GENERAL KNOWLEDGE-MCQ INDIA'S 2011 CENSUS



1.  As per 2011 census, the State in India with the largest rural population ?

(1) Madhya Pradesh
(2) Maharashtra
(3) Punjab
(4) Uttar Pradesh
Correct Answere: Uttar Pradesh
2.  As per 2011 Census, the State in India with the highest urban population ?

(1) Madhya Pradesh
(2) Maharashtra
(3) Punjab
(4) Uttar Pradesh
Correct Answere: Maharashtra
3.  Accroding to 2011 Census, the rural population of India comprises ? 
(1) 62.84%
(2) 64.84%

(3) 66.84%
(4) 68.84%
Correct Answere: 68.84%
4.  2011 Census covered how many districts in India ?

(1)   610
(2)   620

(3)   630
(4)   640

Correct Answere: 640
5.  As per 2011 census, the literacy rate among Indians ?
(1) 67.04%
(2) 68.04%
(3) 71.04%

(4) 74.04%

Correct Answere: 74.04%
6.  According to 2011 census, the literacy rate of India ?
(1) 70.04

(2) 71.04

(3) 74.04

(4) 76.04

Correct Answere: 74.04
7.  According to 2011 census, the Union Territory of India with lowest literacy rate ?
(1) Andaman & Nicobar Islands
(2) Chandigarh
(3) Dadra & Nagar Haveli
(4) Puducherry

Correct Answere: Dadra & Nagar Haveli
 8.  According to 2011 census, the literacy rate among women in India ?
(1) 65.46

(2) 66.46
(3) 67.46
(4) 62.46
Correct Answere: 65.46
9.  According to 2011 census, the literacy rate among men in India ? (1) 82.14
(2) 84.14
(3) 85.14

(4) 86.14
Correct Answere: 82.14
10.  According to 2011 census, the most populous India city ?

(1)   Banglore
(2)   Calcutta
(3)   Delhi

(4)   Mumbai
Correct Answere: Mumbai

11.  As per 2011 census, the literacy rate in India is ?
(1) 71.04%
(2) 72.04%
(3) 73.04%
(4) 74.04%

Correct Answere: 74.04%
12.  As per 2011 census, the number of women per 1,000 men in India is ?
(1) 920
(2) 930
(3) 940
(4) 950

Correct Answere: 940
13.  As per 2011 census, the percent of urban population in total population in
India ?
(1) 31.36%
(2) 33.36%
(3) 35.36%
(4) 37.36%
Correct Answere: 31.36%

14.  The National Commission on population is headed by ?

(1)   Prime Minister

(2)   President
(3)   Home Minister

(4)   Registrar General of India Correct Answere: Prime Minister

15. As compared to Census 2001, which are the 3 states to have recorded major decline in the sex ration ?
(1)   J & K, Bihar, Gujarat
(2)   J & K, Bihar, UP
(3)   Punjab, Haryana, Asom

(4)   Punjab, Haryana, Rajasthan Correct Answere: J & K, Bihar, Gujarat

16. 201-2011 is the first decade, with the exception of __, to add lesser population compared to the previous decade ?
(1)   1900-1910
(2)   1870-1880
(3)   1911-1921
(4)   1921-1931
Correct Answere: 1911-1921

17. __is the Census Commissoner, under whose guidance the 2011 Census has been conducted ?
(1)   D K Sikri
(2)   J K Banthia

(3)   Dr C Chandramouli
(4)   Dr M Vijayanunni

Correct Answere: Dr C Chandramouli
18. 2011 Census is Indias's ___ Census since independence and__ since 1872 ?
(1)   7th, 15th
(2)   15th, 30th
(3)   8th, 10th
(4)   6th, 16th
Correct Answere: 7th, 15th

19. The latest child sex ratio ___, is the lowest since independence ? (1) 900 : 1000
(2)   916 : 1000
(3)   914 : 1000
(4)   920 : 1000
Correct Answere: 914 : 1000
20. Debang Valley, Arunachal Pradesh and Samba Valley J & K have ?

