ELECTRONICS AND COMMUNICATION ENGINEERING IMPORTANT MCQ-DIGITAL ELECTRONICS

1)   Which
among the bipolar logic families is specifically adopted for high speed
applications?
a.
Diode Transistor Logic (DTL)
b. Transistor Transistor Logic (TTL)
c. Emitter Coupled Logic (ECL)
d. Integrated Injection Logic (I2L)
ANSWER: Emitter Coupled Logic (ECL)
2)   Which
type of unipolar logic family exhibits its usability for the applications
requiring low power consumption?
a.
PMOS
b. NMOS
c. CMOS
d. All of the above
ANSWER: CMOS
3)   Which
type of output current flows towards or into the output terminal in a logic
circuit?
a.
Sourcing current
b. Sinking current
c. Both a and b
d. None of the above
ANSWER: Sinking current
4)   Suppose
that the digital IC family has a fan out of 6. It implies that the gate can
supply the current to _______ of same family.
a.
6 inputs
b. 6 outputs
c. 12 nodes
d. 12 branches
ANSWER: 6 inputs
5)   Which
kind of logical operation is performed by the gate shown below? 

a. Logical Multiplication
b. Inversion
c. Addition/ Subtraction
d. NOT EXOR

ANSWER: Addition/ Subtraction
6)   What
does the below stated OR Law imply, while performing OR operation of an input
with ‘1’?
Expression of OR Law: A+ 1 = 1
a.
Output will always be equal to input
b. Output will always be high
c. Output will always be low
d. Output will always be same
ANSWER: Output will always be high
7)   Which
De Morgan’s theorem states that the complement of a sum is equal to the
product of complements?
a.
AB = A + B
b. A+B = A. B
c. A+B = A.B
d. AB = A + B
ANSWER: A+B = A. B
8)   How is
the relation specified between input and output in logic circuits?
a.
Switching equations
b. Truth-table
c. Logic diagram
d. All of the above
ANSWER: All of the above
9)   In the
half subtractor combinational circuit, what does ‘A’ represent in the
subtraction operation (A – B)?
a.
Minuend bit
b. Maxend bit
c. Subtrahend bit
d. Suptrahend bit
ANSWER: Minuend bit
10)   Which
is an incorrect rule of binary subtraction from the following?
a.
0 – 0 = 0
b. 0 – 1 = -1
c. 1 – 0 = 1
d. 0 – 1 = 1 with borrow ‘1’
ANSWER: 0 – 1 = -1
11)   What
should be the output of converter, if a common anode display segment is to be
turned ‘ON’?
a.
‘0’
b. ‘1’
c. Both a and b
d. None of the above
ANSWER: ‘0’
12)   Which
adder plays a crucial role in eliminating the problem associated with the
inter-stage carry delay?
a.
Half adder
b. full adder
c. BCD adder
d. Look-ahead carry adder
ANSWER: Look-ahead carry adder
13)   Which
among the following is/are responsible for the occurrence of clock skew by
introducing delays from different paths of clock generator to various
circuits?
a.
Different length of wires
b. Gates on the paths
c. Gating of clock to control the loading of registers
d. All of the above
ANSWER: All of the above
14)   Consider
the cross-coupled inverter shown below. By performing reset and set
operations, if the circuit continue to remain in reset and set states
respectively,then what is the bit storage capacity of cross-coupled inverter?
a. 0
b. 1
c. 2
d. 4
ANSWER: 1
15)   Which
is the prohibited state/ condition in S-R latch and needs to be avoided due
to unpredictable nature of output?
a.
S = R = 0
b. S = 0, R = 1
c. S = 1, R = 0
d. S = R = 1
ANSWER: S = R = 1
16)   What
would be the characteristic equation of SR latch corresponding to the K-map
schematic shown below?
a. S + RQn
b. S + RQn
c. S + RQn
d. S + RQn
ANSWER: S + RQn
17)   What
