DMRC JE/SSC JE/CIL MT ELECTRICAL ENGINEERING IMPORTANT MCQ PART 10 (Measurement and Instrumentation)

1.The chemical effect of current is used in
D.C. ammeter hour meter
D.C. ammeter
D.C. energy meter
none of the above
ANSWER : : D.C. ammeter hour meter
2.Which of the following meters are not used on D.C. circuits
Mercury motor meters
Commutator motor meters
Induction meters
None of the above
ANSWER : : Induction meters
3.Which of the following essential features is possessed by an indicating instrument ?
Deflecting device
Controlling device
Damping device
All of the above
ANSWER : : All of the above
4.In a portable instrument, the controlling torque is provided by
spring
gravity
eddy currents
all of the above
ANSWER : : spring
5._____ instruments are those which measure the total quantity of electricity delivered in a particular time.
Absolute
Indicating
Recording
Integrating
ANSWER : : Integrating 

6.Which of the following instruments
indicate the instantaneous value of the electrical quantity being
measured at the time at which it is being measured ?
Absolute instruments
Indicating instruments
Recording instruments
Integrating instruments
ANSWER : : Indicating instruments
7.In majority of instruments damping is provided by
fluid friction
spring
eddy currents
all of the above
ANSWER : : eddy currents
8.For handling greater currents induction wattmeters are used in conjunction with
potential transformers
current transformers
power transformers
either of the above
ANSWER : : current transformers
9.A moving-coil permanent-magnet instrument can be used as _____ by using a low resistance shunt.
ammeter
voltmeter
flux-meter
ballistic galvanometer
ANSWER : : ammeter
10.The disc of an instrument using eddy current damping should be of
conducting and magnetic material
non-conducting and magnetic material
conducting and non-magnetic material
none of the above
ANSWER : : conducting and non-magnetic material 

11.The pointer of an indicating instrument should be
very light
very heavy
either (a) or (b)
neither (a) nor (b)
ANSWER : : very light
12.Most common form of A.C. meters met with in every day domestic and industrial installations are
mercury motor meters
commutator motor meters
induction type single phase energy meters
all of the above
ANSWER : : induction type single phase energy meters
13.Which of the following are integrating instruments ?
Ammeters
Voltmeters
Wattmeters
Ampere-hour and watt-hour meters
ANSWER : : Ampere-hour and watt-hour meters
14.Which of the following is an essential part of a motor meter ?
An operating torque system
A braking device
Revolution registering device
All of the above
ANSWER : : All of the above
15.A moving-coil permanent-magnet instrument can be used as flux-meter
by using a low resistance shunt
by using a high series resistance
by eliminating the control springs
by making control springs of large moment of inertia
ANSWER : : by eliminating the control springs 

16.Induction type single phase energy meters measure electric energy in
kW
Wh
kWh
VAR
ANSWER : : kWh
17.An induction meter can handle current upto
10 A
30 A
60 A
100 A
ANSWER : : 100 A
18.A potentiometer may be used for
measurement of resistance
measurement of current
calibration of ammeter & calibration of voltmeter
all of the above
ANSWER : : all of the above
19.The household energy meter is
an indicating instrument
a recording instrument
an integrating instrument
none of the above
ANSWER : : an integrating instrument
20.Resistances can be measured with the help of
wattmeters
voltmeters
ammeters
ohmmeters and resistance bridges
ANSWER : : ohmmeters and resistance bridges 

21.A _____ device prevents the oscillation of the moving system and enables the latter to reach its final position quickly
deflecting
controlling
damping
any of the above
ANSWER : : damping
22.is an instrument which measures the insulation resistance of an electric circuit relative to earth and one another,
Tangent galvanometer
Meggar
Current transformer
None of the above
ANSWER : : Meggar
23.An ammeter is a
secondary instrument
absolute instrument
recording instrument
integrating instrument
ANSWER : : secondary instrument 