(1)   Least population density
(2)   Least adult sex ratio
(3)   Least female literacy
(4)   Least child sex ratio
Correct Answere: Least population density
21. Which among the following pairs is/are not correctly matched ?
(1)   Mizoram : Highest child sex ratio

(2)   Haryana : Lowest child sex ratio

(3)   Kerala : Highest literacy rate

(4)   Nagaland : Highest decennial growth

Correct Answere: Nagaland : Highest decennial growth 22. __ was the Mascot of 2011 Indian Census ?
(1)   A woman enumerator

(2)   A helping hand symbol

(3)   A child and mother
(4)   A teddy bear
Correct Answere: A woman enumerator

23.  The slogan of Census 2011 was ?
(1) One Census, Million Future
(2) Our Census, Million Future

(3) One Census, One Future
(4) Our Census, Our Future
Correct Answere: Our Census, Our Future
24.  __is also called the "Year of Great Divide" in the demographic history of India ?
(1) 1921
(2) 1901
(3) 1931

(4) 2011
Correct Answere: 1921

25.   Along with the highest sex ratio, Kerala also has the dubious distinction of
highest ?

(1) Transgenders

(2) Greying population
(3) Handicapped population

(4) Child marriages
Correct Answere: Greying population
26.  The first ever Census in modern human history was conducted by ?

(1)   U K
(2)   America
(3)   New Zealand
(4)   India

Correct Answere: America

27.  The decadal growth of population for India as whole declined from__ in 1981-91 to __in 2001 - 11 ?
(1) 23.87, 17.61
(2) 17.61 , 10.61
(3) 20.87, 10.61

(4) 17.09, 9.61
Correct Answere: 23.87, 17.61

28.  The Scheduled Castes and the Scheduled Tribes Constitute_ and __% of the Indian population ?
(1) 8.2%, 16.2%
(2) 16.2%, 20.2%
(3) 20.2%, 16.2%

(4) 16.2%, 8.2%

Correct Answere: 16.2%, 8.2%

29.  Prior to 2011 the caste census was last conducted in the year ? (1) 1911

(2)   1921

(3)   1931
(4)   1951

Correct Answere: 1931

30. The First Registrar General and Census Commissioner of Independent India was ?

(1)   M W M Yeatts

(2)   J H Hutton
(3)   J T Marten
(4)   E A Gait
Correct Answere: M W M Yeatts

31.  The First Indian Registrar General and Census Commissioner of Independent India was ?

(1) Ashok Mitra
(2) R B Chari
(3) A R Nanda
(4) R A Gopalaswami
Correct Answere: R A Gopalaswami
32.  The first modern regular census in India, was started in 1881 by ?

(1)   Lord Ripon

(2)   Lord Lytton
(3)   Lord Powell
(4)   Lord Clive

Correct Answere: Lord Ripon
33.  The latest census commenced on ?
(1) 31 March, 2011

(2) 1 January, 2011
(3) 1 May, 2010
(4) 1 April, 2010
Correct Answere: 1 May, 2010
34.  Which one of the following pairs is not correctly matched ?
(1) Highest Sex Ratio - Kerala
(2) Lowest Sex Ratio - Bihar

(3) Highest Density - Delhi
(4) Lowest Density - Sikkim
Correct Answere: Lowest Density - Sikkim
35.  Which one of the following pairs is not correctly matched ?
(1) District with highest sex ratio - Mane, Puducherry
(2) District with lowest sex ratio - Daman, Daman and Diu

(3) District with highest Child sex ratio - Lahaul spiti, Himachal Pradesh
(4) District with least sex ratio - Karnal, Haryana
Correct Answere: District with least sex ratio - Karnal, Haryana

36.  Which one of the following pairs is/are not correctly matched ? (1) Highest ST Population - Mizoram
(2) Lowest ST Population - Goa

(3) Highest SC Population - Punjab

(4) Lowest SC Population - Haryana

Correct Answere: Lowest SC Population - Haryana

37.  As per 2011 Census report, which among the following pairs is/are not correctly matched ?
(1) Hindus - 80.5%
(2) Muslims - 13.4%

