General Science-Important Questions & Answers PDF For SSC JE,NMRC SC/TO,JMRC,CIL EXAM PART 4

1. From which mineral is radium obtained–
(A) Limestone (B) Haematitie
(C) Pitchblende (D) Rutile
(Ans : C)

2. What is laughing gas ?
(A) Carbon dioxide (B) Sulphur dioxide
(C) Nitrogen Dioxide (D) Nitrous oxide
(Ans : D)

3. Which of the following is used as a material for making protective windows in
space probes ?
(A) Steel (B) Graphite
(C) Tungsten (D) Diamond
(Ans : D)

4. The gases used in different types of welding would include–
(A) Oxygen and Hydrogen (B) Oxygen, acetylene and argon
(C) Oxygen and acetylene (D) Oxygen, hydrogen and nitrogen
(Ans : C)

5. Which of the following alloys is used for making magnets ?
(A) Duralumin (B) Stainless Steel
(C) Alnico (D) Magnelium
(Ans : C)

6. Parmanent hardness of water may be removed by the addition of–
(A) Alum (B) Sodium Carbonate
(C) Lime (D) Potassium Permanganate
(Ans : B)

7. Which of the following is the most stable element?
(A) Uranium (B) Hydrogen
(C) Oxygen (D) Lead
(Ans : D)

8. Find the odd one ?
(A) Marble (B) Chalk
(C) Lime Stone (D) Slaked Lime
(Ans : D)

9. Diamond is harder than graphite because of–
(A) Difference of layers of atoms (B) Tetrahedral structure of diamonds
(C) Difference of crystaline structures (D) None of these
(Ans : C)

10. Which of the following has least penetrating power?
(A) Alpha particles (B) Beta particles
(C) Gamma particles (D) All have same power
(Ans : A)

11. What is increasing order of the wave lengths of the following colours–
1. Orange 2. Indigo 3. Yellow 4. Violet
(A) 1, 2, 3, 4 (B) 3, 4, 1, 2
(C) 4, 3, 2, 1 (D) 4, 2, 3, 1
(Ans : D)

12. Atoms are composed of–
(A) Electrons only (B) Protons only
(C) Electrons and Protons (D) Electrons and Nuclei
(Ans : D)

13. Paper is manufactured by–
(A) Wood and resin (B) Wood, Sodium and Bleaching powder
(C) Wood and bleaching powder (D) Wood, Calcium, hydrogen sulphate and resin
(Ans : D)

14. Which synthetic fibre is known as artificial silk ?
(A) Cotton (B) Rayon
(C) Terylene (D) Nylon
(Ans : B)

15. Deep blue colour is imparted to glass by the presence of–
(A) Iron oxide (B) Cupric oxide
(C) Nickel oxide (D) Cobalt oxide
(Ans : D)

16. Which of the following gases is obtained by the reaction of water with
Calcium Carbide ?
(A) Acetylene (B) Ethylene
(C) Methane (D) Water gas
(Ans : C)

17. The gas liberated during the reaction of copper with dilute nitric acid is–
(A) NO2 (B) N2O5
(C) O2 (D) NO
(Ans : D)

18. Which of following substances undergoes chemical change on heating ?
(A) Sodium Chloride (B) Silica
(C) Lead Nitrate (D) Platinum wire
(Ans : C)

19. Starch hydrolysing enzyme is–
(A) sucrose (B) invertase
(C) amylase (D) cellulase
(Ans : C)

20. The enzyme used for the formation of RNA on DNA is–
(A) DNA polymerase (B) endonuclease
(C) topoisomerase (D) RNA polymerase
(Ans : D)

21. The term ‘enzyme’ was coined by–
(A) de Duve (B) Kunhe
(C) C. Darwin (D) de Candolle
(Ans : B)

22. A plant cell differs from an animal cell in the absence of–
(A) mitochondria (B) centrioles
(C) ribosomes (D) endoplasmic reticulum
(Ans : B)

23. A Vitamin, the absence of which leads to sterility in both males and females
is–
(A) Vitamin K (B) Vitamin C or ascorbic acid
(C) Vitamin D or calciferol (D) Vitamin E or tocopherol
(Ans : D)

24. Anaemia is caused in man due to the deficiency of–
(A) folic acid (B) vitamin A
(C) vitamin B12 (D) none
(Ans : A)

25. Rusting of iron involves–
(A) oxidation (B) reduction
(C) decomposition (D) displacement
(Ans : A)
1. Which form of phosphorus is used in safety metals?
(A) Red Phosphorus (B) White Phosphorus
(C) Yellow Phosphorus (D) Black Phosphorous
(Ans : A)

2. Stainless steel is an alloy of–
(A) Iron, Carbon and Nickel (B) Iron and Manganese
(C) Iron, Chromium and Zinc (D) Iron, Chromium and Nickel
(Ans : D)