does the data in parallel form of representation in registers, known as?
a.
Temporal Code
b. Spectral Code
c. Special Code
d. Factorial Code
ANSWER: Special Code
18)   Which
type of triggering is shown by the D flip flops in buffer registers for the
temporary storage of digital words?
a.
Positive level triggering
b. Negative level triggering
c. Positive edge triggering
d. Negative edge triggering
ANSWER: Negative edge triggering
19)   Referring
to the diagram, if all inputs are loaded simultaneously and output is loaded
bit by bit, then what will be the mode of operation for a shift register?
a. Serial Input Serial Output (SISO)
b. Serial Input Parallel Output (SIPO)
c. Parallel Input Serial Output (PISO)
d. Parallel Input Parallel Output ( PIPO)
ANSWER: Parallel Input Serial Output (PISO)
20)   When
the mode control pin is connected to ground, Universal Shift Register acts as
_______
a.
Unidirectional register
b. Bidirectional register
c. Multi-directional register
d. None of the above
ANSWER: Bidirectional register
21)   The
output of Up counters goes on increasing due to _________
a.
Transmission of clock pulses
b. Reception of clock pulses
c. Both a and b
d. None of the above
ANSWER: Reception of clock pulses
22)   If
the number of states in a counter are 2n, then the value of ‘n’ is
________
a.
Less than the number of flip flops
b. Greater than the number of flip flops
c. Equal to the number of flip flops
d. Unpredictable
ANSWER: Equal to the number of flip flops
23)   Which
sequential circuits are applicable for counting pulses?
a.
Counters
b. Flip Flops
c. Registers
d. Latches
ANSWER: Counters
24)   Which
type of triggering phenomenon is exhibited by Counters?
a.
Edge
b. Level
c. Pulse
d. All of the above
ANSWER: Edge
25)   Where
do/does the status of memory element in a synchronous sequential circuit
get/s affected due to change in input?
a.
At an active edge of clock
b. At passive edge of clock
c. Both a and b
d. None of the above
ANSWER: At an active edge of clock
26)   Which
type of memory elements are used in synchronous sequential circuits?
a.
Clocked Flip flops
b. Unclocked Flip flops
c. Time Delay Elements
d. All of the above
ANSWER: Clocked Flip flops
27)   According
to Moore circuit, the output of synchronous sequential circuit depend/s on
______ of flip flop
a.
Past state
b. Present state
c. Next state
d. External inputs
ANSWER: Present state
28)   From
the generalized schematic of Moore circuit given below, what does the
combinational circuit ‘C1’ known as?
a. Previous state decoder
b. Present state decoder
c. Next state decoder
d. Output state decoder
ANSWER: Next state decoder
29)   Which
among the following are used in programming array logic (PAL) for reducing
the loading on inputs?
a.
Input buffers
b. Output buffers
c. OR matrix
d. AND matrix
ANSWER: Input buffers
30)   If
the number of nichrome fuse links in PAL are equal to 2M xn, then what does
‘n’ represent in it?
a.
Number of inputs
b. Number of arrays
c. Number of outputs
d. Number of product terms
ANSWER: Number of product terms
31)   Which
gates are used on the output side as buffers in order to provide a
programmable output polarity in PAL 16 P8 devices?
a.
AND
b. OR
c. EX-OR
d. NAND
ANSWER: EX-OR
32)   How
many logic gates can be implemented in the circuit by complex programmable
logic devices (CPLDs)?
a.
10
b. 100
c. 1000
d. 10000
ANSWER: 10000
33)   Which
bus is used as input data bus by the control lines for a specific duration
while performing write operation?
