3. B, D, G, K, P, ?
(A) U
(B) W
(C) T
(D) X
(E) None of the»e
Ans : (E)

4. Z, T, O, K, H, ?
(A) E
(B) J
(C) F
(D) D
(E) None of these
Ans : (C)

5. HZF, IWH, KSJ, NNL, ?
(A) SHM
(B) RHN
(C) THN
(D) RGM
(E) None of these
Ans : (B)

6. MR, PO, SL, VI, ?
(A) YF
(B) ZE
(C) YD
(D) ZF
(E) None of these
Ans : (A)

7. LOT, NNR, QMO, ULK, ?
(A) YKE
(B) YJF
(C) JKF
(D) JKE
(E) None of these
Ans : (C)

8. CG, GH, LJ, RM, ?
(A) ZR
(B) YR
(C) ZQ
(D) YQ
(E) None of these
Ans : (D)

9. FRP, HPQ. JNS, LLV, ?
(A) PKZ
(B) NJZ
(C) OJZ
(D) MKZ
(E) None of these
Ans : (B)

10. Z15A, W13C, ?, Q9G, N7I.
(A) T12F
(B) R11F
(C) T11E
(D) R13D
(E) None of these
Ans : (C)

11. MN, NM, MNO, ONM, MNOP, ?
(A) NPOM
(B) POMN
(C) MOPN
(D) PONM
(E) None of these
Ans : (D)

12. CVD, CTE, DQE, DMF, EHF, ?
(A) ECG
(B) FCG
(C) EBG
(D) FBG
(E) None of these
Ans : (C)

13. JKL, LKJ, JKLM, MLKJ, JKLMN, ?
(A) LMJKN
(B) NLMKJ
(C) NMUK
(D) NMLKJ
(E) None of these
Ans : (D)

14. 7T19, 9Q16, 11N13, 13K10, 15H7, ?
(A) 17E4
(B) 18F5
(C) 17E3
(D) 18D4
(E) None of these
Ans : (A)

Directions—In each of the following questions one number-series is given in which one term is wrong. Find out the wrong term.

15. 5, 7, 11, 20, 35, 67.
(A) 11
(B) 20
(C) 35
(D) 67
(E) None of these
Ans : (B)

16. 4, 11, 21, 34, 49, 69,91.
(A) 34
(B) 69
(C) 49
(D) 21
(E) None of these
Ans : (C)

17. 5, 12, 19, 33, 47, 75, 104.
(A) 33
(B) 47
(C) 75
(D) 104
(E) None of these
Ans : (D)
Directions—In each of the following questions a number-sereis is given. Which one of the alternatives will replace the question mark (?) ?

18. 4, 9, 19, 39, 79, ?
(A) 169
(B) 159
(C) 119
(D) 139
(E) None of these
Ans : (B)

19. 0, 7, 26, 65, 124, 215, ?
(A) 305
(B) 295
(C) 342
(D) 323
(E) None of these
Ans : (C)

20. 4, 7, 10, 10, 16, 13, ?
(A) 19
(B) 23
(C) 21
(D) 22
(E) None of these
Ans : (D)

21. 7, 12, 19, 28, 39, ?
(A) 52
(B) 50
(C) 51
(D) 48
(E) None of these
Ans : (A)

22. 2, 11, 47, 191, 767, ?
(A) 2981
(B) 3068
(C) 3081
(D) 3058
(E) None of these
Ans : (E)

Directions—In
each of the following questions a letter-series is given, in which some
letters are missing. The missing letters are given in the proper
sequence as one of the alternatives. Find the correct alternative.

23. mno—p—no—p—n—opm.
(A) opmno
(B) pmomn
(C) pmmpn
(D) nmopo
(E) None of these
Ans : (B)

24. ba—abab—b—ba—aba.
(A) abab
(B) aabb
(C) baab
(D) bbaa
(E) None of these
Ans : (C)

25. —acca—ccca—acccc—aaa.
(A) caac
(B) ccaa
(C) acca
(D) caaa
(E) None of these
Ans : (D)

COAL INDIA LIMITED(CIL) REASONING PRACTICE SET-Statement and Arguments
COAL INDIA LIMITED(CIL) REASONING PRACTICE SET-Blood Relation Test

Leave a Reply