(3) Christians - 2.3%
(4) Sikhs - 1.5%
Correct Answere: Sikhs - 1.5%

38.  As per 2011 census, the population of Hyderabad city ?

(1) 74.49 Lakhs
(2) 75 .49 Lakhs
(3) 76 .49 Lakhs
(4) 77 .49 Lakhs
Correct Answere: 77 .49 Lakhs
39.  As per 2011 census, Indian city with highest population ?
(1) Bangalore

(2) Calcutta
(3) Delhi
(4) Mumbai
Correct Answere: Delhi

40.  The Indian State with lowest density of population, according to 2011 census ?
(1) Arunachal Pradesh

(2) Himachal Pradesh
(3) Manipur
(4) Nagaland
Correct Answere: Arunachal Pradesh
41.  The Indian Union Territory with lowest literacy rate, according to 2011 census ?
(1) Andaman - Nicobar
(2) Chandigarh

(3) Dadra and Nagar Haveli
(4) Puducherry
Correct Answere: Dadra and Nagar Haveli
42.  The Indian State with highest density of population, according to 2011 census ?
(1) Bihar
(2) Kerala

(3) West Bengal

(4) Uttar Pradesh Correct Answere: Bihar
43.  The population of India, according to 2011 Census ?

(1)   1,210,193,422

(2)   1,200,193,422
(3)   1,190,193,422

(4)   1,100,193,422

Correct Answere: 1,210,193,422

44.  The Indian State with highest population, according to 2011 Census ?

(1) Andhra Pradesh
(2) Maharashtra
(3) West Bengal

(4) Uttar Pradesh

Correct Answere: Uttar Pradesh

 45.  The Indian State with lowest population, according to 2011 Census ?
(1) Arunachal Pradesh
(2)   Mizoram
(3)   Nagaland
(4)   Sikkim

Correct Answere: Sikkim
46.  The literacy rate of India, according to 2011 Census ?
(1) 74.04%
(2) 72.04%
(3) 70.04%
(4) 68.04%
Correct Answere: 74.04%

47.  The literacy of women in India, according to 2011 census ?
(1) 62.46%
(2) 63.46%
(3) 64.46%

(4) 65.46%
Correct Answere: 65.46%

48.  The Indian State with highest literacy rate, according to 2011 census ?
(1) Goa
(2) Kerala
(3) Mizoram
(4) Tripura
Correct Answere: Kerala

49.  The Indian State with lowest literacy rate, according to 2011 census ? (1) Arunachal Pradesh
(2) Bihar
(3) Jharkhand
(4) Rajasthan
Correct Answere: Bihar

50.  The Indian Union Territory in India with highest literacy rate, according to 2011 census ? (1) Andaman - Nicobar
(2) Chandigarh
(3) Lakshadweep
(4) Puducherry
Correct Answere: Lakshadweep
51.  The urban population in India according to 2011 census ?

(1)   31.36%

(2)   32.36%

(3)   33.46%

(4)   33.36%

Correct Answere: 31.36%

52. Population of Hyderabad city, according to 2011 Census is ?

(1)   65.49 Lakhs

(2)   71.49 Lakhs

(3)   72.49 Lakhs
(4)   77.49 Lakhs

Correct Answere: 77.49 Lakhs

53.  The most populous city in India, according to 2011 Census, is ? (1)
Bangalore
(2) Kolkata
(3) Mumbai

(4) New Delhi
Correct Answere: Mumbai
54.  As per 2011 Census, the Indian State with highest literacy rate is ?

(1)   Goa
(2)   Kerala
(3)   Mizoram
(4)   Tripura

Correct Answere: Kerala
55.  As per 2011 census, the literacy rate in India is ?
(1) 73.03%
(2) 74.04%

(3) 75.05%
(4) 76.06%

Correct Answere: 74.04%
56.  As per 2011 Census, females per 1000 males in India are ?
(1) 940
(2) 950
(3) 960
(4) 992
Correct Answere: 940

57.  Number of villages covered in 2011 Census of India is ?
(1) 6,20,867
(2) 6,30,867
(3) 6,40,867
(4) 6,42,867
Correct Answere: 6,40,867

58.  As per 2011 Census, the total population of India is ?
(1) 1,210,193,422
(2) 1,310,193,422
(3) 1,410,193,422
(4) 1,110,193,422
Correct Answere: 1,210,193,422
59.  As per 2011 Census, the literacy rate among males in India is ? (1) 71.05%