24.In a 3-phase power measurement by two
wattmeter method, both the watt meters had identical readings. The power
factor of the load was
unity
0.8 lagging
0.8 leading
zero
ANSWER : : unity
25.A moving iron instrument can be used for
D.C. only
A.C. only
both D.C. and A.C.
none of these
ANSWER : both D.C and A.C.
26.When a capacitor was connected to the terminal of ohmmeter,
the pointer indicated a low resistance initially and then slowly came to
infinity position. This shows that capacitor is
short-circuited
all right
faulty
all right
ANSWER :all right
27.A dynamometer wattmeter can be used for
both D.C. and A.C.
D.C. only
A.C. only
any of the above
ANSWER : : both D.C. and A.C.
28.An ohmmeter is a
moving iron instrument
moving coil instrument
dynamometer instrument
none of the above
ANSWER : : moving coil instrument 

29.In a low power factor wattmeter the pressure coil is connected
to the supply side of the current coil
to the load side of the current coil
in any of the two meters at connection
none of the above
ANSWER : : to the load side of the current coil
30.Murray loop test can be used for location of
ground fault on a cable
short circuit fault on a cable
both the ground fault and the short-circuit fault
none of the above
ANSWER : : both the ground fault and the short-circuit fault
31.An induction wattmeter can be used for
both D.C. and A.C.
D.C. only
A.C. only
any of the above
ANSWER : : A.C. only
32.It is required to measure the true open circuit e.m.f. of a battery. The best device is
D.C. voltmeter
Ammeter and a known resistance
D.C. potentiometer
None of the above
ANSWER : : D.C. potentiometer
33.The operating voltage of a meggar is about
6 V
12 V
40 V
100 V
ANSWER : : 100 V 

34.The electrical power to a meggar is provided by
battery
permanent magnet D.C. generator
AC. generator
any of the above
ANSWER : : permanent magnet D.C. generator
35.A voltage of about 200 V can be measured
directly by a D.C. potentiometer
a D.C. potentiometer in conjunction with a volt ratio box
a D.C. potentiometer in conjunction with a known resistance
none of the above
ANSWER : : a D.C. potentiometer in conjunction with a volt ratio box
36.The function of shunt in an ammeter is to
by pass the current
increase the sensitivity of the ammeter
increase the resistance of ammeter
none of the above
ANSWER : : by pass the current
37.The resistance in the circuit of the moving coil of a dynamometer wattmeter should be
almost zero
low
high
none of the above
ANSWER : : high
38.The multiplier and the meter coil in a voltmeter are in
series
parallel
series-parallel
none of the above
ANSWER : : series
39.In a meggar controlling torque is provided by
spring
gravity
coil
eddy current
ANSWER : : coil
40.The pressure coil of a wattmeter should be connected on the supply side of the current coil
when
load impedance is high
load impedance is low
supply voltage is low
none of the above
ANSWER : : load impedance is high

41.In a 3-phase power measurement by two
wattmeter method the reading of one of the wattmeter was zero. The power
factor of the load must be
unity
0.5
0.3
zero
ANSWER : : 0.5
42.In a low power factor wattmeter the compensating coil is connected
in series with current coil
in parallel with current coil
in series with pressure coil
in parallel with pressure coil
ANSWER : : in series with pressure coil
43.For measuring current at high frequency we should use
moving iron instrument
electrostatic instrument
thermocouple instrument
none of the above
ANSWER : : thermocouple instrument
44.Which of the following devices should be used for accurate measurement of low D.C. voltage ?
Small range moving coil voltmeter
D.C. potentiometer
Small range thermocouple voltmeter
None of the above
ANSWER : : D.C. potentiometer
45.The adjustment of position of shading bands, in an energy meter is done to provide
friction compensation
creep compensation
braking torque
none of the above
ANSWER : : friction compensation

var pfHeaderImgUrl = ”;var pfHeaderTagline = ”;var pfdisableClickToDel = 0;var pfHideImages = 0;var pfImageDisplayStyle = ‘right’;var pfDisablePDF = 0;var pfDisableEmail = 0;var pfDisablePrint = 0;var pfCustomCSS = ”;var pfBtVersion=’1′;(function(){var js,pf;pf=document.createElement(‘script’);pf.type=’text/javascript’;pf.src=’//cdn.printfriendly.com/printfriendly.js’;document.getElementsByTagName(‘head’)[0].appendChild(pf)})();Print Friendly and PDF

QUIZ OF DAY-07/02/2017 GK & CURRENT AFFAIRS
DMRC/CIL GENERAL ENGLISH-Articles

Leave a Reply