a. Uni-directional bus
b. Bi-directional bus
c. Multi- directional
d. None of the above
ANSWER: Bi-directional bus
34)   Which
operations are executed by the control line at logic ‘1’ level?
a.
Read
b. Write
c. Store
d. All of the above
ANSWER: Read
35)   Which
among the following is/are a/the major disadvantage/s of dynamic memory in
shift registers?
a.
Less power consumption
b. High packaging density
c. Necessity of additional circuitry for time to time refreshing
d. All of the above
ANSWER: Necessity of additional circuitry for time to time
refreshing
36)   Which
among the following memories utilizes the electrical voltage for erasing
purposes?
a.
PROM
b. EAROM
c. RAM
d. CAM
ANSWER: EAROM
37)   The
ability of HDL to describe the performance specification of a circuit is
regarded as ____
a.
Test case
b. System case
c. Mark bench
d. Test bench
ANSWER: Test bench
38)   What
does an entity specify in the VHDL program format?
a.
List of all libraries associated with the design
b. Code properties of VHDL
c. Input/output pins of the circuit
d. The behaviour of circuit
ANSWER: Input/output pins of the circuit
39)   Which
among the following is the correct way of declaring the standard library in
VHDL?
a.
std.standard_all
b. std_standard.all
c. standard_std_all
d. std.standard.all
ANSWER: std.standard.all
40)   Which
mode in VHDL allows to make the signal assignments to a port of mode out by
preventing it from reading?
a.
In
b. Out
c. Inout
d. Buffer
ANSWER: Inout
41)   From
where do the voltage noise get induced into the logic circuit?
a.
From a gate output to load
b. From the connecting wires used between two gates
c. Both a and b
d. None of the above
ANSWER: Both a and b
42)   If
a high logic output drives a logic circuit input, which among the below
specified reasons will be responsible in causing a voltage drop into an
invalid state?
a.
Positive noise spike greater than VNL
b. Positive noise spike less than VNL
c. Negative noise spike greater than VNH
d. Negative noise spike less than VNH
ANSWER: Negative noise spike greater than VNH
43)   What
is the standard percentage level used for measuring the propagation delay
between the points corresponding to the inverter diagram shown below?
a. 20%
b. 50%
c. 70%
d. 100%
ANSWER: 50%
44)   What
should be the value of input voltage for an efficient operation of a
logic circuit by avoiding the conditions of invalid voltage levels?
a. Lower than VIL
(max)
b. Higher than VIH (min)
c. Both a and b
d. None of the above
ANSWER: Both a and b
45)   Which
is the correct sequential order of operational steps executed in the
combinational logic circuits?
A. Operation of combinational gates over the inputs
B. Acceptance of n-different inputs
C. Generation of ‘m’ different outputs as per the required level
a.
A, B, C
b. A, C, B
c. B, A, C
d. C, A, B
ANSWER: B, A, C
46)   For
the given truth-table, what is the logical expression in the standard SOP
form?
a. Y = Σm (0,1)
b. Y = Σm (1,2)
c. Y = Σm (2,3)
d. Y = Σm (3,4)
ANSWER: Y = Σm (1,2)
47)   Which
is the correct boolean expression for the logic circuit given below?
a. Y = (A.B) (A+ B) (A+C)
b. Y = (A.B) / (A + B) (A + C)
c. Y = (A.B) / (A + B) (A + C)
d. Y = (A.B)(A + B)(A+C)
ANSWER: Y = (A.B) (A+ B) (A+C)
48)   Which
code is used for labeling the cells of K-map?
a.
Binary
b. Gray
c. BCD
d. ASCII
ANSWER: Gray
49)   Which
parameters are generated by the ripple carry propagation in the addition
process of parallel adder?

