CURRENT AFFAIRS UPDATE FROM 1TO 5 February 2017 FOR UPCOMING DMRC EXAM

1.Surjakund international crafts mela hosted by which state ?

a)Punjab
b)Haryana
c)Maharashtra
d)Gujarat

Answer & Explanation

Ans:B
This 15
day Carnival was inaugurated by Haryana Chief minister Manohar lal Khattar
Over 20
countries are participating in this festival
Jharkhadn
is the theme state of this year festival

2.Rupak Kumar Dutta recently appointed as DGP of which of the following
state ?

a)Kerala
b)Madhya
pradesh
c)Karnataka
d)Himachal
Pradesh

Answer & Explanation

Ans:C
Currently
Dutta working in the Ministry of Home affairs as Special Secretary

3.Which of the following state(s) bagged eGov awards 2017 ?

a)Andhra Pradesh
b)Karnataka
and Andhra Pradesh
c)Goa
d)Rajasthan
and Telangana

Answer & Explanation

Ans:D
This award
was instituted by Computer Society of india special interest group with
sponsorship from Nihilent Technologies
Odisha and
Nagaland states bagged Recognition awards

4.Researchers found new species of Song bird in this mountain range ?

a)Western ghats
b)Satpura
range
c)Aravalli
Range
d)Eastern
ghats

Answer & Explanation

Ans:A

5.Basant Panchami celebration day which goddess is worshipped ?

a)Lakshmi
b)Parvathi
c)Saraswathi
d)None of
the above

Answer & Explanation

Ans:C
The
popular belief is that Goddes Saraswati born on this day.
People
worship her on this day to achieve wisdom

6.SAARC programming committee meeting began in which country capital ?

a)Sri lanka
b)Afghanistan
c)Bangladesh
d)Nepal

Answer & Explanation

Ans:D

7.Which country became first in the world to stop investing fossil fuels ?

a)Spain
b)Ireland
c)Switzerland
d)Germany

Answer & Explanation

Ans:B
The bill
was passed in Irish parliament with 90 to 53 votes
This bill
will halt public funding fo fossil fuels like Coal, Gas and oil

8.Which country is partner nation for Suraj kund Mela ?

a)Bangladesh
b)Turkey
c)Egypt
d)Russia

Answer & Explanation

Ans:C
9.Cab
Service rovider Uber launched it’s two wheeler aggregation service named
UBERMOTO in which city ?

a)Chennai
b)Hyderabad
c)Bengaluru
d)Mumbai

Answer & Explanation

Ans:B
Uber and
Hyderabad Metro Rail signed MoU to help the reach of the Metro using UBERMOTO
The
UBERMOTO service is available from 8AM to 10PM

10.Who was appointed as United states Secretary of State ?

a)Rex Tillerson
b)Jeffrey
Immelt
c)Charles
Schumer
d)Steve
Mnuchin

Answer & Explanation

Ans:A
Tillerson
is 69th secretary fo state
He is
former chief executive and chairman of ExXon Mobil.
He was
confirmed by the senate in  a 56 to 43 vote

11.Which country recently suspended issuing of Visas to travelers from
Iraq,Iran,Syria,Afghanistan and Pakistan ?

a)Turkey
b)Egypt
c)Kuwait
d)Bahrain

Answer & Explanation

Ans:C

12.National Theatre Festival 2017 began in which of the following city ?

a)Mumbai
b)Kolkata
c)Tiruvanantapuram
d)Delhi

Answer & Explanation

Ans:D
This 19th
edition of Bharat Rang Mahotsav will run from 01 February to 21 February
94 plays
from 12 countries will entertain people

13.How much amount Air india will receive from government as equity infusion
?

a)Rs.1800 Crore
b)Rs.1000
Crore
c)Rs.1200
Crore
d)Rs.1500
Crore

Answer & Explanation

Ans:A

14.On which of the following date Indian Coast guard raising day is
celebrated ?

a)02,February
b)09,February
c)01,February
d)12,February

Answer & Explanation

Ans:C

15.With Which country India signed to build Multi ethnic trilingual
secondary school ?

a)Bangladesh
b)Sri
lanka
c)Nepal
d)Indonesia

Answer & Explanation

Ans:BThis
school will be built in a north central district of the island
This will
be build with the grant of SLR 300 million
The school
provides opportunities to Sinhala Tamil and Muslim students to learn Multi
ethnic and Multi Cultural environment

16.In
Union Budget 2017  the surcharge imposed on income earned between Rs.50
lakh to Rs.1 crore ?

a)5%
b)7%
c)10%
d)None of
the above

Answer & Explanation

Ans:C

17.In
which of the following city Centre of Integrative Oncology inaugurated ?

a)Noida
b)Mumbai
c)Kolkata
d)Ahmedabad

Answer & Explanation

Ans:AThe
centre aims at developing collaborations for cancer prevention and research and
care using inputs from traditional systems
The centre
will give 5 research fellowships and five Post doctoral ones

18.Recently
which state government introduced Third gender category in school exams ?

a)Rajasthan
b)West
Bengal
c)Telangana
d)Bihar

Answer & Explanation

Ans:DAfter
supreme court recognition of transgender people as third gender Bihar became
first state to allow 18 students for board exams under third gender category

19.How
much penalty will be fined for late filing of income tax returns ?

a)Rs.2,000
b)Rs.10,000
c)Rs.8,000
d)None of
the above

Answer & Explanation 

Ans:B

20.Lakshya
sen associated with which of the following sport ?

a)Badminton
b)Tennis
c)Wrestling
d)Golf

Answer & Explanation

Ans:B15
year old Lakshya sen is Badminton player from Uttarakhand state
Recently
he was ranked No.1 as Junior Badminton player
In
previous eight tournaments he secured 16,903 points

21.Which
of the following Indian Aviation company selected for Asia’s greatest brands
awards 2016 ?

a)Jet
Airways
b)SpiceJet
c)Indigo
d)None of
the above

Answer & Explanation

Ans:B

22.Who
won 2017 Syed Modi grand prix gold medal in women’s badminton singles category
?

a)P V
Sindhu
b)Saina
Nehwal
c)Ashwini
Ponnappa
d)N Sikki
Reddy

Answer & Explanation

Ans:A

23.Which
of the following country will become first Islamic nation to launch Mission to
Mars ?

a)Pakistan
b)Iraq
c)United
Arab Emirates
d)Jordan

Answer & Explanation

Ans:C

24.On
which of the following date world wetlands day is celebrated ?

a)09,February
b)02,February
c)16,February
d)23,February

Answer & Explanation

Ans:B

25.Madhya
Pradesh state tourism signed MoU with which of the following to promote Home
Stay scheme ?

a)Yatra
b)ibibo
c)MakemyTrip
d)Redbus

Answer & Explanation

Ans:CMakeMytrip
helps in implementing the state run Madhya Pradesh state tourism development
corporation scheme for tourists
This home
Stay scheme is for the owners of Bungalows,Apartments and cottages at the
tourist places

26.Who
was elected as chairman of KPMG India ?

a)Arun
Kumar
b)Nikhil
Agarwal
c)Sadanand
Shetty
d)Gaurav
Kumar

Answer & Explanation

Ans:AKPMG
provides Financial and Business advisory, Tax and regulatory and internal audit
 services
Previously
Arun Kumar served on KPMG’s global management consulting leadership team

GK-India: At a Glance
CE ONLINE TEST-Railway Engineering Part 2

Leave a Reply