(2) 72.02%

(3) 73.03%

(4) 74.04%
Correct Answere: 74.04%

60.  As per 2011 Census, the rural population in India companies___ of the total population ?

(1) 66.84%

(2) 67.84%
(3) 68.84%
(4) 69.84%
Correct Answere: 68.84%
 61.  As per 2011 Census, the State in India with highest urban population is ?
(1) Haryana
(2) Madhya Pradesh

(3) Maharashtra
(4) Uttar Pradesh
Correct Answere: Maharashtra
62.  As per 2011 Census, the Indian State with highest literacy rate was ?

(1)   Kerala
(2)   Tripura
(3)   Goa

(4)   Maharashtra Correct Answere: Kerala

63. According to 2011 Census, Urban population in India comprises ?
(1)   31.36%
(2)   32.36%
(3)   33.36%

(4)   34.36%
Correct Answere: 31.36%

64. According to 2011 census, the number of cities/towns over 10 lakhs population each, in India is ?
(1)   33
(2)   43
(3)   53

(4)   63
Correct Answere: 53

65. According to 2011 census, Hyderabad occupies____ place in cities in term of population in India ?
(1)   5th Place
(2)   6th Place

(3)   7th Place
(4)   8th Place
Correct Answere: 6th Place
66. As per 2011 census, the literacy rate of Hyderabad district ?
(1)   74.96%

(2)   76.96%

(3)   79.96%

(4)   80.96%

Correct Answere: 80.96%
67. As per 2011 census, the literacy rate of Mahabood Nagar is ?
(1)   52.06%
(2)   54.06%
(3)   55.06%

(4)   56.06%
Correct Answere: 56.06%     


68.  As per 2011 census, number of women per every 1000 men was in Andhra Pradesh?
(1) 982

(2) 972
(3) 974
(4) 992
Correct Answere: 992
69.  According to 2011 census, the literacy rate females in India was ?

(1)   65.46%
(2)   67.66%

(3)   78.24%
(4)   82.14%

Correct Answere: 65.46%
70.  Women literacy rate in India, as per 2011 Census, is ?

(1) 63.46
(2) 64.46

(3) 65.46
(4) 66.46
Correct Answere: 65.46
71.  Women to men ratio in India as per 2011 Census is ?
(1) 920 : 1000
(2) 930 : 1000
(3) 940 : 1000

(4) 980 : 1000
Correct Answere: 940 : 1000

72.  As per 2011 Census of India, percentage of the decadal growth of population (2011 - 2011) ?
(1) 12.28%
(2) 17.19%

(3) 17.64%
(4) 18.12%
Correct Answere: 17.64%
73.  As per 2011 Census, female literacy rate in India is ?

(1)   58.75%

(2)   65.46%
(3)   79.92%

(4)   89.67%

Correct Answere: 65.46%

74.  According to 2011 Census, Indian State in which maximum urban population
lives is ?
(1) Gujarat
(2) Kerala

(3) Maharashtra

(4) Tamil Nadu
Correct Answere: Maharashtra
75.  Main worker according to the Census of India is a person who works for
how many days in a year ?
(1)   180 days
(2)   183 days

(3)   186 days
(4)   189 days

Correct Answere: 183 days
76.  The first census was conducted in India in?
(1) 1872
(2) 1881
(3) 1891

(4) 1901
Correct Answere: 1872
77.  At Present Registrar General and Census Commissioner of India?
(1) P.Chidambaram

(2) G.K.Pillai
(3) C.Chandramouli

(4) G.E.Vahanvati
Correct Answere: C.Chandramouli
78.  Second most populous country in the world?

(1)   China
(2)   India
(3)   USA
(4)   Indonesia

Correct Answere: India
79.  Most populous state in India?
(1) Uttar Pradesh
(2) Maharashtra
(3) Bihar
(4) West Bengal

Correct Answere: Uttar Pradesh
80.  Least populous state?

