SSC JE & CIL Practice Set -General Intelligence and Reasoning 1

Directions (Q. 1 to 6) : Select the related word/letters/number from
the given alternatives.
1. 9 : 15 : : 21: ?
(A) 35 (B) 15 (C) 45 (D) 25
(Ans : A)

2. AEIOU : UOIEA : : IJKLM: ?
(A) MJIKL (B) IMLKJ (C) MNKLI (D) MLKJI
(Ans : D)

3. TSRQP : ONMLK: : JIHGF: ?
(A) EDACB (B) EDCBA (C) EDBAC (D) EDCAB
(Ans : B)

4. Thermometer : Temperature : Opisometer : ?
(A) Liquid (B) Drugs (C) Lines (D) Height
(Ans : C)

5. 1 : 1 : : 15 : ?
(A) 225 (B) 226 (C) 1 (D) 15
(Ans : A)

6. Three : Triplets : : Four : ?
(A) Quadets (B) Quadruplets (C) Foursome (D) Team
(Ans : B)

Directions (Q. 7 to 12) : Find the odd word/letters/number pair from the given
alternatives.

7. (A) RISH (B) TGUF (C) NMOL (D) PKQI
(Ans : D)

8. (A) 28 – 32 (B) 21 – 24 (C) 70 – 80 (D) 54 – 62
(Ans : D)

9. (A) Green tiger beetle (B) Beagle (C) Ladybird (D) Stag beetle
(Ans : B)

10. (A) Ladies’ fingers (B) Grapes (C) Mango (D) Orange
(Ans : A)

11. (A) 144 (B) 152 (C) 38 (D) 114
(Ans : A)

12. (A) EGIL (B) MOQS (C) BDFH (D) PRTV
(Ans : A)

Directions (Q. 13-14) : Which one of the given responses would be a
meaningful order of the following ?

13. 1. Scavenger 2. Consumers 3. Decomposers 4. Producers
(A) (4), (1), (3), (2) (B) (3), (2), (1), (4) (C) (1), (2), (3), (4) (D) (4),
(2), (1), (3)
(Ans : D)

14. Arrange the following words as per order in the dictionary–
1. Repressive 2. Repressed 3. Represent 4. Reprisal
(A) (3), (4), (2), (1) (B) (3), (2), (4), (1) (C) (3), (2), (1), (4) (D) (3),
(1), (4), (2)
(Ans : C)

Directions (Q. 15 to 18) : Choose the correct alternative from the given ones
which will complete the series.

15. 18, 23, 21, 26, ?
(A) 24 (B) 23 (C) 31 (D) 33
(Ans : A)

16. BA5, CC4, ? GG2, KI1
(A) DE3 (B) DB3 (C) EB3 CD) EE3
(Ans : D)

17. BXD, EUG, HRJ, KOM, ?
(A) N L P (B) Q J S (C) H O M (D) N M O
(Ans : A)

18. 2, 29, 56, 83 ?
(A) 112 (B) 135 (C) 120 (D) 110
(Ans : D)

19. In certain code PUBLIC is written as LICPUB, in that code TARGET is written
as–
(A) RATTGE (B) TEGATR (C) TEGRAT (D) GETTAR
(Ans : D)

20. From the given alternatives select the word which cannot be formed using the
letters of the given word.
COOPERATIVE
(A) Opec (B) Active (C) Operative (D) Per capita
(Ans : D)

21. If GEMINI is coded as ‘467898’ and MIINGEM is coded as ‘7889467’, then how
can ‘OLYMPIC’ be coded?
(A) 2357180 (B) 2357018 (C) 2350781 (D) 2350187
(Ans : A)

22. Which two mathematical symbols you must put into this sum to equal 57 ?
76 ____ 15 ____ 20 = 57
(A) + and » (B) × and » (C) × and + (D) – and +
(Ans : B)

23. I go 20 m to the North – West of my house. Then I go 20 m to the South –
West of my house and then again 20 m to the South – East. Now I turn towards my
house. In which direction am I going now ?
(A) South – West (B) North – West (C) South – East (D) North – East
(Ans : D)

24. D is taller than C, but shorter than E; B is shorter than C and A is taller
than E. Who is the tallest ?
(A) E (B) A (C) C (D) D
(Ans : B)

25. Some equations are solved on the basis of a certain system. Find the correct
answer for the unsolved equation on that basis–
(a) 9 + 8 + 7 = 8 (b) 6 + 4 + 2 = 4 (c) 5 + 4 + 9 = ?
(A) 6 (B) 7 (C) 5 (D) 3
(Ans : A)

Directions (Q. 26 to 28) : In these questions, select the missing number from
the given responses.

26. 4, 12, 8,
36, 18, ?
8, 6, 9
(A) 37 (B) 47 (C) 42 (D) 31
(Ans : C)

27. ?, 49, 36
49, 25, 16
64, 36, 25
(A) 64 (B) 81 (C) 25 (D) 49
(Ans : B)

28. 16, 36, 64
9, 25, 49
4, 16, ?
(A) 81 (B) 100 (C) 36 (D) 25
(Ans : C)

29. One morning after sunrise, Rajan was standing facing a pole. The shadow of
the pole fell exactly to his left. Which direction was he facing ?
(A) North (B) West (C) South (D) East
(Ans : A)

30. P is 35 m South-West of Q, R is 55 m South-East of Q, then R is in which
direction of P ?
(A) North (B) South (C) East (D) West
(Ans : C)

Directions (Q. 31-32) : In these questions, two statements are given followed
by two Conclusions/ Assumptions I and II. You have to consider the statements to
be true, even if it seems to be at variance from commonly known facts. You are
to decide which of the given conclusions can definitely be drawn- from the given
statements. Select your answer accordingly.