A. Propagation delay
B. Time delay
C. Carry delay
D. Speed delay

a.
A & B
b. B & C
c. A & C
d. C & D
ANSWER: A & B
50)   Which
number/ code is added to an incorrect result obtained in BCD addition for
correction purpose?
a.
One (0001)
b. Three (0011)
c. Six (0110)
d. Nine (1001)
ANSWER: Six (0110)
51)   According
to the truth-table given below, the output case for one-bit comparator is
__________
a. A b. A > B
c. A = B
d. None of the above
ANSWER: A
52)   How
many arithmetic operations can be performed by Arithmetic Logic Unit?
a.
10
b. 12
c. 16
d. 32
53)   For
the schematic shown below, if the rectangular signal is applied in the
form of clock signal to edge-triggered flip-flop, then where will be the
change in its output?

a. Only at rising edge
b. Only at falling edge
c. Either at rising edge or falling edge
d. Neither at rising edge nor at falling edge

ANSWER: Either at rising edge or falling edge
54)   In
delay flip-flop, _______ after the propagation delay.
a.
Input follows input
b. Input follows output
c. Output follows input
d. Output follows output
ANSWER: Output follows input
55)   Which
among the following statements is correct for the triggering associated
with bistable elements?
a.
Latch is level-triggered flip-flop
b. Latch is edge-triggered flip-flop
c. Flip-flop is edge-triggered latch
d. Flip-flop is not edge sensitive
ANSWER: Latch is level-triggered flip-flop
56)   T
flip- flop finds its application in the form of frequency division since
it divides the clock frequency by ________
a.
2
b. 4
c. 2n – 1
d. 4n – 1
ANSWER: 2
57)   Which
is the correct sequence of operations to be necessarily performed in the
resistance welding application of ring counter?
a.
Hold, Squeeze, Weld, Off
b. Squeeze, Hold, Weld, Off
c. Weld, Squeeze, Hold, Off
d. Off, Squeeze, Hold, Weld
ANSWER: Squeeze, Hold, Weld, Off
58)   For
a ring counter, the number of output states are always equal to ______
a.
Number of input states
b. Number of clock pulses
c. Number of registers
d. Number of flip flops
ANSWER: Number of flip flops
59)   On
the second falling edge of clock in ring counter, if the generated output
of second clock pulse is ‘ 0100’, what will be the output after the
fourth clock pulse?
a.
1000
b. 0001
c. 0010
d. 0000
ANSWER: 0001
60)   If
a complete sequence is detected, what will be the output of a sequence
detector?
a. 1
b. 0
c. Both a and b
d. None of the above
ANSWER: 1
61)   If
the output of two-bit asynchronous binary up counter using T flip flops
is ’00’ at reset condition, then what output will be generated after the
fourth negative clock edge?
a.
00
b. 01
c. 10
d. 11
ANSWER: 00
62)   On
which factor/s does the clock pulse frequency of a counter depend/s for
its reliable operation?
a.
Number of flip flops
b. Width of strobe pulse
c. Propagation delay
d. All of the above
ANSWER: All of the above
63)   Which
flip flops serve to be the fundamental building blocks of counters?
a.
S-R flip flops
b. J-K flip flops
c. T flip flops
d. D flip flops
ANSWER: T flip flops
64)   Why
is the extent of propagation delay in synchronous counter much lesser
than that of asynchronous counter?
a.
Due to clocking of all flip flops at the same instant
b. Due to increase in number of states
c. Due to absence of connection between output of preceding flip
flop and clock of next one
d. Due to absence of mode control operation
ANSWER: Due to clocking of all flip flops at the same
instant
65)   Where
are signals received from, at the output decoder in generalized form of
Mealy circuit?

A. Input of memory elements
B. Output of memory elements
C. External inputs
D. External outputs

a.
A & D
b. B & C
c. B & D
d. A & C
ANSWER: B & C
66)   Consider
the state equation given below. If R.H.S of an equation is zero, then
what would be the value of L.H.S (next state) after the application of a
clock pulse?

QA(n + 1) = (QA QB + QA QB)
x + QA QB

a.
Zero
b. Infinity
c. QA QB x
d. QA QB x
ANSWER: Zero
67)   Which
among the following state machine notations are generated outside the
sequential circuits?
a.
Input variables
b. Output variables
c. State variables
d. Excitation variables
ANSWER: Input variables
68)   Which
mechanism allocates the binary value to the states in order to reduce the
cost of the combinational circuits?
a.
State Reduction
b. State Minimization
c. State Assignment
d. State Evaluation
ANSWER: State Assignment
69)   Which
type of CPLD packaging can provide maximum number of pins on the package
due to small size of the pins?
a.
PLCC
b. QFP
c. PGA
d. BGA
ANSWER: BGA
70)   What
is/are the configurable functions of each and every IOBs connected around
the FPGA device from the operational point of view?
a.
Input operation
b. Tristate output operation
c. Bi-directional I/O pin access
d. All of the above
ANSWER: All of the above
71)   What
would happen, if smaller logic modules are utilized for performing
logical functions associated with FPGA?

