ELECTRONICS AND COMMUNICATION ENGINEERING IMPORTANT MCQ-RADIO RECEIVERS

1. Indicate which of the following statements about the advantages of the
phase discriminator over the slope detector is false:

A. Much easier alignment
B. Better linearity
C. Greater limiting
D. Fewer tuned circuits

ANSWER: C

2. Show which of the following statements about the amplitude limiter is
untrue:

A. The circuit is always biased in class C, by virtue of the leak-type
bias.
B. When the input increases past the threshold of the limiting, the gain
decreases to keep the output constant.
C. The output must be tuned
D. Leak-type bias must be used

ANSWER: A

3. In a radio receiver with simple AGC

A. an increase in signal strength produces more AGC
B. the audio stage gain is normally controlled by the AGC
C. the faster the AGC time constant the more accurate the output
D. the highest AGC voltage is produced

ANSWER: A

4. In a broadcast superheterodyne receiver, the

A. local oscillator operates below the signal frequency
B. mixer input must be tuned to the signal frequency
C. local oscillator frequency is normally double the IF
D. RF amplifier normally works at 455 kHz above the carrier frequency

ANSWER: B

5. To prevent overloading of the IF amplifier in a receiver, one should
use

A. squelch
B. variable sensitivity
C. variable selectivity
D. double conversion

ANSWER: B

6. A superheterodyne receiver with an IF of 450 kHz is tuned to a signal
at 1200 kHz. The image frequency is

A. 750 kHz
B. 900 kHz
C. 1650 kHz
D. 2100 kHz

ANSWER: D

7. In a ratio detector

A. the linearity is worse than in phase discriminator
B. stabilization against signal strength variations is provided
C. the output is twice that obtainable from a similar phase discriminator
D. the circuit is the same as in a discriminator, except that the diodes are
reversed

ANSWER: A

8. The typical squelch circuit cuts off

A. an audio amplifier when the carrier is absent
B. RF interference when the signal is weak
C. An IF amplifier when the AGC is maximum
D. An IF amplifier when the AGC is minimum

ANSWER: A

9. Indicate the false statement in connection with communications
receivers.

A. The noise limiter cuts off the receiver’s output during a noise pulse.
B. A product demodulator could be used for the reception of Morse code.
C. Double conversion is used to improve image rejection
D. Variable sensitivity is used to eliminate selective fading

ANSWER: D

10. The controlled oscillator synthesizer is sometimes preferred over the
direct one because

A. it is a simpler piece of equipment
B. its frequency stability is better
C. it does not require crystal oscillator
D. it is relatively free of spurious frequency

ANSWER: D

11. The frequency generated by each decade in a direct frequency
synthesizer is much higher than the frequency shown; this is done to

A. reduce the spurious frequency problem
B. increase the frequency stability of the synthesizer
C. reduce the number of decades
D. reduce the number of crystals required

ANSWER: A

12. Indicate which of the following circuits could not demodulate SSB:

A. Balance modulator
B. Product modulator
C. BFO
D. Phase discriminator

ANSWER: D

13. If a FET is used as the first AF amplifier in a transistor receiver,
this will have the effect of

A. improving the effectiveness of the AGC
B. reducing the effect of negative-peak clipping
C. reducing the effect of noise at low modulation depths
D. improving the selectivity of the receiver

ANSWER: B

14. Indicate the false statement. The superheterodyne receiver replaced
the TRF receiver because the latter suffered from

A. gain variation over the frequency coverage range
B. insufficient gain and sensitivity
C. inadequate selectivity at high frequencies
D. instability

ANSWER: B

15. The image frequency of a superheterodyne receiver

A. is created within the receiver itself
B. is due to insufficient adjacent channel rejection
C. is not rejected be the IF tuned circuits
D. is independent of the frequency to which the receiver is tuned

ANSWER: C

16. One of the main functions of the RF amplifier in a superheterodyne
receiver is to

A. provide improved tracking
B. permit better adjacent-channel rejection
C. increase the tuning range of the receiver
D. improve the rejection of the image frequency

ANSWER: D

17. A receiver has poor IF selectivity. It will therefore also have poor

A. blocking
B. double-spotting
C. diversion reception
D. sensitivity

ANSWER: A

18. Three-point tracking is achieved with

A. variable selectivity
B. the padder capacitor
C. double spotting
D. double conversion

ANSWER: B

19. The local oscillator of a broadcast receiver is tuned to a frequency
higher than the incoming frequency

A. to help the image frequency rejection
B. to permit easier tracking
C. because otherwise an intermediate frequency could not be produced
D. to allow adequate frequency coverage without switching

ANSWER: D

20. If the intermediate frequency is very high (indicate false statement)

A. image frequency rejection is very good
B. the local oscillator need not be extremely stable
C. the selectivity will be poor
D. tracking will be improved

ANSWER: D

21. A low ratio of the ac to the dc load impedance of a diode detector
results in

A. diagonal clipping
B. poor AGC operation
C. negative-peak clipping
D. poor AF response

ANSWER: C

22. One of the following cannot be used to demodulate SSB:

A. Product detector
B. Diode Balance modulator
C. Bipolar transistor balanced modulator
D. Complete phase-shift generator

ANSWER: C

23. Indicate the false statement. Noting that no carrier is transmitter
with J3E, we see that

A. the receiver cannot use a phase comparator for AFC
B. adjacent-channel rejection is more difficult
C. production of AGC is a rather complicated process
D. the transmission is not compatible with A3E

ANSWER: B

24. When a receiver has good blocking performance, this means that

A. it does not suffer from double-spotting
B. its image frequency rejection is poor
C. it is unaffected by AGC derived from nearby transmissions
D. its detector suffers from burnout

ANSWER: B

25. An AM receiver uses a diode detector for demodulation. This enables
it satisfactorily to receive

A. single-sideband, suppressed-carrier
B. single-sideband, reduced-carrier
C. ISB
D. Single-sideband, full-carrier

ANSWER: D
TO DOWNLOAD PDF CLICK HERE 

ELECTRONICS AND COMMUNICATION ENGINEERING IMPORTANT MCQ-ELECTRONIC DEVICES AND CIRCUITS
ELECTRONICS AND COMMUNICATION ENGINEERING IMPORTANT MCQ-COMMUNICATION SYSTEMS

Leave a Reply