RRB NTPC SECOND STAGE EXAM STUDY MATERIAL 15-Maths Reasoning


The Railway Recruitment Cell Group D Exam November 2014.
1. A student has to score 30% marks to get through. If he gets 30 marks and
fails by 30 marks. Find the maximum marks set for the examination.
(a) 180 (b) 210
(c) 200 (d) 220
(Ans : c)

2. A candidate scores 25% and fails by 60 marks, while an another candidate who
scores 50% marks, get 40 marks more than the mini- mum required marks to pass
the examination. Find the maximum marks of the examination–
(a) 360 (b) 380
(c) 400 (d) 420
(Ans : c)

3. The sum of the present ages of a father and his son is 60 years. Six years
ago, father’s age was five times the age of the son. After 6 years, son’s age
will be–
(a) 12 years (b) 14 years
(c) 18 years (d) 20 years
(Ans : d)

4. An error 2% in excess is made while measuring the side of a square. The
percentage of error in the calculated area of the square is–
(a) 2% (b) 2. 02%
(c) 4% (d) 4. 04%
(Ans : d)

5. A clock is started at noon. By 10 minutes past 5, the hour hand has turnod
through–
(a) 1450 (b) 1500
(c) 1550 (d) 1600
(Ans : c)


6. An automobile financier claims to be lending money at simple interest, but
he includes the interest every six months for calculating the principal. If he
is charging an interest of 10%, the effective rate of interest becomes–
(a) 10% (b) 10.25%
(c) 10.5% (d) 10.75%
(Ans : c)

7. (√10 – 3) (√10 + 3) = ?
(a) 1 (b) 2
(c) 2√10 (d) 6
(Ans : a)

8. Rajesh walked 25 m towards south. Then he turned to his left and walked 20
m. He then turned to his left and walked 25 m. He again turned to his right and
walked-15 m. At what distance is he from the starting point and in which
direction?
(a) 35 m East
(b) 35 m North
(c) 30 m West
(d) 45 m East
(Ans : a)

9. A lent Rs. 600 to B for 2 years and Rs. 150 to C for 4 years and received Rs.
90 from both as interest. Find out rate of interest, simple interest being
calculated.
(a) 5% (b) 7%
(c) 8% (d) 9%
(Ans : a)

10. In a certain store, the profit is 320% of the cost. If the cost increases by
25% but the selling price remains constant, approximately what percentage of the
selling price is the profit?
(a) 70% (b) 80%
(c) 90%
(d) None of the above
(Ans : d)

11. A sum of Rs. 468. 75 was lent out at simple interest and at the end of 1
year 8 months the total amount was Rs. 500. Find the rate of interest per annum.

(a) 4% (b) 5%
(c) 6% (d) 7%
(Ans : a)

12. Rs. 800 amounts to Rs. 920 in 3 years at simple interest. If the interest
rate is increased by 3% to how much would it amount?
(a) Rs. 892 (b) Rs. 829
(c) Rs. 992 (d) Rs. 929
(Ans : c)

13. Amit said, “This girl is the wife of the grandson of my mother”. How is Amit
related to the girl?
(a) Brother
(b) Grandfather
(c) Husband
(d) Father-in-Law
(Ans : d)

14. Pointing towards a man, a woman said, “His mother is the only daughter of my
mother. ” How is the woman related to the man ?
(a) Mother
(b) Grandmother
(c) Sister
(d) Daughter (Ans : a)

15. In a coding system, PEN is written by as NZO and BARK as CTSL. How can we
write PRANK?
(a) CSTZN (b) NSTOL
(c) NTSLO (d) NZTOL
(Ans : b)

16. If TEACHER is coded a LMKJNMP, then how will HEART be coded ?
(a) NMAPL (b) NMPKL
(c) NPKML (d) NMKPL
(Ans : d)

17. Find the relationship as expressed in the given pair–
Calendar : Dates : : Dictioruuy 😕
(a) Vocabulary (b) Language
(c) Words (d) Book
(Ans : a)

18. Find the relationship as expressed in the given pair–
Circle : Circumference : : Square : ?
(a) Volume (b) Area
(c) Diagonal (d) Perimeter
(Ans : d)

19. Find the relationship as expressed in the given pair–
Breeze : Cyclone : : Drizzle : ?
(a) Earthquake
(b) Storm
(c) Flood
(d) Downpour
(Ans : d)

20. Find the relationship as expressed in the given pair–
Import : Export : : Expenditure : ?
(a) Deficit
(b) Revenue
(c) Debt
(d) Tax
(Ans : b)

21. Find the missing number–
24, 60, 120, 210, ?
(a) 300 (b) 336
(c) 420 (d) 525
(Ans : b)

22. Find the missing number–
3, 12, 27, 48, 75, 108, ?
(a) 147 (b) 162
(c) 183 (d) 192
(Ans : a)

23. Arrange the following words according to Dictionary arrangement–
1. Epitaxy 2. Episode
3. Epigene 4. Epitome
(a) 1, 2, 3, 4
(b) 3, 2, 4, 1
(c) 3, 2, 1, 4
(d) 4, 2, 1, 3
(Ans : c)

24. Fresh grapes contain 80% water while dry grapes contain 10% water. If the
weight of dry grapes is 250 kg, what is the total weight when it was fresh?
(a) 1000 kg (b) 1100 kg
(c) 1125 kg (d) 1225 kg
(Ans : c)

25. A seller allows a discount of 5% on a watch. If he allows a discount of 7%
he earns Rs. 15 less in the profit. What is the marked price?
(a) Rs. 697.5 (b) Rs. 712.5
(c) Rs. 750 (d) Rs. 817.5
(Ans : c)

26. An Aeroplane covers a certain distance at a speed of 240 kmph in 5 hours.
To cover the same distance in 1 2/3 hours, it must travel at a speed of–
(a) 300 kmph
(b) 360 kmph
(c) 600 kmph
(d) 720 kmph
(Ans : d)

 

var pfHeaderImgUrl = ”;var pfHeaderTagline = ”;var pfdisableClickToDel = 0;var pfHideImages = 0;var pfImageDisplayStyle = ‘right’;var pfDisablePDF = 0;var pfDisableEmail = 0;var pfDisablePrint = 0;var pfCustomCSS = ”;var pfBtVersion=’1′;(function(){var js, pf;pf = document.createElement(‘script’);pf.type = ‘text/javascript’;if (‘https:’ === document.location.protocol){js=’https://pf-cdn.printfriendly.com/ssl/main.js’}else{js=’http://cdn.printfriendly.com/printfriendly.js’}pf.src=js;document.getElementsByTagName(‘head’)[0].appendChild(pf)})();Print Friendly and PDF


Leave a Reply