3. Which of the following is not correctly matched ?
(A) Galena : Lead Sulphide
(B) Green vitriol : Copper sulphate
(C) Plaster of Paris : Calcium sulphate
(D) Calomel : Mercurous Chloride
(Ans : B)

4. Potassium nitrate is used in–
(A) Salt (B) Glass
(C) Fertiliser (D) Medicine
(Ans : B)

5. In which type of rocks are metals like Gold and Copper mostly found ?
(A) Old igneous (B) Old sedimentary
(C) Old metamorphic (D) New metamorphic
(Ans : A)

6. Which of the following gases is lighter than air ?
(A) Carbon dioxide (B) Oxygen
(C) Ammonia (D) Chlorine
(Ans : C)

7. A super conductor is characterised by–
(A) Zero permeability (B) Low permeability
(C) High permeability (D) Infinite permeability
(Ans : A)

8. Of the various forms of carbon, which one is used for absorption purpose ?
(A) Diamond (B) Graphite
(C) Coke (D) Wood Charcoal
(Ans : D)

9. The main constituents of Pearl are–
(A) Calcium Carbonate, Magnesium Carbonate (B) Calcium oxide, Ammonium Chloride
(C) Argonite , Chonchiolin (D) Ammonium Sulphate, Sodium Carbonate
(Ans : A)

10. The age of most ancient geological formation is estimated by–
(A) Potassium-Argon method (B) Ra-Si method
(C) C14 method (D) Uranium-lead method
(Ans : C)

11. Which of the following is used as a moderator in nuclear reactor ?
(A) Ordinary water (B) Radium
(C) Thorium (D) Graphite
(Ans : D)

12. Isotopes are separated by–
(A) Filtration (B) Sublimation
(C) Distillation (D) Crystalization
(Ans : C)

13. The combustible material at the tip of a safety match stick is–
(A) Sulphur (B) Manganese dioxide
(C) Phosphorus (D) Antimony sulphide
(Ans : D)

14. Which of the following roofs provide better protection against fire ?
(A) Cement slab (B) Asbestos sheet
(C) Reinforced concrete (D) None of these
(Ans : B)

15. The material used for bleaching paper pulp is–
(A) Chlorine (B) Caustic soda
(C) Sodium Hypochlorite (D) Lime
(Ans : C)

16. Water is neither acidic nor alkaline because–
(A) it cannot accept or donate protons (B) it boils at high temperature
(C) it can dissociate into equal number of hydrogen ions (D) it cannot donate or
accept electrons
(Ans : C)

17. PVC is obtained by the polymerisation of–
(A) Propene (B) Vinyl Chloride
(C) Styrene (D) Acetylene
(Ans : B)

18. Which of the following metals can displace zinc from a solution of zinc sulphate ?
(A) Lead (B) Magnetism
(C) Iron (D) Mercury
(Ans : B)

19. Which set of conditions represents easiest way to liquify gas ?
(A) Low temperature, high pressure (B) High temperature, low pressure
(C) Low temperature, low pressure (D) High temperature, high pressure
(Ans : A)

20. Artificial rain is caused by spraying small pellets of which of the following
over clouds ?
(A) Ice (B) Dry Ice
(C) NaOH (D) NH4Cl
(Ans : C)

21. Galvanisation is deposition of–
(A) Zinc of iron (B) aluminium on Iron
(C) tin on iron (D) copper on iron
(Ans : A)

22. Antibiotics are drugs used for the cure of–
(A) Bacterial diseases (B) Cancer
(C) Malaria (D) Nervous disorders
(Ans : A)

23. Blood does not coagulate inside the body due to the presence of–
(A) haemoglobin (B) heparin
(C) fibrin (D) plasma
(Ans : B)

24. Blood pressure is dependent on–
(A) systolic force (B) cardiac output
(C) peripheral resistance (D) all of these
(Ans : D)

25. LPG contains–
(A) Butane and isobutene (B) Butane and Propane
(C) Isobutane and Propane (D) Butane, Isobutane and Propane
(Ans : B)

var pfHeaderImgUrl = ”;var pfHeaderTagline = ”;var pfdisableClickToDel = 0;var pfHideImages = 0;var pfImageDisplayStyle = ‘right’;var pfDisablePDF = 0;var pfDisableEmail = 0;var pfDisablePrint = 0;var pfCustomCSS = ”;var pfBtVersion=’1′;(function(){var js,pf;pf=document.createElement(‘script’);pf.type=’text/javascript’;pf.src=’//cdn.printfriendly.com/printfriendly.js’;document.getElementsByTagName(‘head’)[0].appendChild(pf)})();Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

General Science-Important Questions & Answers PDF For SSC JE,NMRC SC/TO,JMRC,CIL EXAM PART 5
General Science-Important Questions & Answers PDF For SSC JE,NMRC SC/TO,JMRC,CIL EXAM PART 3

Leave a Reply