EE AND ECE IMPORTANT MCQ PDF-Amplifiers with Negative Feedback 1

Q1. When negative voltage feedback is applied to an amplifier, its voltage gain ……………….

  1. Is increased
  2. Is reduced
  3. Remains the same
  4. None of the above

Answer : 2
Q2. The value of negative feedback fraction is always …………….

  1. Less than 1
  2. More than 1
  3. Equal to 1
  4. None of the above

Answer : 1
Q3. If the output of an amplifier is 10 V and 100 mV from the output is fed back to the input, then feedback fraction is ………..

  1. 10
  2. 1
  3. 01
  4. 15

Answer : 3
Q4. The gain of an amplifier without feedback is 100 db. If a
negative feedback of 3 db is applied, the gain of the amplifier will
become …………..

  1. 5 db
  2. 300 db
  3. 103 db
  4. 97 db

Answer : 4
Q5. If the feedback fraction of an amplifier is 0.01, then voltage gain with negative feedback is approximately………..

  1. 500
  2. 100
  3. 1000
  4. 5000

Answer : 2
Q6. A feedback circuit usually employs ……………… network

  1. Resistive
  2. Capacitive
  3. Inductive
  4. None of the above

Answer : 1
Q7. The gain of an amplifier with feedback is known as ………….. gain

  1. Resonant
  2. Open loop
  3. Closed loop
  4. None of the above

Answer : 3
Q8. When voltage feedback (negative) is applied to an amplifier, its input impedance ………….

  1. Is decreased
  2. Is increased
  3. Remains the same
  4. None of the above

Answer : 2
Q9. When current feedback (negative) is applied to an amplifier, its input impedance …………..

  1. Is decreased
  2. Is increased
  3. Remains the same
  4. None of the above

Answer : 1
Q10. Negative feedback is employed in ……………..

  1. Oscillators
  2. Rectifiers
  3. Amplifiers
  4. None of the above

Answer : 3
Q11. Emitter follower is used for …………

  1. Current gain
  2. Impedance matching
  3. Voltage gain
  4. None of the above

Answer : 2
Q12. The voltage gain of an emitter follower is ………..

  1. Much less than 1
  2. Approximately equal to 1
  3. Greater than 1
  4. None of the above

Answer : 2
Q13. When current feedback (negative) is applied to an amplifier, its output impedance ……..

  1. Is increased
  2. Is decreased
  3. Remains the same
  4. None of the above

Answer : 1
Q14. Emitter follower is a ……………….. circuit

  1. Voltage feedback
  2. Current feedback
  3. Both voltage and current feedback
  4. None of the above

Answer : 2
Q15. If voltage feedback (negative) is applied to an amplifier, its output impedance …………..

  1. Remains the same
  2. Is increased
  3. Is decreased
  4. None of the above

Answer : 3
Q16. When a negative voltage feedback is applied to an amplifier, its bandwidth……….

  1. Is increased
  2. Is decreased
  3. Remains the same
  4. Insufficient data

Answer : 1
Q17. An emitter follower has ………… input impedance

  1. Zero
  2. Low
  3. High
  4. None of the above

Answer : 3

Q18. The output impedance of an emitter follower is ……….

  1. High
  2. Very high
  3. Almost zero
  4. Low

Answer : 4
 TO DOWNLOAD PDF CLICK HERE

EE AND ECE IMPORTANT MCQ PDF- Transistor Audio Power Amplifiers 1
ONLINE MCQ-भारतीय संविधान 10

Leave a Reply