ELECTRONICS AND COMMUNICATION ENGINEERING IMPORTANT MCQ-SATELLITE COMMUNICATION

1. Which of the following is the first active satellite?

A. Echo I
B. Telstar I
C. Early Bird
D. Sputnik I

ANSWERS:D

2. Which of the following is the first commercial satellite?

A. Early Bird
B. Telstar
C. Explorer
D. Courier

ANSWERS:B

3. What is the first passive satellite transponder?

A. Sun
B. Early Bird
C. Score
D. Moon

ANSWERS:B

4. The first satellite to receive and transmit simultaneously

A. Intelsat I
B. Agila I
C. Syncorn I
D. Telstar I

ANSWERS:A

5. A helical antenna is used for satellite tracking because of

A. circular polarization
B. maneuverability
C. beamwidth
D. gain

ANSWERS:A

6. Repeaters inside communications satellites are known as

A. Trancievers
B. Transponders
C. Transducers
D. TWT

ANSWERS:B

7. Considered as the unsolved problem in satellite system

A. Coverage
B. Cost
C. Access
D. Privacy

ANSWERS:D

8. ___________ is a satellite that rotates around the earth in a
low-altitude elliptical or circular pattern.

A. Geosynchronous satellite
B. Nonsynchronous satellite
C. Prograde satellite
D. Retrograde satellite

ANSWERS:B

9. Is the geographical representation of a satellite antenna radiation
pattern

A. Footprint
B. Spot
C. Earth
D. Region

ANSWERS:A

10. The smallest beam of a satellite antenna radiation pattern

A. Zone beam
B. Hemispheric beam
C. Spot beam
D. Global beam

ANSWERS:C

11. A satellite beam that covers almost 42.4% of the earths surface.

A. Zone beam
B. Hemispheric beam
C. Spot beam
D. Global beam

ANSWERS:D

12. What is the frequency range of C-band?

A. 8.5 to 12.5 GHz
B. 3.4 to 6.425 GHz
C. 12.95 to 14.95 GHz
D. 27.5 to 31 GHz

ANSWERS:B

13. A satellite signal transmitted from a satellite transponder to earth’s
station.

A. Uplink
B. Downlink
C. Terrestrial
D. Earthbound

ANSWERS:B

14. Collects very weak signals from a broadcast satellite

A. Helical antenna
B. Satellite dish
C. LNA
D. TWT

ANSWERS:B

15. What is a device that detects both vertically and horizontally polarized
signals simultaneously?

A. Orthomode transducer
B. Crystal detector
C. Optoisolator
D. Isomode detector

ANSWERS:A

16. _________ detects the satellite signal relayed from the feed and
converts it to an electric current, amplifies and lower its frequency.

A. Horn antenna
B. LNA
C. Satellite receiver
D. Satellite dish

ANSWERS:C

17. Is a loss of power of a satellite downlink signal due to earth’s
atmosphere.

A. Atmospheric loss
B. Path loss
C. Radiation loss
D. RFI

ANSWERS:B

18. What height must a satellite be placed above the surface of the earth in
order for its rotation to be equal to earth’s rotation?

A. 26,426.4 miles
B. 27,426.4 miles
C. 23,426.4 miles
D. 22,426.4 miles

ANSWERS:D

19. Point on the satellite obits closest to the earth.

A. Apogee
B. Perigee
C. Prograde
D. Zenith

ANSWERS:B

20. The earth area covered by a satellite radio beam.

A. Beamwidth
B. Bandwidth
C. Footprint
D. Zone

ANSWERS:C

21. What is the local oscillator (mixer) frequency of the satellite with an
uplink frequency in GHz band?

A. 3500 MHz
B. 4500 MHz
C. 2225 MHz
D. 2555 MHz

ANSWERS:C

22. What kind of battery panels are used in some advance satellites

A. Germanium based panels
B. Silicon based panel
C. Galium Phosphate solar panel array
D. Galium Arsenide solar panel array

ANSWERS:D

23. Satellite engine uses

A. jet propulsion
B. ion propulsion system
C. liquid fuel
D. solar jet

ANSWERS:B

24. A satellite batter has more power but lighter.

A. Lithium
B. Leclanche
C. Hydrogen
D. Magnesium

ANSWERS:A

ANSWERS:

