INDIAN GEOGRAPHY-IMPORTANT 1300 MCQ PDF MOSTLY ASKED IN VARIOUS EXAM


1. Which state has smallest land area? [IAS 2003]
(a) Goa
(b) Nagaland
(c) Sikkim
(d) Tripura
Ans: (a)
2. The climate of India is mainly tropical because: [CDS 2002]
(a) of the location of the Himalayas in its North
(b) major part of India lies within the tropics
(c) of the overpowering influence of India Ocean
(d) of the seasonal influence of jet streams
Ans: (a)
3. The two volcanic islands in the Indian territory are: [CDS 2002]
(a) Kavaratti and New Moor
(b) Bitra and Kavaratti
(c) Pamban and Barren
(d) Narcondam and Barren
Ans: (d)
4. Among the following Union Territories of India, which one has the largest size? [CDS2002]
(a) Pondicherry
(b) Lakshadweep
(c) Daman and Diu
(d) Chandigarh
Ans: (a)
5. Which one of the following pairs is correctly matched? [CDS 1999]
(a) Plimsoll Line : India and Afghanistan
(b) Durand Line : India and Myanmar
(c) Macmohan Line : India and Nepal
(d) Radcliffe Line : India and Pakistan
Ans: (d)
6. Duncan Passage is situated between: [CDS 1999]
(a) Minicoy and Amindiv
(b) Minicoy and Maldives
(c) Little Andaman and Car Nicobar
(d) South Andaman and Little Andaman
Ans: (d)
7. Ten Degree Channel is between: [CDS 2011]
(a) Dover and Calais
(b) Alaska and Russia
(c) Little Andaman and Car Nicobar
(d) North Korea and South Korea
Ans: (c)
8. If the usual rule of calculation of time were applied for the extremes of Gujrat and
Arunachal Pradesh, then approximately time: [CPO AC 2003]
(a) at Gujarat would be ahead of that at Arunachal Pradesh by about 3 hours
(b) at Gujarat would be ahead of that at Arunachal Pradesh by about 2 hours
(c) at Arunachal Pradesh would be ahead of that at Gujarat by about 3 hours
(d) at Arunachal Pradesh would be ahead of that at Gujarat by about 2 hours
Ans: (d)
9. ‘Indian Standard Meridian’ passes through the states of UP, MP: [CDS 2000]
(a) AP and Karnataka
(b) AP and Tamil Nadu
(c) Karnataka and Tamil Nadu
(d) Orissa and AP
Ans: (d)
10. The Lakshadweep Islands are situated in : [Bank PO 2007]
(a) Indian Ocean
(b) Arabian Sea
(c) Bay of Bengal
(d) none of these
Ans: (b)
11. Which foreign country is closest to Andaman Islands? [CPO SI 2003]
(a) Sri Lanka
(b) Myanmar
(c) Indonesia
(d) Pakistan
Ans: (b)
12. Which one of the following States shares boundaries with the maximum number of other
States of India ? [CPO AC 2003]
(a) Madhya Pradesh
(b) Maharashtra
(c) Assam
(d) Bihar
Ans: (c)
13. Jharkhand does not share boundary with: [CPO AC 2003]
(a) West Bengal
(b) Orissa
(c) Chhattisgarh
(d) Madhya Pradesh
Ans: (d)
14. Which of the following is east of the Andaman and Nicobar Islands?
(a) Thailand
(b) Sri Lanka
(c) Indonesia
(d) All of them
Ans: (c)
15. The States which have common borders with China are:
1. Jammu and Kashmir
2. Sikkim
3. Arunachal Pradesh
4. Himachal Pradesh
(a) 1, 3 and 4
(b) 1, 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (d)
16. The States of India having common border with Myanmar are: [CDS 1993]
(a) Mizoram, Manipur, Nagaland, Arunachal Pradesh
(b) Mizoram, Tripura, Meghalaya, Assam
(c) Mizoram, Manipur, Tripura, Meghalaya
(d) Assam, Manipur, Tripura, Arunachal Pradesh
Ans: (a)
17. The State with the largest area under waste land is:
(a) Gujarat
(b) Madhya Pradesh
(c) Jammu and Kashmir
(d) Rajasthan
Ans: (c)
18. The largest population of Scheduled Tribes is in:
(a) Himachal Pradesh
(b) Madhya Pradesh
(c) Arunachal Pradesh
(d) Sikkim
Ans: (b)
19. The Himalayan mountain system belongs to which one of the following? [Asstt Grade1991]
(a) Fold mountains
(b) Volcanic mountains
(c) Block mountains
(d) None of these
Ans: (a)
20. The oldest mountains in India according to geographical history are :[Asstt Grade1991]
(a) Satpuras
(b) Nilgiris
(c) Vindhyas
(d) Aravallis
Ans: (d)
TO DOWNLOAD FULL PDF CLICK HERE
PSU Recruiting Through Gate 2017 NEW UPDATE
IPL 2017 नीलामी-IMPORTANT POINT FOR EXAM

Leave a Reply