A. Propagation delay will increase
B. FPGA area will increase
C. Wastage of logic modules will not be prevented
D. Number of interconnected paths in device will decrease

a.
A & B
b. C & D
c. A & D
d. B & C
ANSWER: A & B
72)   In
JTAG programming, JTAG stands for ________
a.
Joint Texture Analysis Group
b. Joint Technique Aided Group
c. Joint Testing Array Group
d. Joint Test Action Group
73)   Which
operations are likely to get performed by the Content Accessible Memories
(CAM) in addition to read/write operations executed by conventional
memories?
a.
Association
b. Distribution
c. Commutation
d. Identification
ANSWER: Association
74)   Which
among the following techniques is used by EPROM for erasing purpose?
a.
Force Convection
b. Ultraviolet Radiation
c. Photo-conduction
d. None of the above
ANSWER: Ultraviolet Radiation
75)   Which
among the following specifies the minimum amount of time necessary for
data validation after the termination of the write pulse?
a.
Write pulse time
b. Write release time
c. Data set up time
d. Data hold up time
ANSWER: Data hold up time
76)   Which
parameter of read cycle timing characteristics defines the maximum time
delay between the beginning of read pulse and output buffers arriving at
active state from Hi-z condition?
a.
Read to output valid time
b. Read to output active time
c. Access time
d. Output tristate from read time
ANSWER: Read to output active time

77)   Which
among the following is the correct way of entity representation for the
two input NAND gate shown below?

a. NAND 5 entity is
port (A, B : input;
C: output);
NAND 5 end;
b. entity NAND5 is
port (A, B : in bit;
C: out bit);
end NAND 5;
c. Entity: NAND5
port(Inputs: A, B;
Output : C);
end;
d. entity : NAND5
port( inbit : A,B),
( outbit: C);
end.
ANSWER: entity NAND5 is
port (A, B : in bit;
C: out bit);
end NAND 5;
78)   Which
type of architectural modeling style describes the internal design
details in the form of a set representing the interconnected components?
a.
Dataflow
b. Behavioral
c. Structural
d. Mixed
ANSWER: Structural
79)   Dataflow
style of architectural modeling is represented as a set of ___________
assignment statements.
a.
Sequential
b. Concurrent
c. Random
d. Combinational
ANSWER: Concurrent
80)   How
are the design specifications represented in the behavioral modeling
style of VHDL?
a.
Boolean equation
b. Truth table
c. Logical diagram
d. State diagram
ANSWER: Truth table
81)   If
power dissipation and propagation delay in a logic circuit are
estimated to be 55mW and 20ns respectively, what will be its figure
of merit?
a.
1.10 nanojoule
b. 1.65 nanojoule
c. 2.50 nanojoule
d. 5.5 nanojoule
ANSWER: 1.10 nanojoule
82)   What
does the diode D3 represents in the equivalent circuit of
Multiple Emitter Transistor shown below?
a. Base to emitter junction
b. Collector to base junction
c. Collector to emitter junction
d. Emitter to emitter junction
ANSWER: Collector to base junction
83)   Which
is the correct order of sequence for representing the input values in
K-map?
a.
(00, 01, 10, 11)
b. (00, 10, 01, 11)
c. (00, 01, 11, 10)
d. (00, 10, 11, 01)
ANSWER: (00, 01, 11, 10)
84)   Which
is the simplified equation of output for K-map consisting of four
adjacent ones, given below?
a. A B
b. BD
c. CD
d. ABD
ANSWER: CD
85)   Which
type of combinational logic circuit is shown below?
a. Multiplexer
b. Demultiplexer
c. Encoder
d. Comparator
ANSWER: Multiplexer
86)   Which
among the following is an octal to binary priority encoder?
a.
74147
b. 74148
c. 74149
d. 74150
ANSWER: 74148
87)   Which
flip-flop plays a vital role by functioning as the basic building
block of a ripple counter?
a.
S-R flip-flop
b. J-K flip-flop
c. D flip-flop
d. T flip-flop
ANSWER:
T flip-flop
88)   Which
among the following is not a mode of Flip Flop representation?
a.
Characteristic Equations
b. Excitation Tables
c. Finite State Machines (FSM)
d. Variable Entered Mapping (VEM)
ANSWER: Variable Entered Mapping (VEM)
89)   In
a sequence detector, if the required bit is at its input while
checking the sequence bit by bit, the detector moves to ________
a.
Previous state
b. Next state
c. Remains in the same state (present state)
d. Null state
ANSWER: Next state
90)   Which
among the following sequential logic circuits are adopted for the
designing of a sequence generator?
a.
Shift Registers
b. Counters
c. Both a and b
d. None of the above
ANSWER: Both a and b
91)   From
the diagram shown below, if the circuit enters into state ‘5’, its
next state will be ‘7’. If the circuit further enters at state’7′,
then what would be the desirable next state for avoiding the lock out
condition?
a. 0
b. 3
c. 5
d. 7
ANSWER: 0
92)   Which
among the following are the sequential circuits entering into the
phenomenon of lock out condition?
a.
Bush circuits
b. Bushless circuits
c. Locked circuits
d. Unlocked circuits
ANSWER: Bushless circuits
93)   How
many ‘D’ flip flops will be required for designing the synchronous
counter for the state diagram shown below?