25. What kind of battery used by older satellites?

A. Lithium
B. Leclanche
C. Hydrogen
D. Magnesium

ANSWERS:C

26. VSAT was made available in

A. 1979
B. 1981
C. 1983
D. 1977

ANSWERS:A

27. What band does VSAT first operate?

A. L-band
B. X-band
C. C-band
D. Ku-band

ANSWERS:C

28. The first Philippine Mabuhay satellite has how many channels?

A. 30
B. 24
C. 48
D. 50

ANSWERS:A

29. The first Philippine Agila I will have how many transponders.

A. 36
B. 48
C. 24
D. 12

ANSWERS:A

30. How may satellite orbital slots are requested by the Philippine
Government from ITU?

A. 2
B. 4
C. 6
D. 8

ANSWERS:C

31. The location of AsiaSat I.

A. 105.5˚ East
B. 151.5˚ East
C. 115.5˚ East
D. 170.5˚ East

ANSWERS:A

32. AsiaSat I covers how many countries in Asia?

A. 38
B. 10
C. 28
D. 15

ANSWERS:A

33. The owner of AsiaSat 2 is

A. Asia Satellite Telecommunications Company (ASTC)
B. Japan Satellite System (JSAT)
C. China Great Wall Industry Corporation
D. Singapore Satellite Commision

ANSWERS:C

34. What is the approximate path loss from satellite-to-earth station?

A. 100 dB
B. 150 dB
C. 175 dB
D. 200 dB

ANSWERS:D

35. INTELSAT stands for

A. Intel Satellite
B. International Telephone Satellite
C. International Telecommunications Satellite
D. International Satellite

ANSWERS:C

36. The frequency of Ku band for satellite communications.

A. 6/4 GHz
B. 14/11 GHz
C. 12/14 GHz
D. 4/8 GHz

ANSWERS:B

37. A satellite cross-link means

A. Earth-to-satellite link
B. Satellite-to-earth link
C. Satellite-to-satellite link
D. None of these

ANSWERS:C

38. Earth station uses what type of antenna

A. Despun antenna
B. Helical antenna
C. Toroidal antenna
D. Cassegrain antenna

ANSWERS:D

39. What is the delay time for satellite transmission from earth transmitter
to earth receiver?

A. 0.5 s
B. 1.0 s
C. 5 ms
D. 0.25 ms

ANSWERS:A

40. The bandwidth of C-band satellite frequency band in U.S.

A. 500 GHz
B. 1000 GHz
C. 1000 MHz
D. 500 MHz

ANSWERS:D

41. The most common device used as an LNA is

A. zener diode
B. tunnel diode
C. IMPATT
D. Shockley diode

ANSWERS:B

42. The radiation patterns of earth coverage antennas have a beamwidth of
approximately

A. 21˚
B. 5˚
C. 17˚
D. 35˚

ANSWERS:C

43. A mobile satellite array has usually how many elements?

A. 6
B. 88
C. 12
D. 14

ANSWERS:D

44. In a typical mobile satellite array antenna if three elements are
activated, how many elements are deactivated?

A. 3
B. 11
C. 5
D. 9

ANSWERS:B

45. What circuit is responsible in activating and deactivating adjacent
antenna elements in a mobile satellite array?

A. Radial divider
B. Divider/combiner
C. Radial combiner
D. Radial multiplexer

ANSWERS:A

46. Most mobile satellite array uses ___________ in transforming 50 to 150 Ω
impedance.

A. stub
B. balun
C. quarter-wavelength transformer
D. microstrip tapers.

ANSWERS:C

47. The switching from one element to the other element in a typical mobile
satellite array.

A. Series
B. Radial
C. Matrix
D. Shunt

ANSWERS:D

48. A method of multiple accessing where a given RF channel bandwidth is
divided inot smaller frequency band.

A. CDMA
B. ANIK-D
C. TDMA
D. FDMA

ANSWERS:D

49. What is the delay time for satellite transmissions from earth
transmitter to earth receiver?

A. 0.5 s
B. 1s
C. 5 ms
D. 0.25 s

ANSWERS:A

50. As the height of a satellite orbit gets lower, the speed of the
satellite _________.

A. increases
B. decreases
C. remains the same
D. None of the above

ANSWERS:A
TO DOWNLOAD PDF CLICK HERE 

GENERAL HINDI-संधि विच्छेद
ELECTRONICS AND COMMUNICATION ENGINEERING IMPORTANT MCQ-MICROWAVE COMMUNICATION

Leave a Reply