31. Statement :
One should not sleep under a tree.
Assumption :
I. The falling leaves may spoil clothes,
II. Tree gives out CO2 at night which is injurious to health.
(A) Both (I) arid (II) are implicit (B) Neither (I) nor (II) is implicit
(C) Only (I) is implicit (D) Only (II) is implicit
(Ans : D)

32. Statement :
These apples are too expensive to be bad.
Conclusions :
I. When apples are in short supply the prices go up.
II. The higher the price the superior the quality of apples.
(A) Neither I nor II follows (B) Both I and II follow
(C) Only I follows (D) Only II follows
(Ans : *)

Directions (Q. 3334) : In these questions, you are given an address of a
town/ city and a date followed by four alternatives. Of these, only one matches
while the others have some mistakes. You have to choose exactly the same the
given one as your answer.

33. Mr. Shah, G14, 2nd Floor, KK Road, Bangarpet, Hyderabad – 634 444.
(A) Mr. Shah, G14, 2nd floor, KK Road, Bangapet – Hyderabad; 634 444.
(B) Mr. Shah, G14, 2nd Floor, KK Road, Bangarpet, Hyderabad – 634 444.
(C) Mr. Shah, G14, 2nd Floor, KK Road, Bangarpet, Hyderabad – 644444
(D) Mr. Shah, G14, 2nd Floor, R. K Road, Bangarpet, Hyderabad – 634 444.(Ans : B)

34. Delhi, December 13th, 2001
(A) Delhii, December 13th, 200l.
(B) Delhii,. December 13th, 2001
(C) Delhi, December 13th, 2001
(D) Delhi, December 12th, 2001
(Ans : C)

Directions. (Q. 3536) : In these questions, you are given some roll numbers
of candidates registered at different centres for an examination. The first two
digits from the left stand for’ the centre code and the next four for the serial
number of the candidates- registered at the centre. Answer the questions based
on the roll numbers.

35. 10094 080001 031904 041823 070234
070342 101981 010198 038118 170513
100015 150573 180032 160047 010148
060732 061736 120005 031431 031863
030073 050001 060014 090005 061002
How many candidates belong to centre 06 ?
(A) 4 (B) 2 (C) 5 (D) 3
(Ans : A)

36. 010094 080001 031904 180032 070234
070342 101981 041823 120005 170513
100015 150573 032118 060014 010148
060732 061736 160047 031437 031863
030073 050001 010198 090005 061002
In which centre does the serial number 1904 occur?
(A) 06 (B) 04 (C) 08 (D) 03
(Ans : D)

37. In the alphabets from A to Z which is the third letter to the right of the
letter which is in midway between K and S ?
(A) P (B) O (C) R (D) Q
(Ans : C)

38. Your feelings are disrespected by your teacher in front of other students.

(A) Avoid your teacher when he’s being disrespectful.
(B) Meet the principal and confront.
(C) You have to be careful in dealing with him/her to avoid negative
consequences.
(D) Empathise with your teacher without disrespecting yourself saying ‘I am
sorry for that’.
(Ans : D)

39. When a person shouts at you very badly in public you will–
(A) ignore and walk out
(B) allow the person to shout at you
(C) explain him and make him understand (not to shout)
(D) shout at the person
(Ans : C)

40. Either Rama is a teacher or a counsellor–
(A) Rama is not a teacher or a counsellor
(B) Rama is not a counsellor
(C) Rama is a teacher and not a counsellor
(D) Rama is not a teacher
(Ans : C)

41. A group of students go on strike due to poor hostel facilities. The
principal should–
(A) Listen to the students and talk to the warden
(B) Should warn the students and talk to the warden
(C) Give T.C. to the students and talk to the parents
(D) Inform the parents of the students
(Ans : A)

42. A starts walking, from a point P. A goes west-ward and covers a distance of
4 km and then turns to his right and walks 3 km. How far A is from the starting
point ?
(A) 2 km (B) 5 km (C) 7 km (D) 9 km
(Ans : B)

43. You are a salesman, selling books from door to door. You have come out of
the last ten houses empty-handed. What would you do now ?
(A) I’ll stop the work for the day, go home and take rest.
(B) I’ll go home, take bath, change my dress and then start going rounds.
(C) I’ll try to identify the reasons why I’ve not sold a book that day and try
to rectify them.
(D) I’ll continue knocking at more doors and try to impress people with more
talk.
(Ans : C)

Directions (Q. 4445) : In these questions, identify the diagram that best
represents the relationship among classes given below :

44. Mammals, Cows and Crows.

(Ans : D)

45. Water, Salt and Sugar

(Ans : D)

46. A piece of paper is folded and cut as shown below in the questions figures.
From the given answer figures, indicate how it will appear when opened

(Ans : C)

47. Which answer figure will complete the pattern in the question figure?

(Ans : C)

48. Which is the mirror image of WATERFALL?

(Ans : D)

49. From the given answer figures, select the one in which the question figure
is hidden/embedded.

(Ans : B)

Directions ‘(Q. 50) : in this question
a word is represented by only one set of
numbers as given in anyone of the
alternatives. The sets of numbers given
in the alternatives are represented by two
classes of alphabets as in the 2 matrices
given below. The columns and rows of
Matrix I are numbered from 0 to 4 and
that of Matrix II from 5 to 9. A letter
from these matrices can be represented
first by its row and next by column
number. For e. g. , A can be represented by 12, 24 etc. R can be represented by
57, 76 etc. Identify the set for the given word–

(Ans : D) 

SSC JE & CIL ONLINE MCQ-General Intelligence and Reasoning(Analogy) 5
करेंट अफेयर्स जनवरी 2017

Leave a Reply