a. 2
b. 3
c. 5
d. 7

ANSWER: 3
94)   The
mechanism of ‘Bushing’ specifically refers to the addition of
__________ in the state diagram
a.
Nodes
b. Branches
c. Loops
d. States
ANSWER: Branches
95)   From
the K-map given below, what would be the state equation of D Flip
Flop?

a. Qn+1 = QnD

b. Qn+1 = QnD
c. Qn+1 = D
d. Qn+1 = D

ANSWER: Qn+1 = D
96)   In
the below drawn schematic, what does an arrow between the circles
indicate?

 a. Present state
b. Next state
c. State transition
d. Don’t care condition

ANSWER: State transition
97)   Which
among the following statement/s is/are not an/the advantage/s of
Programmable Logic Devices (PLDs)?
a.
Short design cycle
b. Increased space requirement
c. Increased switching speed
d. All of the above
ANSWER: Increased space requirement
98)   What
do the Programmable Logic Devices (PLDs) designed specially for the
combinational circuits comprise?
a.
Only gates
b. Only flip flops
c. Both a and b
d. None of the above
ANSWER: Only gates
99)   With
the availability of 16 x 4 memory size, how many ICs ( memory chips)
will be required for the expansion of its word size in order to
obtain 16 x 8 memory?
a.
2
b. 4
c. 8
d. 16
ANSWER: 2
100)   What
is the bit storage capacity of TTL RAM cell?
a.
0
b. 1
c. 4
d. 16
ANSWER: 1
101)   Which
components play a significant role in the formation of a dynamic RAM?
a.
Two MOSFETs
b. Two capacitors
c. One MOSFET and one capacitor
d. One MOSFET and two capacitors
ANSWER: One MOSFET and one capacitor
102)   Which
signal is used to transfer the stored data into RAM?
a.
Store
b. Load
c. Recall
d. Move
ANSWER: Recall
103)   Which
among the following ROMs exhibit/s the necessity of eliminating the
PROM from the circuit?
a.
EPROM
b. EEPROM
c. Both a and b
d. None of the above
ANSWER: EPROM
104)   Which
among the following does not belong to the category of sequential
statements?
a.
If statements
b. Process statements
c. Loop statements
d. Node statements
ANSWER: Node statements
105)   Which
type of logic is produced by case statements?
a.
Serial logic
b. Parallel logic
c. Priority encoded logic
d. Priority decoded logic
ANSWER: Parallel logic
106)   Which
among the following is not a type of concurrent statement?
a.
Simple signal assignment
b. Selected signal assignment
c. Generate statement
d. Direct Instantiation
ANSWER: Direct Instantiation
107)   Match
the following value kind attributes with their return elements :

A. Value Type attribute ——————– 1) Length
B. Value Array attribute ——————- 2) Information
C. Value Block attribute ——————- 3) Bounds

a.
A- 3, B- 1, C- 2
b. A- 1, B- 2, C- 3
c. A- 2, B- 1, C- 3
d. A- 2, B- 3, C-1
ANSWER: A- 3, B- 1, C- 2   
TO DOWNLOAD PDF CLICK HERE 
ELECTRONICS AND COMMUNICATION ENGINEERING IMPORTANT MCQ-MEASUREMENTS AND INSTRUMENTATION
ELECTRICAL ENGINEERING IMPORTANT MCQ-CABLES

Leave a Reply