(1)   Sikkim
(2)   Mizoram
(3)   Arunachal Pradesh
(4)   Goa

Correct Answere: Sikkim

81.  Most populous Union Territory?

(1) Delhi

(2) Puducherry
(3) Chandigarh

(4) Andaman & Nicobar Islands Correct Answere: Delhi

82.  Least populous Union Terri-tory?

(1) Lakshadweep
(2) Daman & Diu
(3) Dadra & Nagar Haveli
(4) Andaman & Nicobar Islands
Correct Answere: Lakshadweep
81.The population of India has increase decade 2001-11?
(1) 171
(2) 181
(3) 191
(4) 201
Correct Answere: 181
83.  Density of population is defi-ned as the number of persons per square ?

(1)   Millimetre
(2)   Centimetre
(3)   Decimetre
(4)   Kilometre

Correct Answere: Kilometre
85.  As per Census 2011, the population density of India?

(1) 325
(2) 382
(3) 482
(4) 582
Correct Answere: 382
86.  As per Census 2011, the population density of Andhra Pradesh?
(1) 277

(2) 308
(3) 408
(4) 508
Correct Answere: 308

87.  Which state has become the most densely populated state with 1102 persons per square kilometer?

(1) Bihar
(2) West Bengal
(3) Kerala

(4) Uttar Pradesh Correct Answere: Bihar
88.  Which state has least densely populated state with 17 persons per square kilometer?
(1) Arunachal Pradesh

(2) Mizoram

(3) Sikkim

(4) Nagaland
Correct Answere: Arunachal Pradesh
89.  As per Census 2011, India's Sex Ratio is ?

(1)   933

(2)   940

(3)   1084
(4)   877

Correct Answere: 940



90.  Which state has the highest sex ratio?
(1) Kerala
(2) Haryana

(3) Andhra Pradesh
(4) Punjab
Correct Answere: Kerala

91.  Which state has the lowest sex ratio?
(1) Haryana
(2) Kerala
(3) Tamil Nadu
(4) Maharashtra
Correct Answere: Haryana

92.  As per Census 2011, Population growth rate for the period (2001-11) ?
(1) 21.65%
(2) 17.64%
(3) 18.12%
(4) 17.19%
Correct Answere: 17.64%

93.  As perCensus 2011, Andhra Pradesh density of population?
(1)   382
(2)   1102
(3)   17
(4)   308

Correct Answere: 308

94.  As perCensus 2011, Andhra Pradesh Population growth rate for the period (2001-11) ?
(1) 17.64%
(2) 11.10%
(3) 12.10%
(4) 13.10%
Correct Answere: 11.10%

95.  Which of the following pairings is wrong (State & Sex Ratio) ?
(1)   Kerala - 1084
(2)   Andhra Pradesh - 992
(3)   Delhi - 866
(4)   Haryana - 893

Correct Answere: Haryana - 893

96.  What was the estimated cost of Census 2011?

(1) 11 Billion Rupees

(2) 22 Billion Rupees
(3) 11 Million Rupees
(4) 1 Billion Rupees
Correct Answere: 22 Billion Rupees
97.  Number of total number States/Union territories recorded in Census 2011 was?

(1) 35
(2)   27
(3)   34
(4)   31

Correct Answere: 35
98.  Number of districts recorded in Census was?
(1) 640
(2) 740
(3) 840
(4) 550
Correct Answere: 640

99.  Which state according to the Census 2011 is most populous ?
(1) Uttar Pradesh
(2) Maharashtra
(3) Bihar

(4) West Bengal
Correct Answere: Uttar Pradesh

100. Which state/UT according to the Census 2011 is least populous?
(1) Daman and Diu
(2) Sikkim
(3) Lakshadweep
(4) A & N Islands
Correct Answere: Daman and Diu

101. Which state has recorded the highest sex ratio in state?

(1) Kerala
(2) Mizoram
(3) Haryana
(4) Punjab
Correct Answere: Kerala

102. As per 2011 Census, popultion in the age group 0-6 years in India's total population ?
(1) 13.12%
(2) 14.12%
(3) 15.12%
(4) 16.12%
Correct Answere: 13.12%

103. India has_____% of the world's geographical area and_____% of the world population ?
(1) 4, 8%

(2) 2.6, 16%
(3) 2.4 16%
(4) 3.2, 15%
Correct Answere: 2.4 16% 

No comments

Powered by Blogger.